background img
banner
banner

Προχωρά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μία ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η Αιγιάλεια φέτος έχει διπλό λόγο να γιορτάζει, καθώς έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, προχωρά με ταχείς ρυθμούς το έργο διαμόρφωσης του χώρου που θα στεγάσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων της έμφυλης βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων στον Δήμο Αιγιαλείας, η λειτουργία του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη με βάση τις ανάγκες της περιοχής, όπως έχουν καταγραφεί και από το Παράρτημα Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Η ανάγκη άλλωστε, δημιουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου στον δήμο, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, δεδομένων των ανησυχητικών αριθμών που έχουν καταγραφεί σε επίπεδο Αιγιάλειας, βάσει των οποίων, περισσότερες από 130 γυναίκες στην Αιγιάλεια, κυρίως από περιοχές που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Ερινεού και Ακράτας, φαίνεται ότι έπεσαν θύματα βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-2021). Επίσης, φαίνεται πως ο αριθμός των θυμάτων έμφυλης βίας στην περιοχή διπλασιάστηκε. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες αυτές παραπέμπονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας, στην Πάτρα, ενώ κάποιες από αυτές, μαζί με τα παιδιά τους, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές…

Βασική για τη λειτουργία του ήταν η εξασφάλιση στέγης κάτι που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Ως ενδεδειγμένος κρίθηκε ο χώρος που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αναπαύσεως και παλιότερα στέγαζε τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας (ΝΕΛΕ). Έγιναν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, παραχωρήθηκε ο χώρος από την Περιφέρεια, και δόθηκε το «πράσινο φως» και από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για την παραχώρηση τριών ισογείων κτιρίων ιδιοκτησίας της για τη στέγαση του Συμβουλευτικού Κέντρου που θα λειτουργήσει ως δομή του δήμου. Είχε προηγηθεί αίτημα της Υπηρεσίας Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής και η παραχώρηση στον δήμο αφορά δέκα χρόνια.

΄΄Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων βίας και η ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο΄΄, επισήμανε στο protionline.gr η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του δήμου, Μαρία Γιδά. Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών, είπε πως ΄΄οι τρεις συνεχόμενες αίθουσες ανακατασκευάζονται για τις ανάγκες του Κέντρου. Προχωρήσαμε με έξοδα του δήμου για να εξοικονομήσουμε χρόνο και να λειτουργήσει σύντομα το Κέντρο προς όφελος της κοινωνίας΄΄. Σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει, η κ. Γιδά είπε πως δεν θα είναι χώρος φιλοξενίας αλλά θα παρέχονται υπηρεσίες σε συμβουλευτικό επίπεδο, καθώς επίσης και σε πρακτικό σε συνεργασία με νομικό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Αύριο η εκδήλωση, ποιες γυναίκες θα βραβευτούν

Εν τω μεταξύ, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος-Παράρτημα Αιγίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Αιγιάλεια γένους θηλυκού», αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 6:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», όπου θα βραβευθούν γυναίκες της Αιγιάλειας για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 18:30 – 18:45 Χαιρετισμοί: Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Αιγιαλείας, 18:45 – 19:00 Μαρία Γιδά, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου & της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αιγιαλείας, «Η σημασία της παγκόσμιας ημέρας γυναίκας», 19:00 – 19:15 Καίτη Κωνσταντίνου, Ηθοποιός, «Η γυναίκα στο θέατρο», 19:15 – 19:30 Ουρανία Κακαβάνη, Πρόεδρος παραρτήματος Αιγίου ΕΓΕ, «Ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος», 19:30 – 20:00 Παρουσίαση τιμώμενων γυναικών και απονομή διακρίσεων.

Θα βραβευτούν: Η Ιζαμπέλλα Αρβανίτη για το ανθρωπιστικό έργο της, η Ευαγγελία Γιαννοπούλου για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ισότητα των φύλων, η Ευανθία Μπεντεβή για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, η Θεοδώρα Σάττα – Μεντζελοπούλου για την προσφορά της στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Μελπομένη Ρογκάλα για τη συμβολή της στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αναστασία Ευσταθίου για τη συμβολή της στην ανάδειξη με το συγγραφικό της έργο ηρωίδων του τόπου, η Μαρία Αλεξανδροπούλου για την κοινωνική προσφορά της στα άτομα με ειδικές ανάγκες.  20:00 – 20:30 Συναυλία Λαϊκής χορωδίας του Δήμου Αιγιαλείας με απόδοση τραγουδιών για τη γυναίκα. Συντονίστρια: Πέπη Σπηλιωτοπούλου, Δημοσιογράφος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr