background img
banner
banner

Έπεσε νερό… χρόνων μέσα σε ένα τέταρτο

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ… ΕΠΝΙΞΕ ΚΙ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η νεροποντή μόλις ενός τετάρτου της ώρας ήταν αρκετή, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ώστε να «πνιγούν» κεντρικοί δρόμοι του Αιγίου, με αποκορύφωμα την οδό Ζωοδόχου Πηγής, για να απορροφηθούν τα όμβρια το ίδιο γρήγορα, χάρη βέβαια και στην επέμβαση της ΔΕΥΑΑ.

Τα αίτια, όπως φαίνεται, δεν σχετίζονται με μη καθαρισμένα φρεάτια ή κακοτεχνίες όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν, αλλά οφείλονται στα ιδιαιτέρως έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και στο γεγονός ότι οι υποδομές δεν έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να τα «σηκώνουν».

Για την ιστορία, την ημέρα εκείνοι, που έκπληκτοι οι Αιγιώτες είδαν και χαλάζι να πέφτει με δύναμη στις στέγες και τους δρόμους της πόλης, γεγονός που δυσχέρανε την κυκλοφορία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τέσσερις συνολικά κλήσεις για απορροή υδάτων από υπόγεια ιδιοκτησιών.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν σε τόσο λίγο χρόνο δεν έπεσε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού κι αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΑ Γιώργου Ντίνου στο protionline.gr, είναι τα καιρικά φαινόμενα της εποχής που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. ΄΄Οι όποιες πλημμύρες σημειώθηκαν οφείλονται στον πολύ μεγάλο όγκο νερού που διοχετεύεται στα κοινά φρεάτια της αποχέτευσης και της απορροής των όμβριων΄΄, εξήγησε, τονίζοντας πως πρόκειται για χρόνιες παθογένειες για τις οποίες ωστόσο, δεν υπήρξε πρόβλεψη διότι ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο έντονα τα φαινόμενα.

Οι παθογένειες της Ζ. Πηγής

Ανάλογη και η άποψη του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτη Νικολόπουλου. Όπως ανέφερε, ΄΄ο όγκος του νερού που έπεσε, ήταν τοπικό φαινόμενο, δηλαδή σε μία έκταση πολύ μικρή και κυρίως στο κέντρο της πόλης του Αιγίου και δεν διήρκεσε παραπάνω από ένα τέταρτο της ώρας. Σημειώθηκε πλημμύρα σε ορισμένους κατηφορικούς δρόμους και κυρίως στις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αιγιαλέως και Μητροπόλεως, με το νερό να ξεπερνά και το ύψος του πεζοδρομίου, κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει. Ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος του νερού, που δεν χωρούσε καν να κυκλοφορήσει στα αυλάκια δημιουργώντας υπερχείλιση. Δεν έφταιξε κάποιος άλλος παράγοντας και δεν υπήρξαν βουλωμένα φρεάτια. Τα αντλιοστάσια και ο βιολογικός λειτούργησαν κανονικά και δίχως προβλήματα. Στο μοναδικό σημείο που συσσωρεύτηκαν αρκετά νερά και υπήρξε όντως πρόβλημα ήταν η οδός Ζωοδ. Πηγής και σε ορισμένα σημεία της. Υπήρξε συσσώρευση παροχής του νερού γιατί οι αγωγοί είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, που σε ανάλογες περιπτώσεις, αυτά τα δίκτυα πιέζονται τόσο πολύ, που στο τέλος δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά. Διαθέτουμε αγωγούς F600, οι οποίοι ήταν πρεσαρισμένοι και δεν χωρούσαν άλλο νερό. Αυτό τεχνικά σημαίνει, ότι ο όγκος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, για αυτό και υπήρξε αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία της οδού, πετάχτηκαν τα καπάκια από την πίεση του νερού, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα. Ευτυχώς, το φαινόμενο εκτονώθηκε γρήγορα και δεν είχαμε περαιτέρω προβλήματα΄΄.

Από τη ΔΕΥΑΑ επισημαίνεται ακόμη πως δεν υπήρξε κανένα φρεάτιο βουλωμένο και δεν προέκυψε τεχνικό πρόβλημα, δεν μετακινήθηκαν σχάρες και δεν υπήρξαν καπάκια που να ξεβιδώθηκαν ή αντλίες που δεν δούλεψαν.

Ο όγκος του νερού που έπεσε δεν μπορεί να χωρέσει σε σωλήνα κανενός δικτύου…

Όσο για τις διαμαρτυρίες της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και των όμορων οδών, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ, επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς, είναι η ρυμοτομία του σημείου τέτοια, που τα καπάκια υπερχειλίζουν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο στην πόλη. Ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για πλημμύρες σε σπίτια ή επιχειρήσεις, σε αυλές ή οικίες. Το μόνο πρόβλημα που σημειώθηκε, ήταν να βγαίνουν τα νερά από την αποχέτευση.

Οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΑ με το αποφρακτικό μηχάνημα λειτούργησαν γρήγορα και μπόρεσαν να απομακρύνουν τα νερά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαίως και είναι κατανοητή η αντίδραση κάποιων επιχειρηματιών ή κατοίκων για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης΄΄. Και συνέχισε ο κ. Νικολόπουλος: ΄΄Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα πάνω – κάτω σε παγκόσμιο επίπεδο και νομίζω ότι αυτό το περιστατικό με τη χαλαζόπτωση, εντάσσεται στην αλλαγή που βιώνουμε. Ο όγκος του νερού που έπεσε δεν μπορεί να χωρέσει σε σωλήνα κανενός δικτύου. Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν εγκαταστάθηκαν και σχεδιάστηκαν τα συγκεκριμένα δίκτυα, η μελέτη ήταν με τις κλιματολογικές συνθήκες της τότε εποχής, δηλαδή πριν περίπου 30 χρόνια. Τώρα έχουν αλλάξει όλα.

Αν σχεδιαστούν νέοι αγωγοί που να παίρνουν τέτοιο όγκο νερού και να μπορούν τα απορροφούν, θα χρειαστούν αφενός τεράστιες διατομές, αφετέρου ένα πάρα πολύ ψηλό οικονομικό πλαίσιο κόστους. Το γεγονός είναι ότι πρεσάρεται αρκετά το κάτω μέρος της πόλης και εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πραγματοποιώντας κάποια έργα, που κατά καιρούς θα μπορούν να ανακουφίσουν λίγο την περιοχή΄΄.

Σχεδιάζονται παρεμβάσεις με πρώτη αυτή της οδού Ψαρών

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι εάν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μία τόσο μεγάλη παρέμβαση, για ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο. Επ’ αυτού, ο κ. Ντίνος τόνισε πως από πλευράς ΔΕΥΑΑ σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και μάλιστα άμεσα. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, επισήμανε: ΄΄Προσπαθούμε να δώσουμε γρήγορα λύση. Ήδη έχουμε προγραμματίσει αυτοψία ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές. Ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ώστε να απεμπλέξουμε τα όμβρια από την αποχέτευση. Το δίκτυο στην οδό Ψαρών αλλάζει και γίνεται καινούριο.

Πρόκειται για τον τερματικό αγωγό στον οποίο με τις υπάρχουσες συνθήκες μπαίνει και η θάλασσα μέσα, φράζει και υπερχειλίζει. Όμως θα εκτελεστεί έργο για τη δημιουργία νέου, ο οποίος θα είναι στεγανός και δεν έχει κατάλοιπα. Είμαστε υπό σχεδιασμό κι άλλων παρεμβάσεων καθώς επιθυμούμε γρήγορα θα δώσουμε λύσεις. Να κάνουμε δηλαδή μία αποσυμφόρηση τουλάχιστον στο κάτω μέρος της πόλης, θεραπεύοντας χρόνιες «παθήσεις»΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr