background img
banner
banner

Ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της μακροθυμίας του Κυρίου…

ΟΥΣΙΩΔΗ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας τελέσθηκε, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συμπροσευχομένου του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου και συμμετεχόντων του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Θεοδωρακόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος της Μοναστικής Αδελφότητας της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα: “Από το πάθος της οργής, στην αρετή της αοργησίας”. Ο ομιλητής, με βάση τα πατερικά κείμενα, τόνισε αρχικά ότι «οργή και θυμός είναι η δύναμη της ψυχής, που έχει τεθεί από τον Θεό για να βοηθά τον άνθρωπο να αγωνίζεται “προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους”, να εξαφανίζει τους πονηρούς λογισμούς, που οι πνευματικοί εχθροί τού υποβάλλουν. Με αυτή την ενέργεια ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να έχει τον νου του στραμμένο προς τον Θεό και όχι προς τις αισθήσεις, να διατηρείται πνευματικά ελεύθερος, δηλαδή η ψυχή του να μην κυριαρχείται από την παρουσία των λογισμών, που σαν ληστές προσπαθούν να ληστέψουν τα εντός του, με αποτέλεσμα να διατηρείται πνευματικά καθαρός. Ο θυμός και η καλή χρήση του συμβάλλει στην αγωνιστικότητα του ανθρώπου, προκειμένου να φθάσει εύθετος στη Βασιλεία των Ουρανών. Αυτή άλλωστε είναι και η προτροπή του Χριστού”.

Ο π. Φιλάρετος υπογράμμισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της μακροθυμίας του Κυρίου προς όλους και με τη χάρη του Θεού να ασκηθεί στην αρετή της αοργησίας. Όσο κι αν ο άνθρωπος αμαρτάνει, ο Θεός μακροθυμεί και περιμένει τη μετάνοια, την επιστροφή και τη νήψη του αμαρτωλού ανθρώπου. Η εκτενής προσευχή προς τον Θεό είναι το πρώτο πνευματικό όπλο για να ξεπεράσει ο άνθρωπος τον θυμό και την οργή, που στρέφονται κατά των συνανθρώπων του. Η μελέτη των ιερών κειμένων και η συμμετοχή του στα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες τού δίδουν τα πνευματικά εφόδια για να πολεμήσει το πάθος της οργής, να κάνει μία εσωτερική ενδοσκόπηση για να διαπιστώσει το δικό του σκότος, τη δική του αναξιότητα και με τον τρόπο αυτό να ζητήσει το έλεος και τη χάρη του Θεού».

Στην Ιερά Εξομολόγηση αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης

Ο τοπικός Ποιμενάρχης, λίγο πριν το πέρας του Εσπερινού, ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για την πνευματικά εποικοδομητική ομιλία του και τόνισε ότι «η Μεγάλη Τεσσαρακοστή δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο με την ενεργή συμμετοχή του στην Ιερά Εξομολόγηση, μέσω του πνευματικού του πατέρα, να αντιμετωπίσει την ασθένεια του θυμού και της οργής και στη συνέχεια διά του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας να ενωθεί με τους αδελφούς του και να βιώσει μέσα από την αγαπητική αυτή κοινωνία των προσώπων τη δική του ανάσταση».

Στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης ο 6ος Κατανυκτικός Εσπερινός

Καθώς διανύουμε την κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο πλαίσιο της πνευματικής προετοιμασίας για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έκανε γνωστό προς το ευσεβές πλήρωμα αυτής ότι κατά την προσεχή Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, (ημέρα μνήμης της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) 2α Απριλίου και ώρα 7.00 απογευματινή, θα τελεσθεί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου, ο 6ος Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία και η μετάνοια».


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr