background img
banner
banner

Υιοθετήθηκε μεσοσταθμική μείωση 11,5%

ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΠΡΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – Η ΚΟΙΝΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ «ΠΑΤΗΣΕ» ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΟΥΤΟΥ – ΨΥΧΡΑΜΗ

Μειωμένες κατά 11,5% μεσοσταθμικά θα είναι για το τρέχον έτος οι υποχρεώσεις των δημοτών προς τον δήμο Αιγιαλείας, έτσι όπως ψηφίστηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Κατά τη διάρκειά της, κατατέθηκε καινούρια εναλλακτική πρόταση, στη βάση ωστόσο αυτής που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη, με μία διαφοροποίηση σε δύο κωδικούς, ούτως ώστε να έχει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής, έτσι όπως είχε ψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή στις 22 Φεβρουαρίου, περιελάμβανε μηδενικές αυξήσεις, δηλαδή να κυμανθούν τα τέλη στα περσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, με μηδενική μεταβολή (0%) των συντελεστών, ότι τα έσοδα θα εισπράττονταν από το ενοποιημένο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού οικιών και καταστημάτων, θα ανέρχονταν στο ποσό των 8.074.280,78€.

Αντί αυτής ωστόσο κατατέθηκαν δύο εναλλακτικές προτάσεις, η κοινή των παρατάξεων του Χρήστου Γούτου και της Βάσως Ψυχράμη και η πρόταση της παράταξης του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, και οι δύο χωρίς τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, παρών στη συνεδρίαση ήταν ο διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Μανέτας, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ο.Υ. δεν μπορούσε να εισηγηθεί θετικά για τις δύο προτάσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε στηριχθεί στην εναλλακτική των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μανέτας είπε πως είναι ως μη γενόμενη από τη στιγμή που απορρίφθηκε από την Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι απορρίφθηκε καθώς δεν περιελάμβανε τη σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό η οποία, ούτως ή άλλως, ματαιώθηκε.

Τα σημεία της εναλλακτικής που τροποποιήθηκαν για να γίνει σύννομη

Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, στην εναλλακτική των δύο παρατάξεων, στο σκέλος των εξόδων έγινε μείωση σε υποχρεωτικές δαπάνες για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, όπως είναι η μεταφορά των απορριμμάτων με το ποσό των 794.699,14 ευρώ, τη στιγμή που στην εναλλακτική εμφανιζόταν το ποσό των 575.484 ευρώ, όπως επίσης δέσμευση υπάρχει και για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών και γι’ αυτό στερείτο νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της μη νόμιμης της εναλλακτικής του κ. Παπακωσταντινόπουλου, αιτιολογήθηκε ότι στο σκέλος των εξόδων δεν έχει ληφθεί υπόψιν η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για εγγραφή και δέσμευση στον προϋπολογισμό το ποσό των 205.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές του έκτακτου προσωπικού καθώς και τις εργοδοτικές εισφορές με το ποσό των 57.000 ευρώ.

Σε ερώτηση του κ. Γούτου ΄΄στην τρέχουσα σύμβαση των μεταφοράς των απορριμμάτων, με πόσα χρήματα έχουμε ενεργή σύμβαση και για πόσους τόνους΄΄, δόθηκε η απάντηση ότι περιλαμβάνει το ποσό της καινούριας σύμβασης για το 2023 για 17.000 τόνους και τα υπόλοιπα είναι από μεταφερόμενη σύμβαση η οποία έληξε. Ο κ. Ψυχράμη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως πρόκειται για μεταφερόμενες συμβάσεις που έχουν «φορτωθεί» στο νέο έτος και χρήματα που έχουν δώσει ήδη οι δημότες τα οποία μεταφέρονται και στον νέο προϋπολογισμό.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ζήτησε τη συνεννόηση των παρατάξεων ούτως ώστε να ληφθεί απόφαση για τα τέλη, φτάνει να είναι σύννομη και να έχει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Συμφωνήθηκε έτσι να υιοθετηθεί η κοινή πρόταση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τροποποιήσεις ωστόσο στους δύο κωδικούς για τους οποίους περιλαμβάνοντας λιγότερα χρήματα, τα οποία θα αφαιρεθούν από άλλα έξοδα. Έτσι, κρίθηκε πως είναι εφικτή η μείωση κατά 11,5% των δημοτικών τελών, μεσοσταθμικά, με την αντιπολίτευση να μιλά για μία… ανάσα για τα βεβαρημένα οικονομικά νοικοκυριά του δήμου.

1,8 εκατ. ευρώ λιγότερα θα έχει να λάβει ο δήμος

Να σημειωθεί πως ο πίνακας εσόδων που περιλαμβάνει η εν λόγω εναλλακτική παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ο δήμος θα έχει να λάβει μέσα στο 2023, 6.251.977,87 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως από το σύνολο των εσόδων της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε μείωση 1,8 εκατ. ευρώ περίπου τα οποία θα καρπωθούν οι δημότες. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου περιελάμβανε μείωση 14% για οικίες και 12% για καταστήματα ζητώντας αύξηση 18% για μεγάλες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ με το σκεπτικό πως έτσι ενισχύονται τα αδύναμα οικονομικά στρώματα και πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες. Μάλιστα, η πρόταση τέθηκε κι αυτή σε ψηφοφορία, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχε τη θετική εισήγηση της Ο.Υ.

Πώς ψήφισαν

Η κοινή εναλλακτική πρόταση ψηφίστηκε από τις τέσσερις παρατάξεις, δηλαδή του δημάρχου, του κ. Γούτου, της κ. Ψυχράμη και του κ. Τριανταφυλλόπουλου καθώς επίσης και από τις ανεξάρτητες Γ. Γκρέμου και Μ. Ιατροπούλου. Τη δε πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου εκτός από τους συμβούλους της παράταξής του, ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Δ. Καλαμίδας, Π. Μαρινόπουλος και Θ. Χρυσανθόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr