background img
banner
banner

Γιορτάζει και πάλι η «νέα» Τρυπητή μας!

-Του ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-

Και να που έφθασε η στιγμή να… μπούμε και πάλι στο «σπίτι της»! Στο «Παλατάκι» της, όπως πρώτος το οραματίσθηκε και το… αποκάλεσε ο Μητροπολίτης- τότε- κ.κ. Αμβρόσιος…

Σήμερα, Τετάρτη της Διακαινησίμου ξεκίνησα ν’ ανάψω- πάλι μετά τις 8 Απριλίου που ξαναγύρισε η Εικόνα στο «θρόνο» της- ένα κεράκι, και ενόψει της Εορτής της, της Ζωοδόχου Πηγής, και για να γράψω λίγες γραμμές. Εκεί, τύχη αγαθή, συνάντησα τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος επιθεώρησε το Ιερό Προσκύνημα για τις… τελευταίες λεπτομέρειες, για τον εορτασμό.
Λοιπόν, η Παναγία μας η Τρυπητή, πράγματι έγινε σαν νέο παλατάκι! Όμορφο όπως το παλιό, αλλά και καινούριο, αναπαλαιωμένο και ανακαινισμένο ταυτόχρονα. Πιο φωτεινή η εκκλησία, με μπεζ χρώμα, νομίζεις ότι… πήγες σε άλλον… τόπο εκδρομή! Φέτος μάλιστα, περιμένουμε και πάμπολλους εκδρομείς στην Χάρη της. Ήδη κάποιοι ρέμβαζαν από τον «Κυπαρισσώνα» το… κρουαζιερόπλοιο. Και φαντάσου- λέει- να καταφέρουμε (κάποτε) ως πόλη να φέρουμε, όπως έχω ξαναγράψει, και τη λεγόμενη «Μικρή Κρουαζιέρα» και να ανθίσει ο εκκλησιαστικός τουρισμός! …Ονειρεύομαι, πως κάποτε η «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΠΗΤΗ» θα γίνει η …δεύτερη «Τήνος». Της Πελοποννήσου!

Εντυπωσιακή η είσοδος με την ανακαινισμένη, καθαρισμένη από τη μαυρίλα εκατοντάδων χρόνων, «Ουρανία». Με νέα χρώματα, αλλά ταυτόχρονα όπως και παλιά είναι, τίποτα στην ουσία δεν έχει παραλλαχθεί βεβαίως. Αποκαλύφθηκαν έξω από το «Ιερό» οι αγιογραφίες του μικρού Τρούλου και εκατέρωθεν αυτού, και ταυτόχρονα κάποια… κενά «διαλαλούν» την παλαιότητα, την ιστορικότητα, την μοναδικότητα του Ναού και τον ένθεο ζήλο των δημιουργών του Ναού. Οι παλιοί- παλιοί Αιγιώτες θα χαίρονταν από τον Ουρανό! Οι κτήτορες του πρωτίστως, νομίζω… Με πρώτον τον ναυτικό, που αιώνες πίσω βρήκε στον Βράχο, τον… τρυπημένο, την Αγία Εικόνα της Μητέρας του Χριστού μας! Και το φωτάκι αυτό που έβλεπε ανάμεσα στα κύματα, τον έσωσε! Κι αυτός έσπευσε στο τότε Αίγιον ν’ αναγγείλει το… θαύμα. Και όταν αργότερα χτίστηκε ο περικαλλής αυτός Ναός, το Αίγιον απέκτησε μια… ξακουστή ανά το Πανελλήνιο αργότερα, Πολιούχο! Την θαυματουργό Παναγία μας Τρυπητή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr