background img
banner
banner

Μεταμόρφωση δρόμων μέσα από το «Living Streets!»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Απόφαση για συμμετοχή του δήμου Αιγιαλείας στο έργο «Living Streets» με υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, σε έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίασή της. To Πρόγραμμα Living Streets στοχεύει στην εξοικείωση των πολιτών με την πεζοδρόμηση και τη βιώσιμη κινητικότητα και βοηθά τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν με τους πολίτες, με σκοπό να λειτουργήσουν σαν συνεργάτες, φίλοι και γείτονες.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της διά περιφοράς συνεδρίασης, την Τρίτη 7 Μαρτίου, έγκειτο στο ότι έπρεπε να σταλεί στη «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, αίτημα χρηματοδότησης για το έργο «Living Streets».

Σημειώνεται ότι η πρώτη προσέγγιση στο πρόγραμμα είχε γίνει από τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Έργων Βασίλη Χριστόπουλο, ο οποίος μάλιστα είχε λάβει μέρος στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στη Γάνδη του Βελγίου πριν τρία χρόνια, μαζί με στελέχη της «ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ» καθώς και άλλους εκπροσώπους δήμων, οι οποίοι αποτελούν μέλη του Δικτύου, όπως επίσης και εκπροσώπων από Κροατία και Πορτογαλία.

Το Living Streets έχει ως αντικείμενο την μετατροπή συγκεκριμένων δρόμων σε διάφορα σημεία των πόλεων σε κοινωνικούς κόμβους. Οι δήμοι κλείνουν προσωρινά ένα δρόμο της επιλογής τους, με σκοπό να τον μετατρέψουν σε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των πόλεών τους, αφού απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων. Ζωτικής σημασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το εγχείρημα, καθώς θα μπορέσουν να αναμειχθούν στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη λειτουργία των «Ζωντανών Δρόμων» στις γειτονιές τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος στο protionline.gr, ΄΄οι πολίτες έχουν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση του δήμου, να μετατρέψουν τον δρόμο της επιλογής τους στο μέρος που πάντα ονειρεύονταν, περιορίζοντας προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων και συμμετέχοντας σε τοπικές δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πόλη πιο βιώσιμη με λιγότερη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος για να ζει και να εργάζεται κάποιος΄΄.

Ορίζοντας υλοποίησης και σημεία που έχουν επιλεγεί

Ως προς τη χρηματοδότηση, σημειώνεται ότι μετά το πέρας της αξιολόγησης των αιτήσεων που θα κατατεθούν, θα επιλεγούν δήμοι, οι οποίοι θα λάβουν επιχορήγηση μέχρι 10.000€ έκαστος, για την υλοποίηση του Living Streets. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες εφόσον το έργο ενταχθεί στην Πρόσκληση «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Η υλοποίηση του Living Streets δύναται να ξεκινήσει από 01/08/2023 και θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον για μια (1) εβδομάδα. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους δηλαδή έως 31/08/2024.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄ο δήμος Αιγιαλείας προτίθεται να οργανώσει τις δράσεις για μια εβδομάδα τον μήνα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν ή μέχρι τη λήξη του έργου δηλαδή έως 31/08/2024 στις εξής περιοχές: 1. Οδός Κλεομένους Οικονόμου και παρακείμενες οδοί, 2. Οδός Ερμού, 3. Οδός Μητροπόλεως, 4. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων΄΄. ΄΄Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα και η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με τη συσπείρωση της κοινωνίας και τη συνεργασία σε έναν κοινό σκοπό, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη του Αιγίου, αποκτώντας ένα πιο φιλικό πρόσωπο για όλους΄΄, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Επιδιώκουμε το όφελος του δήμου μας από κάθε χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, βάζοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο΄΄.

Τι θα περιλαμβάνει το πρότζεκτ

Στους δρόμους αυτούς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα αφορούν την τέχνη, τη διατροφή (τοπικά προϊόντα) και το περιβάλλον. Τοπικοί καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν υπαίθρια εργαστήρια με σκοπό να διασκεδάσουν, αλλά και να μυήσουν τους κατοίκους στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ξενάγηση στα ιστορικά κτίρια της πόλης, προβολή ταινίας. Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής με τη δημιουργία μιας υπαίθριας κουζίνας. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση των οργανικών προϊόντων και την παραγωγή λιπάσματος. Κατόπιν, θα γίνει φύτευση φυτών σε παρτέρια και ζαρντινιέρες της πόλης από τους συμμετέχοντες. Μετάδοση ραδιοφωνικής εκπομπής από τους δρόμους του Αιγίου με συνεντεύξεις από τους διερχόμενους με θέμα που θα οριστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και η επιλογή σχετικών μουσικών ακουσμάτων. Διοργάνωση υπαίθριου τουρνουά σκάκι στους δρόμους της πόλης. Διοργάνωση αθλητικών τουρνουά στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων σε συνεργασία με τις τοπικές ακαδημίες. Έκθεση προβολής φιλμ διάρκειας 90 δευτερολέπτων περίπου με θέμα την προστασία των φυσικών περιοχών της περιοχής μας από σχολεία αλλά και ατομικές προσπάθειες.

Ακόμη, Ποδηλατοδιαδρομές με τη λήψη των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων καθώς και εθελοντική αιμοδοσία. Σε συνεργασία με τον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και χρήση απινιδωτή. Ενημερωτικές δράσεις για την προστασία από τους σεισμούς από τους αρμόδιους φορείς στην πλατεία 1η Μάη, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων του σεισμού το 1995. Απογευματινός ή βραδινός αγώνας δρόμου στο κέντρο της πόλης σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής και με το μήνυμα της αγάπης για τον αθλητισμό και την ελεύθερη προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο. Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων με δράσεις καθώς και υιοθεσία αδεσπότων ζώων σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και το Φιλοζωικό Σωματείο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr