background img
banner
banner

Το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” προετοιμάζει ένα καλοκαίρι γεμάτο… κουλτούρα

ΚΟΝΣΕΡΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ “ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ” – “MΑΓΙΚΕΣ” ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ANDREA KÖNIG

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να απολαύσουν οι λάτρεις της κλασικής μουσικής το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Όσοι βρέθηκαν στον διεθνή πολιτιστικό χώρο “Ο Κήπος των Μουσών” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σόλο κονσέρτο που εκτέλεσε ο Γερμανός πιανίστας Andreas Köhen.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του χώρου “Ελληνικόν Ειδύλλιον” γέμισε από νότες, χρώματα, κουλτούρα αλλά πρωτίστως… δεκάδες φίλους της κλασσικής παγκόσμιας μουσικής, ανοίγοντας έτσι έναν ενδιαφέροντα κύκλο εκδηλώσεων για το θέρετρο και τους υπευθύνους του, κύκλος που θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα αλλά κυρίως, το καλοκαίρι που έρχεται.

Οι όμορφες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, είχαν σαν αποκλειστικό μουσικό εκτελεστή τον διακεκριμένο Andreas König, ο οποίος απέδωσε με δεινότητα και με αρκετά παραστατικό τρόπο, μερικά από τα πιο γνωστά έργα, ορισμένων συνθετών της παγκόσμιας μουσικής.

Ο πιανίστας, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και δυόμιση χρόνια περίπου με τον διευθυντή και ιδρυτή του ¨Ελληνικού Ειδυλλίου¨ Ανδρέα Ντρέκη και τον πολυχώρο “Ο Κήπος των Μουσών”, ερμήνευσε τις σονάτες ¨Waldstein¨ και ¨Pathétique¨ του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα έργα ¨Scherzi No.1¨ και ¨Scherzi No.2¨ του σύνθετη Frederick Chopin και το επικό “Arabesque” του Γάλλου δημιουργού Κλωντ – Ασίλ Ντεμπυσσύ.

Το μουσικό θέρετρο και ο… εμπνευστής του

Ο ξενώνας πολιτισμού που λειτουργεί στην παραλία Σελιανιτίκων, έχει βάλει σαν αδιαφιλονίκητο στόχο την προαγωγή της κλασσικής μουσικής και παιδείας στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Και τα καταφέρνει ήδη περίφημα, περίπου… 32 χρόνια από την έναρξή του, το 1991.

Το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” πρωτοστατεί επίσης στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, οργανώνοντας εκδρομές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις. “Ηγέτης” της όλης προσπάθειας και απόλυτος εμπνευστής του μη κερδοσκοπικού αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτιστικού εγχειρήματος, είναι ο Οικονομολόγος – Κοινωνιολόγος Ανδρέας Ντρέκης.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, έχοντας ως εφαλτήριό του, τον φυσιολατρικό χώρο – ξενώνα στην παραλία των Σελιανιτίκων, χρησιμοποιώντας τον σαν βάση, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Έχει να επιδείξει μεγάλο και ενδιαφέρον έργο στο καλλιτεχνικό – πολιτιστικό κομμάτι του τόπου.

Η προσφορά στην Τέχνη και την κουλτούρα

Η προαγωγή της κλασσικής μουσικής και των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων ήταν και είναι ο πρωταρχικός στόχος του “Ειδυλλίου”, προσφέροντας ποιοτικές εκδηλώσεις. Πολύ συχνά, διάφορες συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες ή μουσικά σχολεία, καλούνται και βρίσκονται μέσα στον “Κήπο” των τεσσάρων στρεμμάτων του χώρου, όπου εκμεταλλευόμενοι την κατάλληλη υποδομή, βρίσκουν ιδανικό μέρος για εκμάθηση, εκτέλεση ασκήσεων, ενώ διαθέτει μουσικά όργανα και ιστορική βιβλιοθήκη. Επίσης πραγματοποιούνται κοντσέρτα, σεμινάρια και διαλέξεις. Σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις, έχουν αναδειχθεί ορισμένοι Έλληνες νέοι σολίστες, ενώ ταυτόχρονα, ο ίδιος ο χώρος προσδίδει μια άλλη αντίληψη, μια πιο καλλιτεχνική ματιά και κουλτούρα στους κάτοικους της Αιγιάλειας, καλώντας τους να έρθουν σε επαφή με την κλασσική μουσική σε όλες τις μορφές της και των εκφραστών της. Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται από το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” εντελώς δωρεάν και υπεύθυνος του μορφωτικού, μουσικοπολιτιστικού χώρου είναι ο ίδιος ο ιδρυτής του.

Να σημειωθεί ότι, ο 42χρονος πιανίστας Andreas Köhen, ο οποίος έχει δώσει τα τελευταία έξι χρόνια δεκάδες κονσέρτα σε Γερμανία, Ιταλία, Σκανδιναβία, Ελλάδα και Ισπανία, συνεργάζεται με το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” σε μόνιμη βάση (εκτός των θερινών μηνών). Κατά τη διαμονή του στα Σελιανίτικα ο σόλο μουσικός, έχει τη δυνατότητα να εξασκείται και να μελετά τα κονσέρτα και έργα που πρόκειται να ερμηνεύσει, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αττική και την Κορινθία, τις οποίες προωθεί και διοργανώνει αποκλειστικά ο διευθυντής του χώρου, Ανδρέας Ντρέκης. Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, έχοντας έντονη παρουσία και στην Αιγιάλεια, καθώς ήταν ο φορέας που διοργάνωσε τις τελευταίες τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν στον δήμο Αιγιάλειας με κλασικού ρεπερτορίου έργα γνωστών σύγχρονων καλλιτεχνών και καταξιωμένων σύνθετων της παγκόσμιας σκηνής.

Αν. Ντρέκης: «Η μουσική χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από τοπικούς παράγοντες»

Μιλώντας στο protionline.gr ο… “μαέστρος” αλλά και εμπνευστής της κουλτούρας που ¨κουβαλά¨ το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” Ανδρέας Ντρέκης και ερωτώμενος για το αν ο σύγχρονος Αιγιαλέας αλλά και οι ιθύνοντες του τόπου “αγκαλιάζουν” όσο θα έπρεπε τέτοιες προσπάθειες, τόνισε: «Ο κόσμος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί πιο πολύ. Αλλά αυτό που με… “πονάει” ίσως περισσότερο από όλα, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τοπικούς παράγοντες για αυτού του είδους την καλλιτεχνική άποψη και την κουλτούρα, που εκφράζουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Δύο πολύ αξιόλογες συναυλίες που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι του ‘22, έλαβαν χώρα τελικά στον μόλο του Αιγίου, στο λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα δεν διαφημίστηκαν καθόλου. Θεωρώ ότι δεν ήταν η ιδανική επιλογή χώρου και ούτε η σωστή προβολή για το “ειδικό βάρος” αυτών των εκδηλώσεων. Εάν αυτές οι συναυλίες είχαν παρουσιαστεί σε έναν υπαίθριο χώρο όπως παραδείγματος χάριν το “Γεώργιος Παππάς” και είχαν διαφημιστεί όσο θα τους άξιζε, αφενός θα είχε ακόμα πιο μεγάλη προσέλευση κόσμου και αφετέρου, πολύ διαφορετικό κοινωνικά και πολιτιστικά, αποτέλεσμα…» δήλωσε ο κ. Ντρέκης.

«Κάθε εκδήλωση χρειάζεται την ανάλογη διαφήμιση και το ενδιαφέρον για να πετύχει πλήρως»

Σε ανάλογη ερώτηση, ο ιδρυτής του Μουσικού – Πολιτιστικού Θέρετρου, ανέφερε ότι ο δήμος Αιγιάλειας διαθέτει και την κουλτούρα που χρειάζεται, αλλά και τα… μέσα, για να προβάλει αξιόλογα στο μέλλον εκδηλώσεις κλασσικών έργων και βραδιές ερμηνευτών και γνωστών καλλιτεχνών, πολύ περισσότερο από ό,τι τώρα συμβαίνει και με πιο… επιστάμενο τρόπο. «Σε κάθε εκδήλωση που προκύπτει, δεν αρκεί μόνο μία… τυπική βοήθεια για να χορηγηθεί ή να υποστηριχθεί. Κάθε εκδήλωση χρειάζεται και την ανάλογη διαφήμιση, για να πετύχει ολοκληρωτικά. Υπάρχουν πολλοί δήμοι πανελλαδικά που υποστηρίζουν τέτοιες μουσικές προσπάθειες. Ας πάρουμε όλοι παράδειγμα από αυτές, για να καταλάβουμε ότι η Τέχνη της Μουσικής στην Αιγιάλεια έχει πολύ μέλλον και μεγάλη δυναμική» τόνισε ο υπεύθυνος του χώρου στα Σελιανίτικα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο χώρος το επερχόμενο καλοκαίρι, θα φιλοξενήσει για 10 μέρες περίπου, μέλη της Ακαδημίας Μουσικής Μπελκάντο από την Νότια Ιταλία – συνολικά 30 τραγουδιστές αλλά και 6 κλασικούς μουσικούς – οι οποίοι θα κάνουν πρόβες στον “Κήπο των Μουσών” ώστε να ανεβάσουν την όπερα “Ορφέας και Ευρυδίκη” η οποία έχει κανονιστεί να παιχτεί στις 28 Αυγούστου ’23 στο Αρχαίο Θέατρο της Κορίνθου, στον Ιερό Ναό του Απόλλωνα. Λίγο πριν και περί τα τέλη του Ιουνίου, ο χώρος θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων από τη Νορβηγία, ενώ αυτή τη στιγμή, ο ιδρυτής του Μουσικού Θέρετρου κ. Ντρέκης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να δοθεί στην Αιγιάλεια μία καλοκαιρινή συναυλία από την εν λόγω ορχήστρα, η οποία αν πάνε όλα καλά και υποστηριχθεί κατάλληλα, θα πραγματοποιηθεί περίπου αρχές του ερχόμενου Ιουλίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr