background img
banner
banner

Τιμήθηκε η απελευθέρωση του Αιγίου από τους Τούρκους | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Λ.Ε.Α.

Η ιστορική βαρύτητα του Αιγίου, μίας από τις πόλεις που απελευθερώθηκαν πρώτες από τον τουρκικό ζυγό το 1821, αναδείχθηκε μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες από την Ιστορική, Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, κατόπιν συνεργασίας με το ΝΠΔΔ του δήμου. Απώτερος σκοπός είναι η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου, ως ημέρας ιστορικής μνήμης τοπικού χαρακτήρα.

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 καθώς και του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, Ανδρέα Λόντο και περιελάμβαναν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ανδρέα Λόντου στον χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και το βράδυ εκδήλωση με ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Το πρωί, η δέηση εψάλη από τον προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την τιμή στη μνήμη των ηρώων. Τον συντονισμό είχε εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, η Αγλαΐα Σαλαμούρα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, από την πρόεδρο της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή, από την Βασιλική Καϊμάκη εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., από τον Κώστα Κλάγκο εκ μέρους της Ι.Λ.Ε.Α. και από τον Νίκο Παπαδόπουλο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας. Ακολούθησε χαιρετισμός από την κ. Μπεντεβή, η οποία τόνισε πως αυτή η ιστορική ημερομηνία (21η Μαρτίου) πρέπει να διδαχθεί και να μείνει στις επόμενες γενιές καθώς και ότι ο Ανδρέας Λόντος έκανε πολύ περισσότερο έργο από ό,τι στην πραγματικότητα νομίζουν οι νεοέλληνες. Ακολούθησαν συζήτηση και κέρασμα μέσα στον χώρο του Μουσείου.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες και τοποθετήσεις

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», με ομιλητές τον Κώστα Κλάγκο, μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ και τη Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρο.
Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Ψυχράμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Στον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης ανέφερε: ΄΄Ευχαριστώ πολύ την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας και συγκεκριμένα την “ψυχή” της ΙΛΕΑ την κ. Μπεντεβή για τη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής βραδιάς που έχει σχέση με την απελευθέρωση της πόλης του Αιγίου από τον τουρκικό ζυγό το 1821. \Χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση και είμαι υπερήφανος που μπορέσαμε και το πρωί στα Καλάβρυτα αλλά και απόψε με αυτήν την εκδήλωση εδώ, να τιμούμε αυτόν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων προς την οριστική απελευθέρωση. Προσωπικά ευχαριστώ όσους παραβρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση απόψε που με την παρουσία τους, τιμούν τους ανθρώπους που κάποτε έδωσαν το “είναι” τους, για να μπορούμε εμείς σήμερα, να ζούμε ελεύθεροι΄΄.

Επίσης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας σημείωσε: ΄΄Όταν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η αποψινή, μας δίνεται αυτόματα η δυνατότητα να προβάλουμε το Αίγιο και την ιστορική του βαρύτητα σε επισκέπτες και πιθανούς, μελλοντικούς τουρίστες. Η πόλη διαθέτει μία μεγάλη ιστορική διαδρομή και όλοι οι Αιγιαλείς μπορούν να υπερηφανεύονται για αυτό. Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχουν άνθρωποι που μοχθούν για την προβολή και για την ιστορική καταγραφή. Ευχαριστώ τους κ. Κλάγκο και κ. Μπεντεβή, που με την επιμονή τους και την προσφορά τους, μπορούν να κρατήσουν ζωντανό, αυτόν τον αόρατο αλλά ανεκτίμητο πλούτο που διαθέτει το Αίγιο΄΄.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη η κ. Γιδά ενώ αναγνώστηκε και χαιρετισμός από τον βουλευτή Άγγελη Τσιγκρή.

Ο κ. Κλάγκος, αναλύοντας το θέμα «Oι Επαναστατικές ενέργειες του Ανδρέα Λόντου τις πρώτες μέρες της Επανάστασης στην Αχαΐα – Η Απελευθέρωση του Αιγίου», έκανε μία εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη σημασία των λεπτομερειών της καθημερινότητας των αγωνιστών στην Βοστίτσα, μία κατάσταση που άλλαζε ώρα με την ώρα και με κάθε γεγονός.

Έπειτα, γνωστοποίησε ποιες ήταν οι συνθήκες κατά τις οποίες τα πρωτοπαλίκαρα και οι προύχοντες της πόλης, με πρώτο από όλους τον αγωνιστή Ανδρέα Λόντο, έδρασαν και πολέμησαν κατά του τουρκικού ζυγού.

Λίγο μετά στο βήμα ανέβηκε η κ. Μπεντεβή, ανέπτυξε το θέμα «Οι Σημαίες του Αγώνα: «Από τα φλάμπουρα και τα μπαϊράκια έως τη Σημαία του Ανδρέα Λόντου», αναφέρθηκε στη σημασία που έδιναν τα λάβαρα της εποχής, οι αυτοσχέδιες σημαίες της Επανάστασης, αλλά και το ποσό οι απλοί άνθρωποι και πολεμιστές εμψυχώνονταν και έπαιρναν κουράγιο και δύναμη από αυτά τα σύμβολα, για να συνεχίσουν τον ηρωικό τους αγώνα.

Συμμετείχαν τέλος, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, με λεβέντικους και ηρωικούς χορούς, καθώς και η Χορωδία Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Φίλιππος Οικονόμου».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr