background img
banner
banner

Από το Αίγιο σε όλες τις χώρες του κόσμου!

-Γράφει ο Παναγιώτης Βάγιας, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Να λοιπόν που η μικρή μας πόλη, το Αίγιο, έγινε για μια φορά πρωταγωνίστρια! Γι’ αυτό φρόντισε ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας Βαγγέλης Ηλιόπουλος που αγαπά τον τόπο μας, καθώς ζει και εργάζεται στην Άκολη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε αυτόν ανατέθηκε φέτος να γράψει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου και είναι ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο κ. Ηλιόπουλος επέλεξε ο ίδιος να έρθει και να διαβάσει το μήνυμα αυτό για πρώτη φορά στο Αίγιο, την 1η Απριλίου, στο 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιών που έγινε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.

Έτσι το μήνυμα αυτό που μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες, έφυγε το Σάββατο 1η Απριλίου από την Αιγιάλεια για να φτάσει σε όλον τον πλανήτη!

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή για όσους την έζησαν και κυρίως για τα δεκάδες παιδιά που πλημμύρισαν με τις φωνές και την παρουσία τους το Αρχοντικό.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία οι τοπικές εκδόσεις «Ηδίφωνο» και η ΔΗΚΕΠΑ. Και σε αυτό το διήμερο παραμυθάδες από την περιοχή μας και απ’ όλη την Ελλάδα «μάγεψαν» τους μικρούς αναγνώστες με τις αφηγήσεις τους.

«Εδώ είναι ο Δήμος μου, εδώ γράφω. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ ο πολιτισμός και τα παιδιά στο Αίγιο. Κι έτσι είμαι εδώ για να διαβάσω το μήνυμα και να φύγει από εδώ για όλο τον κόσμο, μια ημέρα πριν τον επίσημο εορτασμό. Και νομίζω ότι συμβολικά έχει ένα νόημα όλο αυτό γιατί πρέπει όλοι να στηρίζουμε τον τόπο μας, το Δήμο μας, τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ. Και για μένα αυτό είναι μια προτεραιότητα» δήλωσε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Το μήνυμά του μιλά για πανανθρώπινες αξίες, ότι «όλοι είμαστε βιβλία» και μέσα από αυτό αναδεικνύονται αρχές όπως η δημοκρατία, η ισονομία, η ανοχή, η συνύπαρξη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. «Νιώθω χαρά και συγκίνηση καθώς βλέπεις ότι ένα μήνυμά σου αρέσει σε όλους τους λαούς του κόσμου. Και τους επηρεάζει για τις αξίες που θέλεις να μιλήσεις. Γιατί για μένα το βιβλίο είναι ένας φορέας αξιών και γι’ αυτό πρέπει να μυήσουμε το παιδί στα βιβλία» σχολίασε την παγκόσμια ανταπόκριση ο γνωστός συγγραφέας.

Ο κ. Ηλιόπουλος παρέδωσε συμβολικά την σχετική αφίσα που φιλοτέχνησε η Φωτεινή Στεφανίδη στο Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο και στην Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ κ. Τσουκαλά, που υποσχέθηκαν το Φεστιβάλ Παραμυθιού να γίνει πλέον θεσμός. Καλύτερο κλείσιμο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε από ένα απόσπασμα του παγκόσμιου μηνύματος για την Ημέρα παιδικού βιβλίου:

Είμαι ένα βιβλίο
Είσαι ένα βιβλίο
Όλοι είμαστε βιβλία
Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του
ιστορία να πει.
Καθένα μας είναι διαφορετικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι.
Να το διαβάζεις χωρίς
προκαταλήψεις.
Να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr