background img
banner
banner

«Κούρεμα» αντικειμενικών… ναι, αλλά μετά το καλοκαίρι

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των δήμων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αιγιαλείας, στην αναδιαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, φαίνεται πως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, προχωρώντας από το καλοκαίρι, αφενός σε επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, και αφετέρου σε διορθώσεις στις τιμές ζώνης αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Καθορισμένες αξίες παντού…

Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές-ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Στην Αιγιάλεια, περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι στο Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο και τα Σελιανίτικα.

Ψηφιοποίηση ζωνών

Παράλληλα, έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Είχε ζητήσει από -25% έως -35%

Εν τω μεταξύ, ένας στους δύο δήμους της χώρας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ανάμεσά τους και ο δήμος Αιγιαλείας που πριν από δύο μήνες είχε λάβει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων του δήμου Αιγιαλείας σε ποσοστό από 25% έως 35%. Μάλιστα, ο εκτιμητής είχε χωρίσει την Αιγιάλεια σε τρία τμήματα: Την πόλη του Αιγίου και τις γύρω περιοχές, την Ανατολική Αιγιάλεια και τη Δυτική Αιγιάλεια. Για όλο τον δήμο είχε εντοπίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το «μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο περιορίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο των γηγενών». Εκτιμήθηκε έτσι πως για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας θα πρέπει να γίνει μείωση στις υφιστάμενες Τιμές Ζώνης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά αντίστοιχα και στα οικόπεδα.

Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων και μόλις τον ολοκληρώσει θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr