background img
banner
banner

Σε θέση μάχης για το νερό

ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ)

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις ΔΕΥΑ με κατάληψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα ενώ το επόμενο βήμα είναι η επέκταση των κινητοποιήσεων στους δήμους, μέσα στα επόμενα 24ωρα, αν δεν υπάρξει αναθεώρηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου η οποία ήταν εισηγήτρια του νομοσχεδίου κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο που στόχο έχει την αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και χαράσσει πολιτικές που διασφαλίζουν ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Η μάχη για το νερό ξεκίνησε πάντως και εκτός Βουλής καθώς με νέες αποφάσεις του (7 και 8/2023) το ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Με τις πρόσφατες αποφάσεις του αλλά και τις παλαιότερες (το 2014-‘15 όταν οι πρώτες υπηρεσίες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, πέρασαν στο Υπερταμείο) το ΣτΕ επικαλείται και την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται τροποποιητικές αποφάσεις σχετικά με άρθρα του νομοσχεδίου καθώς και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις. Τα επόμενα 24ωρα, πριν την ψήφιση, θα είναι κρίσιμα καθώς Δήμοι και ΔΕΥΑ είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για νέες κινητοποιήσεις.

Πρεβεδούρος – ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΣ: «Για εμάς δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή παζαριού»

«Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό ξεκινά μια προσπάθεια να περάσει η διαχείριση του νερού σε ιδιώτες οι οποίοι θα καθορίζουν τους λογαριασμούς μας για την ύδρευση όπως αυτοί επιθυμούν και όχι με βάση την πολιτική του δήμου, με τις ειδικές εκπτώσεις που προσφέρουν σήμερα τα Κοινωνικά Τιμολόγια και άλλες παροχές για τους ευάλωτους συμπολίτες.
Με αφετηρία τις κινητοποιήσεις που έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου και αυτές που ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, πριν την ψήφιση του νόμου, θα επιδιώξουμε το νομοσχέδιο αυτό να μείνει στα χαρτιά και βέβαια να μην υπάρξει άλλη παρέμβαση στο μέλλον για την ιδιωτικοποίηση του σημαντικού αυτού κοινωνικού αγαθού.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις παντού και στην κυβέρνηση, για εμάς δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή παζαριού, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε παράλληλα με τους δήμους και τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας» αναφέρει ο Κλεάνθης Πρεβεδούρος, πρόεδρος εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πατρών.

Σωτηρόπουλος: ΔΕΥΑ Αιγιαλείας: «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε»

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης παράγουν ένα έργο ουσιαστικό για την κοινωνία και τους δημότες τους. Δεν βλέπουμε ποια είναι η σκοπιμότητα να ξεκινήσει μια διαδικασία που οδηγεί προς την διαχείριση από ιδιώτες όταν έχουμε μάλιστα και παραδείγματα μιας παταγώδους αποτυχίας μιας παρόμοιας προσπάθειας που έχει επιχειρηθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Λυών στην Γαλλία.

Εκεί, αφού ξεκίνησε μια προσπάθεια συνεργασίας με μεγάλη πολυεθνική, οδηγήθηκαν σύντομα σε αδιέξοδο με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια και αμφίβολης ποιότητας νερό και αναγκάστηκαν να διακόψουν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τόσο οι δήμοι όσοι και οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε σε μια πορεία προς ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης το οποίο προσπαθούν να επιβάλλουν για λόγους που για εμάς είναι αδιανόητοι» αναφέρει ο Φώτης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Αλεξοπούλου: «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης»

«Δεν υπάρχει, σ ένα νομοσχέδιο 263 άρθρων, το παραμικρό για ιδιωτικοποίηση νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και τέτοιο θα παραμείνει, ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών παροχής ύδατος δεν κινδυνεύει» ανέφερε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής η Χριστίνα Αλεξοπούλου, επαναλαμβάνοντας, εισηγούμενη το θέμα, τα όσα είχε αναφέρει και ο Υπουργός Π.ΕΝ. κ.Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. «Με το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαθίστασαι η λογοδοσία των φορέων παροχής ύδατος και αποχετεύσεων, παράλληλα με τον έλεγχο των αναπτυξιακών και τιμολογιακών πολιτικών τους» επεσήμανε ακόμη η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ. Η κ. Αλεξοπούλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι επιχειρεί να επιβάλει μια ισοπεδωτική λογική κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η κ. Αλεξοπούλου επισήμανε ότι μέσα από την κριτική που ασκείται, υποβαθμίζεται μια σημαντική προσπάθεια που έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) η απέφερε μάλιστα καρπούς, διπλασιάζοντας μέσα στο 2022 την συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. «Εγκαλείται η κυβέρνηση που έδωσε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπορέσουν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μικρά φωτοβολταϊκά και έτσι να στηρίξουν το επάγγελμα, το εισόδημά τους αλλά και την Ελληνική περιφέρεια διότι πολλά από αυτά έγιναν από έλληνες αγρότες» τόνισε ακόμη από το βήμα της Ολομελείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr