background img
banner
banner

Ο λαός απαίτησε το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί και να μην επαναληφθεί | ΦΩΤΟ

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΗΧΗΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

«Είμαστε εδώ για να γίνουμε η φωνή των νεκρών φοιτητών, των νεκρών εργαζόμενων που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους», ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν και συγκλόνισαν, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου, το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, στην Τρίγωνη Πλατεία, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, πραγματοποιήθηκε μία τόσο πολυπληθής συγκέντρωση, που έμοιαζε να συσπειρώνει και να γιγαντώνει το ανάστημα του λαού, απέναντι σε πολιτικές που μεριμνούν για τους ολίγους, αδιαφορώντας για τους πολλούς.

Ήταν μία συγκέντρωση που επιβεβαίωσε τη θλίψη, την αγανάκτηση, την οργή, τον θυμό αλλά και την ελπίδα του κόσμου για ένα καλύτερο αύριο, χάρη στην ηχηρή παρουσία της νεολαίας που κρατώντας πλακάτ, έστειλε το δικό της μήνυμα…

Παρόντες στη συγκέντρωση, εκτός του Σωματείου Οικοδόμων που τη διοργάνωσε ήταν και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας με μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες της, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, το Σωματείο Εργατοτεχνικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ο.Γ.Ε. αλλά και μεμονωμένοι πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν έτσι τα συναισθήματά τους για το πολύνεκρο τροχαίο που «στοίχειωσε» τη χώρα. Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και Αγγελική Κουρή.

Η «κραυγή» των γυναικών

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και της Ομάδας Γυναικών Αιγίου άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών η Αλέκα Ζαμπάτη, λέγοντας: ΄΄Μας συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών. Μας γεμίζει οργή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει αυτουργούς τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της πολιτικής που τις λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες ασφαλείς και σύγχρονες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτό παλεύουμε ανυποχώρητα διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας΄΄.

 

Ανθρώπινες ζωές… απέναντι σε κέρδη και ζημιές

Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος –Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις που υπήρχαν εδώ και καιρό από τους εργαζόμενους για την επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές που προφανώς αγνοήθηκαν, όπως είπε και συμπλήρωσε: ΄΄Τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών ήταν συνάδελφοι μας, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, συγχωριανοί μας, ήταν τα παιδιά τους. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, το δικό μας παιδί. Έχουμε χρέος και καθήκον αυτό το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί, έχουμε χρέος και καθήκον αυτό το έγκλημα να μην ξεχαστεί μέσα στη σιωπή και την απραξία. Έχουμε χρέος, καθήκον και ευθύνη το έγκλημα αυτό να μην ξανασυμβεί. Γιατί εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές΄΄.

«Χτύπησε η καρδιά» της εκπαίδευσης

«Γροθιά στο στομάχι» ήταν ο λόγος της προέδρου της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κατερίνας Δημουλά, η οποία είπε πως υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για τη Γιορτή της Γυναίκας και τους αγώνες της, όμως, όπως είπε, ΄΄σήμερα είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες που έχασαν τους δικούς τους, στις μανάδες που ρήμαξε η αγκαλιά τους, στους πατεράδες που θρηνούν, στους φίλους και τους αγαπημένους. Η μνήμη και οι ζωές των 57 νέων παιδιών μας έφεραν όλους εδώ σήμερα. Είναι η αφορμή, το ποτήρι που ξεχείλισε, όχι όμως η αιτία. Το δυστύχημα, που είναι ένα πολύ καλά προσχεδιασμένο έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι με μεγάλη ευκολία οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, της αναξιοκρατίας, της πολιτικής αλαζονείας, του βολέματος. Δείχνει επίσης και το μέγεθος της ανευθυνότητας που με το πρόσχημα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, προσπαθούν τώρα να σκεπάσουν τα γεγονότα και να αποτινάξουν από τις πλάτες τους τις ευθύνες. Σε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε, αλλά έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε και να πληρώσουν οι ένοχοι και να μην υπάρξει άλλη τραγωδία΄΄. Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Είμαστε και θα είμαστε εδώ για τους νεκρούς των Τεμπών, για την Παιδεία που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, για την Υγεία που ήδη μπήκε στον «χορό», για το νερό που μπήκε στο στόχαστρο των ιδιωτικών εταιρειών για τη δικαιοσύνη που «σφιχταγκαλιάζεται» με την πολιτική…΄΄.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, ο Νίκος Σεφέρης απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας: ΄΄Τόσες μανάδες και τόσοι πατεράδες περίμεναν τα παιδιά τους να φτάσουν, να τους ειδοποιήσουν ότι είναι όλα καλά. Δεν έφτασαν ποτέ γιατί το κράτος δεν είχε μεριμνήσει για να φτάσουν. Ούτε η κακιά η ώρα ήταν. Είναι κρατική δολοφονία κι όσο άσχημη κι αν ακούγεται η λέξη «δολοφονία» ήταν και δεν αλλάζει. Έχουμε χρέος να βγαίνουμε να λέμε την αλήθεια για να γίνει το καλύτερο από εδώ και πέρα΄΄. Να σημειωθεί ότι παρέστη και αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου.

Στοχευμένη απαξίωση…

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνικών Υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας Μαρία Κοντεσοπούλου, μετέφερε τα συλλυπητήρια των μελών του Σωματείου της αλλά και της διοίκησης του Ε.Κ.Α. που παρίστατο και της Ομοσπονδίας της που πραγματοποίησε τρίωρη στάση για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Όπως είπε, ΄΄Γι’ αυτό το έγκλημα δεν φταίει «ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή». Η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που φρόντισαν και απαξίωσαν τον ΟΣΕ προκειμένου να τον κόψουν κομμάτια και να τον ιδιωτικοποιήσουν. Την ίδια πολιτική βιώνουμε και οι εργαζόμενοι στους δήμους. Όταν οι Δήμαρχοι επιδιώκουν να προχωρήσουν στην εκποίηση μιας υπηρεσίας, πρώτα την απαξιώνουν από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή και μετά τη χαρίζουν στους ιδιώτες. Τα τραγικά εργατικά ατυχήματα στους Δήμους είναι η απόρροια αυτής της στρατηγικής. Αυτή ακριβώς η σειρά απαξίωσης ακολουθείται και στον Δήμο μας΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Ας σταματήσουν την υποκρισία και τα ψέματα προκειμένου να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές των παιδιών μας Αξίζουν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν μαζί τους. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί να αφήσουμε άλλο τις κυβερνήσεις να θέτουν σε κίνδυνο  με τις ζωές μας προκειμένου να ικανοποιήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων΄΄.

Αποτέλεσμα της πολιτικής της κερδοφορίας των ομίλων

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης ο οποίος τόνισε: ΄΄Το εργατικό κίνημα του Αιγίου, μαζί με εργατικά συνδικάτα, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, άνεργους και τον λαό της πόλης του Αιγίου, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί και δεν θα επαναληφθεί. Μία υπόσχεση στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας και τις οικογένειές τους, στη νεολαία και στον λαό ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αφήσουν να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων που προωθούν αυτή την πολιτική για λόγους κερδοφορίας των ομίλων. Τη σκυτάλη του αγώνα την παίρνει σήμερα η απεργία από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Οι μαχητικές αυτές πρωτοβουλίες ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού κινήματος απέναντι στην προσπάθεια να κυριαρχήσει η σιωπή. Είμαστε εδώ για να γίνουμε η φωνή των νεκρών φοιτητών, των νεκρών εργαζόμενων που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους. Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη έγινε από ένα κράτος εχθρικό για τον λαό, το οποίο ήταν παρόν και στο Μάτι και στην Εύβοια, αλλά και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου, του φοιτητή, του συνταξιούχου. Βέβαια, λειτουργεί μια χαρά όταν είναι να βγάλουν παράνομες τις απεργίες των σιδηροδρομικών κι άλλων εργαζόμενων που διεκδικούν την ασφάλεια, μισθούς και δικαιώματα. Ένα σύστημα, ένα κράτος, μια πολιτική που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων εγκληματεί ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό. Ένα κράτος που όταν πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια του λαού κοιτάει και την τελευταία δεκάρα κόβοντας από παντού. Κι όταν πρόκειται να στηρίξει το κεφάλαιο και τις μπίζνες του, γίνεται πολύ απλόχερο΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Το έγκλημα στο Τέμπη έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού. Όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί μετά από μεγάλα εγκλήματα εις βάρος του λαού. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων΄΄.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος και στη συνέχεια πολυπληθής πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr