background img
banner
banner

Γυρίζει σελίδα το Καραμανδάνειο

ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ, ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Με προτεραιότητα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση του μοναδικού, αυτόνομου, Παιδιατρικού Νοσοκομείου της ευρύτερης περιφέρειας της χώρας -το οποίο καλύπτει πληθώρα περιστατικών σε Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο- ορκίζεται σήμερα Τετάρτη και αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα η νέα διοικήτρια του Καραμανδανείου, Ασπασία Ρηγοπούλου.

Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει από το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, στο γραφείο του στην Πάτρα και θα ακολουθήσει η ενημέρωση της νέας διοικήτριας. Η κ. Ρηγοπούλου είναι γιατρός και εργαζόμενη μέχρι σήμερα στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Η θέση του διευθυντή χήρευε μετά την αποχώρηση το περασμένο φθινόπωρο του Παύλου Αθανασόπουλου ο οποίος επέστρεψε προκειμένου να αναλάβει συντονιστής του Χειρουργικού Τομέα στο Γ.Π.Ν. «Άγιος Ανδρέας».

Σε κατάσταση ανάγκης

Μέχρι και πρόσφατα, έως τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, το Νοσοκομείο βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης λόγω της έλλειψης προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι ακτινολόγοι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εφημερίες γίνονταν σε συνθήκες… τρόμου ενώ ακόμη και απλά παιδοχειρουργικά περιστατικά, όπως η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδήτη) μεταφέρονταν στην Αθήνα. Η κατάσταση έφτασε σε οριακά σημεία δύο φορές μέσα στο τελευταίο εννεάμηνο. Αρχικά με την προσωρινή αναστολή στα χειρουργεία από τον Μάιο του 2022 έως και τα μέσα, το περασμένο καλοκαίρι, και αργότερα, προς τα τέλη φθινοπώρου καθώς για τα διακομιζόμενα παιδιατρικά περιστατικά, στην Αττική, στα Νοσοκομεία Παίδων, η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνούσε το εξάμηνο!

Ως αποτέλεσμα στο «φρακάρισμα» με τα χιλιάδες χειρουργεία στη λίστα στα Νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και τις κινητοποιήσεις δήμου και υγειονομικών το περασμένο καλοκαίρι, ήλθε η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ενισχύσει το Καραμανδάνειο. Το οποίο δύναται να καλύψει υπό κανονικές συνθήκες ολόκληρο το Δυτικό Άξονα, 20 νομούς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν σταδιακά και τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική όπου ήδη είχαμε εκτεταμένες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Ήδη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα βρέθηκαν να υπηρετούν πέντε αναισθησιολόγοι, τρεις μόνιμοι και δύο με σύμβαση ενώ, μέχρι και πρόσφατα, δεν υπήρχε στις εφημερίες αναισθησιολόγος παρά μόνο καλούνταν για τα επείγοντα περιστατικά εξωτερικοί συνεργάτες, με μπλοκάκι!

Η νέα διοικήτρια

Η κ.Ρηγοπούλου με την οποία επικοινώνησε το protionline.gr επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων, τονίζοντας ότι «αποτελεί προτεραιότητα να γίνουν πράξη άμεσα τα όσα δεσμεύθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα από την Πάτρα και δρομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων και συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της 6ης ΥΠε, με τον Υπουργό κ.Πλεύρη και την Υφυπουργό κ.Γκάγκα» η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί επανειλημμένα στην Πάτρα για το σκοπό αυτό».
Ουσιαστικά η κ. Ρηγοπούλου καλείται, στα άμεσα, να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που υπάρχει με την διεύθυνση και λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του έτους έχει αποχωρήσει από το πόστο της η μοναδική Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων στο Καραμανδάνειο. Από τον περασμένο Αύγουστο η Κλινική Υπολειτουργούσε ενώ μετά και την τελευταία αποχώρηση είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της. Τη διεύθυνση και λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής έχει αναλάβει προσωρινά, ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π. στο Ρίο Φίλιππος Γουρζής. Μία ακόμη από τις εκκρεμότητες είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Μαγνητικού Τομογράφου και η κάλυψη ελλείψεων σε προσωπικό πέραν των αναισθησιολόγων. Σε αυτό το θέμα, τις ελλείψεις προσωπικού, θα ζητηθεί και πίστωση χρόνοι, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Οι υποσχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση «ανάταξη» δεν πρόκειται να επιτύχει πλήρως ποτέ αν δεν προχωρήσει και το σχέδιο ανακαίνισης σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και υποδομών που διαθέτει σήμερα το Νοσοκομείο. Το Καραμανδάνειο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει προσφέρει πολλά, όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας, αλλά σε όλη την Περιφέρεια στα ζητήματα της περίθαλψης των παιδιών» καθώς «είναι ένα νοσοκομείο με μεγάλη ιστορία και με πολύ καλό και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται, όμως, ενίσχυση».

Η απόφαση της κυβέρνησης από κοινού με την 6η ΥΠε για το Καραμανδάνειο είναι να παρέμβει στο υφιστάμενο νοσοκομείο δραστικά προκειμένου να εκσυγχρονιστεί πλήρως, στα πρότυπα παρεμβάσεων που έγιναν ήδη στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Το σχέδιο για την ανακαίνιση η οποία θα περιλαμβάνει δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους και βέβαια τα χειρουργεία θα πρέπει να περάσει από τα χέρια της νέας διοικήτρια. Σύμφωνα με την κ. Ρηγοπούλου, «το Καραμανδάνειο χρειάζεται καινούργια χειρουργεία και πρόγραμμα ώστε το υφιστάμενο κτίριο να καταστεί ένα πλέον σύγχρονο νοσοκομείο».
Για το θέμα της πλήρους ανακαίνισης ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει δέσμευση στους πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας ενώ υπάρχει και στο συρτάρι μεγάλη χορηγία μέσω του ιδιώτη (μέτοχοι του ΟΠΑΠ) που ανέλαβε και ανακατασκεύασε το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» και έχει δείξει ενδιαφέρον και για το Καραμανδάνειο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr