background img
banner
banner

«Κρέμασε» το συμβούλιο, στον αέρα οι άδειες…

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη της Αιγιαλείας καθώς νέα εμπόδια εμφανίζονται στον ορίζοντα λίγο πριν λήξει και η τελευταία προθεσμία που έχει δώσει η Πολιτεία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Προκειμένου να δοθεί ένα παράθυρο στους ιδιοκτήτες οι οποίοι σύντομα, λόγω της εφαρμογής σχετικών δικαστικών αποφάσεων, θα απολέσουν οριστικά την δυνατότητα δόμησης ακινήτων τα οποία δεν βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης, η κυβέρνηση έδωσε μια προθεσμία έως τις 30/9/2023 προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη οικοδομική άδεια.
Πρόκειται για ακίνητα με ελάχιστη επιφάνεια 4 στεμμάτων τα οποία έχουν πρόσοψη σε νόμιμο δημοτικό η παραλιακό δρόμο τα οποία λαμβάνουν έγκριση αρτιότητας ωςκατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα. Η 10μηνη προθεσμία η οποία αφορά την προέγκριση όρων δόμησης ή οικοδομικής άδειας, με στόχο η οριστική άδεια να έχει εκδοθεί μέσα από το ψηφιακό σύστημα e-adeia έως τις 30/9 δόθηκε στα τέλη του 2022.

Πολλοί ήσαν αυτοί που έσπευσαν, είτε είχαν σκοπό να κτίσουν άμεσα είτε να κατοχυρώσουν την κατά παρέκκλιση δόμηση, πριν το κεφάλαιο αυτό κλείσει οριστικά. Από τα τέλη του έτους έως και σήμερα στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Αιγιαλείας έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις για έγκριση όρων δόμησης σε ακίνητα εκτός οικισμού πολλά από τα οποία αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες και επαγγελματικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και πολυτελείς μονοκατοικίες.
Η οικοδομική δραστηριότητα στην παραλιακή Αιγιαλεία εξαιτίας της ζήτησης για ακίνητα αλλά και πολλών νέων τουριστικών επενδύσεων, δεν σταμάτησε ούτε κατά την περίοδο του Covid ενώ η λήψη περιοριστικών μέτρων για την εκτός σχεδίου δόμηση έδωσε νέα ώθησε σε αγοραπωλησίες και σχεδιασμό για νέες τουριστικές μονάδες.

Εμπλοκή με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Έξι μήνες πριν το «παράθυρο» αυτό κλείσει, όλες σχεδόν οι εγκρίσεις όρων δόμησης εκτός σχεδίου πάγωσαν καθώς υπάρχει σημαντική εμπλοκή η οποία αφορά την προέγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Νομού Αχαΐας από το οποίο περνά υποχρεωτικά κάθε οικοδομική άδεια για κατασκευές σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τη γραμμή της παραλίας, με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες, εθνικό, επαρχιακό και πρωτεύων δημοτικό οδικό δίκτυο. Από το συμβούλιο περνά υποχρεωτικά και κάθε άδεια για τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες όπου απαιτείται και η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που λειτουργεί υπό την Αποκεντρωμένη διοίκηση στην Πάτρα έπαψε καθώς ο επικεφαλής του αποχώρησε για να πολιτευτεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ενώ έχουν ανασταλεί και οι μετακινήσεις υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν μετακινηθεί στη γραμματεία.

Σπ. Αδαμόπουλος: «Αποφασίσαμε να κινηθούμε συλλογικά»

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων το οποίο εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τόσο προς το ΤΕΕ όσο και προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ζήτημα δεν είναι απλό γραφειοκρατικό καθώς η αναπλήρωση των μελών του Συμβουλίου είναι χρονοβόρα και ουσιαστικά απειλεί όσους αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλίσουν οικοδομησιμότητα στα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Αιγιαλείας η εμπλοκή αφορά 250 νέες οικοδομικές άδειες, πάνω από το 50% του συνόλου των υπό έκδοση αδειών.

«Μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις, στα τέλη του 2022 δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου να λάβουν την πολυπόθητη προέγκριση όρων δόμησης όμως η αρμόδια υπηρεσία, ΥΔΟΜ του δήμου Αιγιαλείας κωλύεται και δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της εμπλοκής του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Αποφασίσαμε ότι σε συνεργασία με συναδέλφους μηχανικούς από το νομό Αχαΐας ότι θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα συλλογικά γιατί πολλές από τις άδειες αυτές αφορούν κρίσιμες επενδύσεις στη βιομηχανία και τον τουρισμό ενώ στενεύουν τα περιθώρια για έργα που αφορούν το μέλλον και τη δραστηριότητα δεκάδων κλάδων και εκατοντάδων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην οικοδομική δραστηριότητα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Σπύρος Αδαμόπουλος.

Τονίζεται ότι, με βάση τις προδιαγραφές στην συγκεκριμένη εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμα του ΤΕΕ «e- άδειες, έχουν κατατεθεί δεκάδες τοπογραφικά γηπέδων με την ένδειξη κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμο, πιστοποιητικά ιδιοκτησίας όπως συμβόλαια και μεταγραφές ακινήτων προκειμένου, έως τις 30/9.2023 να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr