ΝΙΚ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ: «ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΛΑΛΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ»
Τη λειτουργική διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τη διαφορετική φιλοσοφία αντιμετώπισης του θέματος, πιστοποιεί για τον δήμο Αιγιαλείας, το ISO 14001:2015 που εξασφάλισε η Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Οχημάτων και Μηχανημάτων, αναφορικά με τη συλλογή και τη μεταφορά σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Τέμενη Αιγίου. για συνεχή ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, έκανε χθες λόγο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος.
Το πιστοποιητικό ανάπτυξης και εφαρμογής ISO 14001:2015 αφορά τη συλλογή και τη μεταφορά σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Τέμενη Αιγίου.
Η προετοιμασία και τα «βήματα» μέχρι την πιστοποίηση
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα σταθερά βήματα που ακολουθούν πιστά τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης του δημάρχου, λέγοντας: ΄΄Τα προηγούμενα τρία χρόνια κάναμε όλες τις προσπάθειες που απαιτούνταν, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να έχουμε τα σωστά και κατάλληλα αποτελέσματα και να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι Αιγιαλείς. Η Υπηρεσία Καθαριότητας και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, πιστοποιήθηκαν με το πρόγραμμα ISO 14001, το περιβαλλοντικό ISO και αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε μία άλλη “φιλοσοφία”, σε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, που έχει άμεση σχέση με το μέλλον. Στο πλαίσιο της αειφορίας και της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει κάνει πάρα πολλά θετικά βήματα. Όμως όποιες ενέργειες και αν γίνονται, χρειάζονται να είναι πιστοποιημένες με τα διεθνή πρότυπα και με τις πρακτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό τον λόγο, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία πιστοποίησης της Υπηρεσίας. Αυτό, έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία που γίνονται τυποποιημένα, από τη στιγμή που μαζεύονται τα απορρίμματα από τους κάδους μέχρι τη στιγμή που διατίθενται στον αποδέκτη με τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Υπηρεσία Καθαριότητας, όπου και αυτές πρέπει να είναι πιστοποιημένες, όπως για παράδειγμα η εταιρεία μεταφοράς καθώς και οι μονάδες που αποδέχονται τα απορρίμματα. Με την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών, γίνεται ιχνηλασιμότητα σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει και πραγματοποιείται άμεση αντιμετώπιση. Βεβαίως, υπάρχει βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδρασης των διαδικασιών και προκύπτουν περιβαλλοντικά οφέλη από αυτές τις πρακτικές. Επίσης, έχει σχέση και με το προσωπικό λειτουργίας, τον τρόπο που εργάζονται και αποδίδουν τα μηχανήματα, καθώς επίσης και με άλλες υπηρεσίες όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, ο οποίος τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία΄΄.
Ως προς το τι προηγήθηκε της πιστοποίησης, ο κ. Καραΐσκος είπε: ΄΄Η συγκεκριμένη διαδικασία διήρκησε δύο μέρες και η επιτροπή επιτήρησης μας ζήτησε τον πλήρη φάκελο, ώστε να μελετήσει κάθε κομμάτι ανεξαιρέτως. Ελέγχθηκαν οι υποδομές και οι τρόποι που εφαρμόζεται το όλο project για τα απόβλητα του δήμου. Ελέγχθηκαν το προσωπικό, τα μηχανήματα, οι μεταφορές και κάθε άλλη λεπτομέρεια, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα πρότυπα΄΄.
Τα οφέλη
Τι σημαίνει όμως για τον δήμο αυτή η πιστοποίηση; ΄΄Είναι πολύ σημαντικό η Υπηρεσία μας να διαθέτει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, γιατί έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα της περιοχής. Όταν μία περιοχή έχει τέτοιες πιστοποιήσεις με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, παίρνει αυτομάτως άλλη μορφή και λογίζεται ως πιο οργανωμένη και με μεγαλύτερη ασφάλεια, για διακοπές ή επίσκεψη. Η μείωση των αποβλήτων, η μείωση του κόστους, οι μειώσεις των ποσοτήτων των καυσίμων στα οχήματα ή της παραγωγικής διαδικασίας, δίνουν ώθηση σε όσους κλάδους εκπροσωπούν τον τουρισμό. Ο δήμος Αιγιάλειας έχει προβάδισμα σε αυτό τον τομέα σε σχέση με άλλους δήμους που δεν έχουν λάβει τις ίδιες πιστοποιήσεις. Μάλιστα, η πιστοποίηση που έλαβε η Υπηρεσία μας σε σχέση με τα απορρίμματα, “ακουμπάει” και συνδυάζεται και με την πιστοποίηση που έχουμε για τα λήμματα του βιολογικού καθαρισμού. Αυτές οι ενέργειες, είναι τα “κομμάτια του παζλ” που συμπληρώνουν την συνολική εικόνα της υπεροχής, που έχουμε σαν δήμος. Σιγά – σιγά δίνουμε διαφορετικές δυνατότητες και βαθμολογικά αλλά και σε θέματα γενικών λειτουργιών στην Υπηρεσία. Τέλος, να επισημανθεί ότι είναι σημαντικό, τα πρότυπα και οι λειτουργίες αυτές να χρησιμοποιούνται αδιάλειπτα και δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή της διοίκησης του δήμου ή τη συνταξιοδότηση κάποιου υπαλλήλου που έχει διοικητική ή διευθυντική θέση. Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται σε ετήσια βάση το οτιδήποτε και να μπορούμε να βλέπουμε την πρόοδο που γίνεται σε βάθος χρόνου, καθώς ακόμα και να δημιουργούνται συνθήκες συνεχούς βελτίωσης΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος.
Καλή ποιότητα ζωής χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον
΄΄Μπαίνουμε σε μία άλλη “φιλοσοφία” λειτουργίας και με συνδυασμό με τις νέες προσθήκες και υποδομές που γίνονται, με τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι στιγμής ο δήμος, αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κονδύλια, θεωρούμε ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα των απορριμμάτων θα λυθεί, η έλλειψη προσωπικού θα ρυθμιστεί και το κόστος των τελών θα μειωθεί. Άρα, θα αλλάξει άρδην τη συνολική εικόνα που υπήρχε μέχρι πρότινος. Και η αρχή έχει ήδη γίνει. Οι πιστοποιήσεις που έχουμε λάβει έχουν άρρηκτη σχέση με την πρόληψη και με τη μικρότερη παραγωγή αποβλήτων. Το κόστος της ενέργειας και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αναγκάζουν τον δήμο και την αντιδημαρχία να ακολουθήσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις και να κινούνται με τα νέα πρότυπα και τις καινούριες τεχνολογίες.
Είμαστε ένας δήμος που λειτουργεί με συνθήκες αειφορίας και οι δημότες σε μπορούν να απολαμβάνουν καλή ποιότητα ζωής, δίχως να υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον και να θεωρούμαστε ήδη ένας εντελώς “πράσινος” δήμος. Ταυτόχρονα έχουμε καταφέρει όχι μόνο να μειώνονται τα απόβλητα αλλά να αυξάνεται και η παραγωγικότητα, έχοντας υπόψιν πάντα, την ισχύουσα νομοθεσία. Όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής ήταν μία δύσκολη πορεία, γιατί ακόμα και το νομικό πλαίσιο της ίδιας της χώρας που ζούμε, έχει κάποια κενά σε ορισμένα θέματα, τα οποία όμως καταφέραμε και τα αντιμετωπίσαμε΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος και συμπλήρωσε:
Σύμμαχος η τεχνολογία
Ως προς την ψηφιοποίηση, σημείωσε: ΄΄Η διαχείριση έχει εισέλθει σε ένα υψηλό επίπεδο. Έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη και οι κάδοι που τοποθετούνται σε σημεία της Αιγιάλειας έχουν στο πίσω μέρος τους έναν μοναδικό αριθμό και ξέρουμε με GPS σε ποιο σημείο έχει τοποθετηθεί ο κάδος, αν έχει καταστραφεί, σε ποια ενότητα έχει δοθεί. Έτσι υπάρχει απόλυτη καταγραφή. Επίσης, ξέρουμε και από ποια σημεία έχουμε κάνει αποκομιδή για μη νόμιμες εναποθέσεις, πώς πηγαίνει η ανακύκλωση στα σημεία που έχουμε βάλει κώδωνες, πού υπάρχουν πράσινες γωνιές, πώς τα οχήματα κινούνται και πού βρίσκονται, ποιες διαδρομές ακολουθούν. Υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία των διαδρομών αποκομιδής. Ξέρουμε το προσωπικό και τις δυνατότητες που έχουμε σε σχέση με τις υπερωρίες, τις άδειες κ.λπ. Πίσω από ένα απλό πιστοποιητικό κρύβεται ένας εκσυγχρονισμός και ο δήμος γίνεται ένας οργανισμός που έχει κάνει πολλά βήματα προόδου, σε επίπεδο και εσωτερικό αλλά και σε αυτό που βλέπει ο κόσμος. Εμείς πιστοποιούμαστε για όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει και επικοινωνούνται και όλες οι σωστές πρακτικές σε άλλους φορείς που κάνουν αντίστοιχες ενέργειες. Άρα είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός, μία «βεντάλια» δραστηριοτήτων που δίνει μία διαφορετική εικόνα στην ταυτότητα του δήμου΄΄.
Μειώνονται τα κόστη
Και πώς μπορούν να μειωθούν τα κόστη; Ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Το σημαντικό είναι να βάζουμε συνεχώς ένα λιθαράκι προς την πρόοδο και ο δήμος μας να εξελίσσεται με περιβαλλοντική ταυτότητα και να μειώνουμε τα κόστη. Για παράδειγμα, από τη λειτουργία των GPS και των συγκεκριμένων δρομολογίων των απορριμματοφόρων, μειώνουμε πάρα πολύ τις χιλιομετρικές αποστάσεις άρα και το κόστος των καυσίμων. Και βέβαια γίνεται καλύτερη η αποκομιδή και επιβαρύνουμε λιγότερο με ρύπους το περιβάλλον.
Σημαντική είναι και η επικοινωνία με τους πολίτες όπως και τα στοιχεία που βάζουμε στους κάδους, το sense city, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, πέρα από την εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομίες κλίμακος, εξοικονόμηση χρήματος και καλύτερος προγραμματισμός. Ουσιαστικά όλα αυτά συντελούν σε μία καλύτερη οργάνωση, καλύτερη απόδοση και μικρότερο κόστος΄΄.
Ως προς το κόστος για την εξασφάλιση της πιστοποίησης, επισήμανε: ΄΄Σε πρώτο στάδιο είναι περίπου 2.500 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την Υπηρεσία και κάθε χρόνο καταβάλλεται ένα ποσό πολύ μικρότερο. Είναι βασικό ωστόσο να έχουμε το πιστοποιητικό μας ενεργό και να μπορούμε να έχουμε μία διαφορετική εικόνα για τις λειτουργίας διότι η πιστοποίηση μας «αναγκάζει» να κάνουμε βήματα για να τη διατηρήσουμε.