background img
banner
banner

Αναζήτηση απαντήσεων στο «γιατί»…

ΤΟ PROTIONLINE.GR ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Θλίψη, οδύνη και θυμός διακατέχουν από το ξημέρωμα της Τετάρτης 1 Μαρτίου και τους Αιγιαλείς, στο άκουσμα της είδησης του πολύνεκρου δυστυχήματος από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αλλά και στις εικόνες φρίκης που αντικρίζουν σε τηλεόραση και διαδίκτυο. Τα «γιατί» είναι τόσα πολλά, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν μία απάντηση. Όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, σιδηροδρομικοί, άνθρωποι που πέρασαν χρόνια ολόκληρα είτε ως τεχνικοί είτε ως οδηγοί, είτε συντονίζοντας δρομολόγια αμαξοστοιχιών, είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

Το protionline.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, Γιάννη Καραπαναγιώτη, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με τον σιδηρόδρομο, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του για πάρα πολλά χρόνια και ως εργαζόμενος αλλά και τώρα ως συνταξιούχος σιδηροδρομικός.

Το πιο τραγικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία των σιδηροδρόμων

΄΄Δυστυχώς, ζούμε το πιο τραγικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην χώρα. Ο θρήνος μας, για τους αδικοχαμένους ανθρώπους στο ασύλληπτο δυστύχημα είναι βαθύς και μεγάλος. Χάθηκαν πολλοί νέοι, φοιτητές και μικρά παιδιά, αλλά και συνάδελφοι σιδηροδρομικοί…΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, ο οποίος δήλωσε συντετριμμένος για το θλιβερό περιστατικό των Τεμπών. Αναφερόμενος στο δυστύχημα, επισήμανε τη σφοδρότητα της σύγκρουσης των δύο τρένων και ότι τα θύματα ήταν τόσα πολλά, λόγω της μαζικής επιστροφής του κόσμου από το τριήμερο των Απόκρεω.

Σε ερώτηση του protionline.gr εάν γνώριζε κάποιον από τους νεκρούς, ο κ. Καραπαναγιώτης είπε με «σπασμένη» φωνή: ΄΄Ένας καλός συνάδελφός μου από τον Πύργο Ηλείας “έφυγε”, δεν πρόλαβε να συνταξιοδοτηθεί… μετρούσε μέρες… ήταν στην εμπορική αμαξοστοιχία, δυστυχώς. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των νεκρών, ό,τι και αν πεις κάποιος τέτοιες στιγμές, είναι λίγο. Είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη, είναι τεράστιος και αδιάλειπτος ο πόνος όλων μας…΄΄.

Κατά πάσα πιθανότητα είχαν ρίξει την γραμμή προς το ρεύμα καθόδου…

Σε άλλη ερώτηση, για το τι ακριβώς μπορεί να συνέβη και ποιες μπορεί να ήταν οι συνθήκες της σύγκρουσης, ο κ. Καραπαναγιώτης ανέφερε ότι στο σημείο αυτό, υπάρχει διπλή γραμμή άνοδος – κάθοδος για να εξυπηρετεί την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, επισήμανε: ΄΄Όλα δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι είχαν ρίξει την γραμμή προς το ρεύμα καθόδου, ενώ θα έπρεπε να είναι προς την άνοδο. Δηλαδή, η επιβατική αμαξοστοιχία ανέβαινε αριστερά και όχι δεξιά όπως θα έπρεπε.
Προφανώς είναι ανθρώπινο λάθος, καθώς την όλη διαδικασία έλεγχε ο 59χρονος Σταθμάρχης Λαρίσης τη μοιραία νύχτα, ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα, δίδοντας τις διαθέσιμες γραμμές και το πού και πώς θα κινηθούν τα ρεύματα των συρμών.
Είναι μεγάλη η θλίψη και ακόμα πιο τραγικό το γεγονός, ότι στα πρώτα δύο βαγόνια οι επιβάτες κυριολεκτικά… απανθρακώθηκαν. Λυπάμαι πολύ, που πολλά θύματα ήταν νέα παιδιά, 19 και 20 χρόνων…΄΄.

΄΄Ο Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου εκφράζει την οδύνη του για το περιστατικό αυτό, δεν υπάρχουν λόγια…΄΄ κατέληξε ο κ. Καραπαναγιώτης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr