background img
banner
banner

Βραβείο για τον μαθητή του 2ου ΓΕΛ Αιγίου στον 28ο Διαγωνισμό Αστρονομίας

Ο 17ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΜΠΟΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ 16η ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι άνθρωποι, μαθητές που ξεχωρίζουν και διακρίνονται για τις πνευματικές ή τις μαθησιακές τους ικανότητες, μπορούν και κάνουν γνωστή την περιοχή της Αιγιάλειας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πολλές φορές και σε διεθνές επίπεδο. Όταν μάλιστα, πρόκειται για διακρίσεις σε Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, η αξία αυτών σαφώς… διπλασιάζεται. Πολλώ δε μάλλον, στην περίπτωση του μαθητή του 2ου ΓΕΛ Αιγίου Γιώργου Τσουμπού, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής!

Ο 17χρονος που ζει στο Πανόραμα, κατάφερε να λάβει το δεύτερο βραβείο στον 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας – Διαστημικής “Πτολεμαίος” και το βραβείο αυτό, γίνεται το “εισιτήριο” να εκπροσωπήσει την χώρα στην επερχόμενη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής στην Πολωνία. Ο Αιγιώτης μαθητής, πρόκειται να συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή μαζί με άλλους τέσσερις διακριθέντες μαθητές, τους Πρόδρομο Φωτιάδη, Ορέστη Ζηκούλη, Λάμπρο Τέγο και Γιώργο Μελίστα, στον διαγωνισμό της πόλης Chorzów της επαρχίας Σιλέσιας, όπου και θα διεξαχθεί η 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, από τις 10 έως 20 Αυγούστου ‘23. Ο μαθητής, είναι γιος της Μαριάννας Βερύκιου και του Θεόδωρου Τσουμπού και είναι οι άνθρωποι που τον έκαναν να πιστέψει στις δυνατότητές του και στον εαυτό του, καθώς στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα του, στην αγάπη του για την Επιστήμη της Φυσικής και στις επιλογές του.

Η προσήλωση και ο προγραμματισμός φέρνουν τα… σωστά αποτελέσματα

Ο 17χρονος Γιώργος, έχει βάλει σαν απώτερο στόχο τη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστήμιου Πατρών και θέλει να ακολουθήσει τον τομέα αυτόν και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Η Αστρονομία και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, έγιναν ¨σκοπός¨ ζωής τα δύο τελευταία χρόνια και η μελέτη του πάνω στο αντικείμενο, αλλά και ο προγραμματισμός του χρόνου, τον βοήθησαν πολύ στο να έχει κατακτήσει ήδη το “θέλω” του. Ο ίδιος πιστεύει ότι, όταν κάποιος άνθρωπος βάζει έναν συγκεκριμένο στόχο, είτε νέος είτε γέρος είναι, οφείλει να τον πετύχει και να δουλέψει σκληρά για αυτόν. Εξάλλου ο ίδιος, όχι μόνο έχει όλο το μέλλον μπροστά του αλλά αυτό, μπορεί να το ονειρεύεται και με τον καλύτερο τρόπο και για τον εαυτό του μα και για τους ανθρώπους που αγαπά. Η ¨Π¨ φιλοξενεί σήμερα τον Γιώργο Τσουμπό στις σελίδες της και εκείνος, απολύτως… ευγενικός, δέχεται ευχαρίστως να εξηγήσει το πώς έφτασε να εκπροσωπήσει τη χώρα στον επερχόμενο Διεθνή Διαγωνισμό του Αυγούστου.

Τιμήθηκες με μία διάκριση η οποία βάζει… “υποθήκη” για ένα μέλλον σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Πώς προέκυψε η Αστροφυσική; Τι σημαίνει αυτός ο κλάδος για σένα;
Όλα ξεκίνησαν στη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου, όταν άρχισα να κάνω μαθήματα Φυσικής και Χημείας με έναν καταπληκτικό καθηγητή τον κ. Αποστόλη. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, ο κόσμος των Θετικών Επιστημών κατάφερε να με ¨μαγέψει¨. Ακόμα θυμάμαι το πόσο ανυπομονούσα να έρθει επιτέλους η… Πέμπτη, που είχαμε μάθημα, ώστε να κάνω όλες τις ερωτήσεις που είχαν προκύψει στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το σπουδαίο με αυτόν τον καθηγητή, είναι πως δεν απαντούσε απλά στα ερωτήματά μου, αλλά με βοηθούσε “έντεχνα” να απαντώ μόνος μου στα ερωτήματα. Ανακάλυψα την Επιστήμη και την ακολούθησα γιατί την αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης, είναι που με βοήθησε να υιοθετήσω και να αναπτύξω τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης μου. Επιλύω τα όποια προβλήματα και εξελίσσομαι διαρκώς.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου; Ποια είναι τα χόμπι και τι σου αρέσει να κάνεις ως εξωσχολική δραστηριότητα;
Πάντα είχα κλίση στις Επιστήμες. Κάθε φορά που γυρνούσα στο σπίτι, θα αφιέρωνα πάντα μία με δύο ώρες την ημέρα, βλέποντας βιντεάκια επιστημονικού περιεχομένου στο Youtube. Τότε ήταν, που… έπεσα απάνω στο κανάλι Astronio και κάπως έτσι, “κόλλησα”. Μια παλαιότερη διάκριση, ενός φίλου μου στον ίδιο τομέα, με παρακίνησε ακόμα πιο πολύ στο να ασχοληθώ και εγώ με την Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Γενικά ήμουν ένα… περίεργο παιδί και με ενδιέφερε να μάθω, το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Αυτή η περιέργεια καλλιεργήθηκε πρώτα από τους γονείς μου και έπειτα από τους καθηγητές. Αφιέρωσα σημαντικό ποσοστό της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας στο να μελετώ τη φύση. Μου αρέσει να περπατώ και να εξερευνώ το χωριό μου, να είμαι παρέα με τους φίλους μου και να κάνω χειμερινή κολύμβηση. Παίζω πιάνο εδώ και 11 χρόνια και πλέον, είμαι μέλος μιας ορχήστρας που δημιουργήσαμε με συμμαθητές μου και παίζουμε σε σχολικές γιορτές. Πρόκειται να δώσω σύντομα για το πτυχίο του πιάνου και ασχολούμαι με τη γυμναστική.

Τι είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα Eclass Ωρίωνας;
Για μια ιντερνετική πύλη για όσους μαθητές ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Μέσα, υπάρχουν βιντεομαθήματα και υλικό όπως βιβλία και ασκήσεις, με βάση αυτό το αντικείμενο και σχετικά με την ύλη του διαγωνισμού. Επιμελητής και δημιουργός της, είναι ο καθηγητής Φυσικής Αργύρης Δρίβας, ένας καταπληκτικός άνθρωπος και εκπαιδευτικός, που έχει αφιερώσει εκατοντάδες ώρες από την ζωή του, χτίζοντας αυτό το “διαδικτυακό σχολείο” και συνεχίζει κάθε χρονιά να το βελτιώνει. Έχει μαζί του κάποιους βοηθούς, φοιτητές του. Βοηθός για μένα ήταν ο Σπύρος, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ γιατί ακόμα και αν είχε πολύ διάβασμα και υποχρεώσεις, εξακολουθούσε να βρίσκει χρόνο για να μου επιλύει κάθε απορία.
Τώρα που κατάφερα και εγώ να περάσω στην 5αδα της Ολυμπιάδας, θα γίνω βοηθός της Εclass εκπαιδευτικής ομάδας και πλέον θα βοηθώ εγώ κάποιους νέους μαθητές. Με τα άλλα τέσσερα άτομα, τους μαθητές σχολείων από άλλες περιοχές, συνεργαστήκαμε άψογα, γεγονός που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας. Εύχομαι σε όσους πέτυχαν σε αυτό το διαγωνισμό να έχουν την καλύτερη εξέλιξη που επιθυμούν.
Είναι πολύ σημαντικό που κατάφερα να περάσω σε αυτή την πεντάδα και εύχομαι να βγάλω ασπροπρόσωπους όλους τους ανθρώπους που πίστεψαν από την αρχή σε μένα. Μα πάνω από όλα, τους γονείς, τους καθηγητές και τους φίλους μου!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr