background img
banner
banner

Στατικά ακατάλληλα σχολεία και νοσοκομεία

ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΞΠΡΕΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Ανακούφιση αλλά παράλληλα και… διλλήματα σχετικά με την ιεράρχηση των κτιρίων που χρίζουν αξιολόγησης καθώς και την προτεραιοποίηση των ελέγχων, έφερε η δημοσιοποίηση πληροφοριών που προέρχονται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας του προσεισμικού ελέγχου στα κτίρια.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει επιτέλους τη διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου, αναμένοντας όμως και την σχετική ΚΥΑ (απόφαση 6 υπουργείων) μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στις άμεσες ανάγκες και τη διαδικασία επιλογής των μηχανικών που θα κάνουν τους ελέγχους.

Όσον αφορά το Δήμο Πατρέων επισημαίνεται ότι πρόκειται για θετικό βήμα, η επιλογή κατά προτεραιότητα σχολείων και νοσοκομείων, απομένει όμως να καθοριστεί τι θα γίνει με το πρόγραμμα ελέγχων που θα «τρέξει» παράλληλα με το Υπουργείο Εσωτερικών και αν είναι πρακτικά δυνατόν όχι μόνο να συνδυαστεί αλλά και να επισπευτεί η διαδικασία…

Το ιστορικό

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων στη χώρα μας ξεκίνησε το 2001 μετά την κατάρρευση της Ρικομέξ σε συνδυασμό με τον νέο Αντισεισμικό Κανονισμό που υιοθετήθηκε το 1955, μετά το σεισμό του Αιγίου ο οποίος αυστηροποιήθηκε το 2020.

Στο επίκεντρο των ελέγχων σε αυτή τη φάση τίθενται δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000).
Ο προσεισμικός έλεγχος του 2001 περιελάμβανε τα μισά σχολικά κτίρια (56%) σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Πλέον ο έλεγχος στα σχολεία θα είναι υποχρεωτικός προκριμένου να κριθούν κατάλληλα.

Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια και ακολούθως θα πρέπει να υποστούν έλεγχο όλες οι κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959.

Β. Αϊβαλής: «Ο προσεισμικός έλεγχος να θεσμοθετηθεί»

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται εμπλουτίζοντας την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ.
«Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων της χώρας μας πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί. Από το 2001 που ξεκίνησε, ελέχθησαν 20.000 κτίρια, ολοκληρώθηκε το 25% περίπου από τον αρχικό προγραμματισμό και έκτοτε τίποτα… Πλέον ξεκινά από την αρχή και σε προτεραιότητα μπαίνουν σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας 6 έως 8 μηνών.

Όπου κριθεί απαραίτητος θα γίνει και δευτεροβάθμιος έλεγχος ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστούν και κονδύλια για έργα. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί σε άλλα δημόσια κτίρια και μετά θα επεκταθεί και στις ιδιωτικές κατασκευές. Θα πρέπει επίσης να θεσμοθετηθούν και κίνητρα, οικονομικά και άλλα, για τους ιδιώτες που θα πρέπει να προβούν σε εργασίες στατική ενίσχυσης στα σπίτια τους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής.

Τ. Πετρόπουλος: «Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Έτοιμος για την άμεση έναρξη πρωτοβάθμιου ελέγχου και στα 160 κτίρια που στεγάζονται σχολεία είναι ο Δήμος Πατρέων. Τη σχετική μελέτη υπέβαλε ο Δήμος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο ανατέθηκε σε εργολάβο με ποσό 150 χιλ. ευρώ περίπου ενώ περιλαμβάνεται και καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών. «Ο δήμος διαθέτει σχολικές κτιριακές υποδομές που έχουν ανεγερθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικούς φορείς (Δήμο, Ο.Σ.Κ., πρώην Νομαρχία). Υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων μάλιστα όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος φάκελος κτιρίου, οικοδομικές άδειες, στατικά σχέδια και στοιχεία της κατασκευής. Με άξονα όμως την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και εργαζομένων που περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους στις τάξεις, αποφασίσαμε το 2021 να προχωρήσουμε πιο οργανωμένα στην εκτίμηση της ασφάλειας που παρέχουν τα κτίρια έναντι της πιθανότητας ενός μεγάλου σεισμού με σκοπό τη λήψη των απαραίτητων.

Πρακτικά βέβαια στα περισσότερα σχολεία της Πάτρας, τα τρία στα τέσσερα περίπου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης από τη Δημοτική αρχή, έχει γίνει και ένας προσεισμικός έλεγχος, οπτικού χαρακτήρα κυρίως ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις -όπου κρίθηκε αναγκαίο- έγιναν και εργασίες στατικής ενίσχυσης.
Δεν γνωρίζουμε σήμερα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, αν τελικά ο έλεγχος στα σχολεία θα περάσει μέσα από το πρόγραμμα ‘Αντ. Τρίτσης’, εκτιμούμε όμως ότι θα επισπευτεί καθώς οι κυβερνώντες, μετά το σεισμό στην Τουρκία αλλά και την υπόθεση με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αντιλαμβάνονται την πίεση της κοινής γνώμης και θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα απέναντι στους μαθητές και τη νέα γενιά» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος.

Σ. Ταξιαρχόπουλος: «Το πρόβλημα με τα σχολεία αλλά και τα νοσοκομεία είναι υπαρκτό»

«Ο Σύλλογος έχει από το 2019 καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στη Δημοτική αρχή για την έναρξη, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και αξιολόγηση, προσεισμικού ελέγχου στα κτίρια. Η πρότασή μας εστιάζει σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985. Το πρόβλημα με τα σχολεία αλλά και νοσοκομεία, στο οποίο προσπαθεί να εστιάσει το Υπουργείο σήμερα είναι υπαρκτό.
Σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αιγιαλείας στεγάζονται σε παλαιές λίθινες κατασκευές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβάθμιος, δευτεροβάθμιος έλεγχος για να κριθεί η καταλληλότητα και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης όπου απαιτείται.

Η πόλη του Αιγίου κτυπήθηκε το 1995 από ένα ισχυρό σεισμό για τα δεδομένα της χώρας μας, δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για να επισκευαστούν και να ενισχυθούν στατικά κτίρια αλλά δεν έχουμε κλείσει το κεφάλαιο με τα πέτρινα οικήματα στα οποία καθημερινά κάνουν μάθημα παιδιά και υπάρχει αυξημένη συνάθροιση. Παρά το γεγονός ότι είναι ενήμεροι για τους κινδύνους τόσο τα στελέχη αυτής όσο και της προηγούμενης Δημοτικής αρχής» αναφέρει ο Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος πρ.Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr