background img
banner
banner

Το σκηνικό μετά το δυστύχημα

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ – ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ OI ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ένας κύκλος δημοσκοπήσεων που δημοσιευτήκαν την περασμένη εβδομάδα αποκρυσταλλώνει τις επιπτώσεις της τραγωδίας των Τεμπών στο εκλογικό σώμα με την κυβέρνηση να επιδιώκει να περάσει την αίσθηση, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών.

Η δημοκοπική πτώση για την ΝΔ και μια διαφορά λίγο πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κτυπά ήδη το καμπανάκι όσους συνεχίζουν να… ζουν στο συννεφάκι μιας άνετης επικράτησης και της αυτοδυναμίας. Σε αυτή τη φάση πάντως η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να μετριάσει τις αντιδράσεις. Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο έχει απομακρυνθεί και πρακτικά, τα κόμματα όμως παραμένουν σε φάση εκλογικής προετοιμασίας ενώ στήνεται και ο μηχανισμός με τους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Αυτό γιατί μια παρατεταμένη προεκλογικής περίοδος θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς θέτει σε αμφισβήτηση υψηλούς στόχους όπως η επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και της οικονομίας είναι το όπλο που εκτιμά ότι έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, για την οικονομία, τις επενδύσεις και την αναστροφή του κλίματος. Γι αυτό και οι εκλογές αναμένεται να προσδιοριστούν μέσα στο Μάιο, με πιθανή ημερομηνία τις 21/5/2023.

Η μείωση της «ψαλίδας»

«Είναι αρνητικό το γεγονός και δεν περιποιεί τιμή για την κοινωνία μας, την ώρα που ακόμη θάβαμε τους ανθρώπους μας, κάποιοι μέτραγαν αριθμούς και εκλογικές επιρροές. Επίσης, αυτή την ώρα την ώρα έχουμε ένα φαινόμενο στη χώρα που πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί από κοινωνιολογική πλευρά. Έχουμε τον ξεσηκωμό μιας νέας γενιάς των ανθρώπων που γεννήθηκαν το 2000, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε ο ξεσηκωμός των αντι-μνημονίων. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά κομματικής έκφρασης αλλά μιας αυθόρμητης αντίδρασης, είναι ένα ‘φτάνει’, κι ένα ‘έως εδώ.’ Αυτό, στην εξέλιξή του μέσα στον εκλογικό κύκλο, θα επηρεάσει και την εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή γίνει» αναφέρει ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, Συντονιστής Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ.

«Οι πολίτες νιώθουν θυμό και οργή για την τραγωδία. Είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και αποδίδουν ευθύνες. Από την άλλη, από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τις τελευταίες μετρήσεις, είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για ανατροπή πολιτικού σκηνικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει κέρδη, η τροφοδοσία γίνεται προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Με τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αναμένουμε ανάκαμψη στα ποσοστά που είχαμε και προ των Τεμπών» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνης Κουνάβης.

Τα σενάρια συνεργασίας

Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δίνει πάντως νέα διάσταση στα σενάρια συνεργασιών την επόμενη μέρα των εκλογών, ακόμη και μετά τις επαναληπτικές του ερχόμενου καλοκαιριού. Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται θα φέρει και νέα σημαντικά διλήμματα στους εκλογείς σχετικά με την αξιοπιστία της πολιτικής πρότασης των δύο βασικών αντιπάλων.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το πρώτο κόμμα, την επόμενη μέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων μέσα στο καλοκαίρι καθώς η πιθανότητα αυτοδυναμίας για τους δύο «μεγάλους» περιορίζεται.

«Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ, η διαφορά μας από αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για κάποιους. Ο στόχος που έχουμε θέσει συλλογικά, να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής προκειμένου να έχουμε πολιτική αλλαγή, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός» επισημαίνει ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το 2019, έχουμε τιθασεύσει την ανεργία, η οικονομία έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, η χώρα μας υιοθετεί την ψηφιακή επανάσταση, εγγυάται πλέον αποτελεσματικά την ασφάλεια των πολιτών από εξωτερικές απειλές ενώ διαχειρίζεται αποτελεσματικά απρόβλεπτα γεγονότα και κρίσεις όπως απέδειξε με τους χειρισμούς τους κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και μια ισχυρή κυβέρνηση, στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το κόμμα και ο πολιτικός μας μηχανισμός» καταλήγει ο Αντώνης Κουνάβης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr