background img
banner
banner

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΜΜΗ: Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για έξοδο από τη στασιμότητα

Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Παναγούλα (Γιούλη) Μαμμή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στην Αιγιάλεια. Πέρα από το γεγονός ότι είναι Αιγιώτισσα, από τη θητεία της και μόνο στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), γνωρίζουν άπαντες το έργο της που χαρακτηρίστηκε από επαγγελματισμό, μεθοδικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα. Ο δύσκολος όσο και ευαίσθητος χώρος της υγείας ωστόσο είναι γι’ αυτή, πεδίο ουσιαστικής και επιτυχημένης δράσης χρόνων, έχοντας αφήσει το θετικό αποτύπωμά της σε καίριες θέσεις σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Φοίτησε στην  Ιατρική Σχολή (ΕΚΠΑ) και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Φοιτητών (ΣΦΙΑ). Ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και υπηρέτησε από το 1986 σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ και το 2004 πήρε, μετά από κρίση, τον τίτλο της ανώτερης βαθμίδας, δηλ. Συντονίστριας Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΙΝΑΠ) επί 5 συναπτά έτη καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Διετέλεσε μέλος του προεδρείου του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (Ε.Α.Ε.) και επί 4ετία, εκδότρια – διευθύντρια του περιοδικού «Ελληνική Αναισθησιολογία».

Με υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 διορίστηκε Διοικήτρια του Γ.Ν. Αιγίου – Καλαβρύτων και από το 2018 διορίστηκε Διοικήτρια και στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών. Σήμερα, η κ. Μαμμή μιλά στην «Π» για τους λόγους που την οδήγησαν στην υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αχαΐα, για τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, για τον τομέα της Υγείας που γνωρίζει όσο λίγοι και για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής. Ακόμη, για τη γενέτειρά της το Αίγιο και τα βασικά προβλήματα της Αιγιάλειας, για τα οποία τόσο το κόμμα που εκπροσωπεί όσο και η ίδια, έχουν γνώση, άποψη, συγκεκριμένη θέση και στόχευση.

Είσαστε υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί αποφασίσατε να πολιτευτείτε;

Η διάθεσή μου να στρατευτώ για να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνίδια με την πρόταση που μου έγινε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία με τιμά, να προταθώ ως υποψήφια για το βουλευτικό αξίωμα. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς, από την ηλικία των 18 ετών και αφορά μία πολύχρονη συνδικαλιστική δράση ως αιρετή εκπρόσωπος τόσο σε αναγνωρισμένα συνδικαλιστικά όργανα όπως είναι το συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ αλλά και σε επιστημονικά θεσμικά όργανα όπως η Ελληνική Εταιρεία Αναισθησιολογίας, καθώς και κομβικές θεσμικές θέσεις στα νοσοκομεία που υπηρέτησα. Η πρόσφατη θητεία μου στην Αχαΐα, ως διοικήτρια αρχικά στο Νοσοκομείο ΓΝΑΑ Αιγίου – Καλαβρύτων και έπειτα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ενός κορυφαίου νοσοκομείου εφάμιλλου των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, μου προσέφεραν μεγάλη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, η συνεργασία μου με τους συμπολίτες μας, εντός και εκτός των νοσοκομείων, με έκανε κοινωνό των γενικότερων προβλημάτων της περιφέρειάς μας.

Αναφέρατε τους σημαντικότερους στόχους που διεκδικήσατε επί της θητείας σας στα δύο νοσοκομεία και τι έργο αφήσατε φεύγοντας από αυτές τις διοικητικές θέσεις.
Επειδή υπάρχουν πολλές επιτυχείς διεκδικήσεις, θα αναφερθώ συνοπτικά.
• Για το Γ.Ν.Α.Α.- Αιγίου:Επιχορήγηση 1.800.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Δ.Ε., για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου με εκπόνηση της μελέτης, έργο το οποίο δεν έχει εκτελεστεί.
• Επιχορήγηση από το ΥΠ. Υγείας 345.000 ευρώ για ανακαίνιση Εξωτερικών Ιατρείων, Μικροβιολογικού κ.λπ., έργο το οποίο δεν επιτελέστηκε.
• Απομάκρυνση από τους χώρους του Νοσοκομείου, μη λειτουργικού εξοπλισμού και «αχρήστων» βάρους 10 τόνων.
•  Προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων (ενδοσκοπικά, οφθαλμολογικά, υπέρηχους κ.λ.π.) αξίας 299.000 ευρώ καθώς και ξενοδοχειακού εξοπλισμού (ηλεκτροκίνητα και μη κρεβάτια, στρώματα, αμαξίδια κ.λπ.) αξίας 97.420 ευρώ, που ολοκληρώθηκε η προμήθειά τους μετά την αποχώρησή μου.
• Αύξηση Ιατρικού Δυναμικού με προκήρυξη 9 Οργανικών θέσεων και πρόσληψη 5 επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και την μετακίνηση 6 Γενικών και Αγροτικών Ιατρών για την κάλυψη εφημεριακών αναγκών των ΤΕΠ.
• Αύξηση των υπηρετούντων στην Νοσηλευτική Υπηρεσία κατά 25%, με νόμιμες διοικητικές πράξεις

ΕΡΓΑ στο Π.Γ.Ν.Π . (ΡΙΟ)
•  Ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης και ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιρίων A,B,C,&M του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 6.433.234 ευρώ.
• Δημιουργία όλων των  προϋποθέσεων για την λειτουργία Καρδιοχειρουργικού  Τμήματος στο ΠΓΝΠ ( 20 κλίνες νοσηλείας, 6 κλίνες ΜΕΘ, Ιατροτεχνολογικός και Ξενοδοχειακός Εξοπλισμός).
• Αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 12 σε 22, το οποίο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ΝΕΟΥ χώρου ΤΕΠ για την υποδοχή ασθενών με COVID-19, βοήθησε καταλυτικά στην υποδοχή και νοσηλεία ασθενών COVID και στην διάκριση του ΠΓΝΠ  ως κορυφαίο κέντρο αναφοράς αντιμετώπισης του κορονοϊού.
• Έναρξη λειτουργίας 4 Νέων Τμημάτων και 4 Νέων Ιατρείων.
• Ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 2.751.680Ευρώ για προμήθεια Βιοϊατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού.
• Προμήθεια προγραμμάτων Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου για την ηλεκτρονική διαχείριση κ ψηφιοποίηση δημοσίων εγγράφων.
• Αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη 12 μονίμων Ιατρών και 10 επικουρικών καθώς και την προκήρυξη 15 οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ. Την πρόσληψη 165 ατόμων επικουρικού προσωπικού και 166 προσώπων για καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση.
• Την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, όπως με την έκδοση οικοδομικής άδειας για την επέκταση του Αιματολογικού Τμήματος.

Ένας χώρος που το ζήτημα της ασφάλειας και της ποιότητας είναι πρωτεύον, είναι το ΕΣΥ, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Μετά το «ταρακούνημα» της πανδημίας, σε τι κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην περιοχή; Καταφέραμε ως κράτος, να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Όλα όσα προανέφερα, τηρουμένων των αναλογιών των δύο νοσοκομείων, έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, αντιμετωπίζοντας επάξια τις ανάγκες της περιοχής μας για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Βάζοντας στον χάρτη το έτερο μεγάλο νοσοκομείο της Πάτρας, «Άγιο Ανδρέα», το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, καθώς και τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο Νομό μας, στο σύνολό τους μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των κατοίκων. Είναι όμως γεγονός ότι εκτός από την ιατροτεχνολογική και ξενοδοχειακή ενίσχυση που υπήρξε, όλες οι νοσηλευτικές μονάδες, σε διαφορετικό βαθμό, έχουν ελλείψεις και κυρίως έμψυχου δυναμικού, γι’ αυτό απαιτείται ΑΜΕΣΑ στελέχωση. Αυτό δεν χαρακτηρίζει μόνο την Αχαΐα, αλλά είναι Πανελλήνιο, και τα έντονα προβλήματα δυσλειτουργίας, υπάρχουν ακόμα και στην πρωτεύουσα και είναι γνωστά σε όλους. Μια σειρά ενέργειες που αποδυνάμωσαν το ΕΣΥ, όπως οι δυσανάλογα ελάχιστες προσλήψεις στις απαιτούμενες ανάγκες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και στους επικουρικούς γιατρούς, που έπαψαν να ενδιαφέρονται γιατί υπηρετούσαν χωρίς μονιμότητα και προοπτική εξέλιξης, οι απαξιωτικοί μισθοί, η «είσοδος» ιδιωτών γιατρών ως λύση (!), οι ιδιωτικοποιήσεις Μονάδων Υγείας που ανήκουν στο δημόσιο (βλέπε Ογκολογικό Τμήμα Παίδων), μαθηματικά οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ που η εφαρμογή του το 1983 είχε θεωρηθεί τομή για την δημόσια περίθαλψη.
Να τονιστεί ότι αυτό το ΕΣΥ, με όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019, μέσα στα χρόνια των μνημονίων, κατάφερε και στήριξε την πανδημία του κορονοϊού. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι στο ΠΓΝΠ έχουν αποδοθεί συγχαρητήρια και βράβευση για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η ορθή διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της υγείας αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα κινδυνεύουμε να πάψουμε να έχουμε Δημόσια Υγεία.

Τι σας συνδέει με το Αίγιο; «Πονάτε» αυτό τον τόπο; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να βγει από τη στασιμότητα;
Εγώ μεγάλωσα στο Αίγιο και έφυγα για σπουδές σε ηλικία 18 ετών διατηρώντας όλες τις μνήμες μου, από αυτή την πόλη. Έζησα στην Αθήνα, έκανα οικογένεια, εργάστηκα ως αναισθησιολόγος στο ΕΣΥ, θήτευσα σε πολλές θεσμικές θέσεις και αξιώθηκα την ανώτερη βαθμίδα αυτή της Συντονίστριας Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας το «Αγία Σοφία».
Η προκήρυξη της θέσης Διοικητού στο Νοσοκομείο Αιγίου, μου έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσω αυτό που σχεδίαζα. Την επιστροφή μου στην πατρίδα. Η διαθεσή μου να παραμείνω στο Αίγιο, ήταν τόσο έντονη που δεν δίστασα, όταν μου προτάθηκε η θέση Διοικήτριας στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Πατρών, ν αναλάβω και τα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα, αποβλέποντας στην επιστροφή μου στο Αίγιο.
Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησης, για να «εκκινήσεις» από την «στασιμότητα» απαιτείται η συνειδητοποίηση των αιτιών που σε κρατούν σε αδράνεια και μετά σύμπλευση με κοινούς στόχους. Η στράτευση μου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως υποψήφια βουλευτής, σηματοδοτεί αυτό που εγώ μπορώ να κάνω για να συμβάλλω στην έξοδο από την στασιμότητα. Αυτό προϋποθέτει φυσικά και την σύμπραξη με τους συμπολίτες μας.

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό κλίμα και την ιεράρχηση των κοινωνικών προβλημάτων. Έχουν δίκιο οι πολίτες να απαιτούν ασφάλεια και δικαιοσύνη; Ευθύνονται οι κυβερνήσεις για το θλιβερό αυτό συμβάν;
Μία εθνική τραγωδία όπως αυτή που συνέβη στα Τέμπη, δικαίως μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Μετά την τραγωδία, ο πολίτης γέμισε φόβο και ανασφάλεια όταν συνειδητοποίησε ότι ακόμα και το πλέον ασφαλές μεταφορικό μέσον που διαθέτει η χώρα, ο σιδηρόδρομος, έγινε μαζική αιτία θανάτου. Ο καθένας δικαιούται να απαιτήσει δικαιοσύνη. Είναι λογικό να απογοητεύεται κάποιος και να δυσανασχετεί, ακούγοντας υπεκφυγές του τύπου… “φταίει ο σταθμάρχης” ή “φταίνε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις” ή “…δεν ήξερα”. Η ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός, είναι να δεχτεί την στοιχειοθετημένη απάντηση της δικαιοσύνης και όχι να προσπαθεί να την κατευθύνει.

Γιατί πιστεύετε πως οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα και να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας;

Αν απαλλαγούμε από την «κοντή» μνήμη που θυμάται μόνο παραλείψεις και λάθη που μερικά μπορεί να έγιναν, να θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία περίοδο που η Ελλάδα τελούσε υπό επιτήρηση και έλεγχο από την τρόικα. Παρόλες τις δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε σοβαρό έργο και μπορούμε να αναφερθούμε αν όχι  στα 127 σημαντικότερα, αλλά σε μερικά από αυτά που είναι κοινώς αποδεκτά και συνοψίζονται στα εξής :
1. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για επίσκεψη σε δημόσια νοσοκομεία και δωρεάν περίθαλψη για 2.500.000 ανασφάλιστους.
2. Απόδοση ΑΜΚΑ σε όλους τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια.
3. Επίδομα ενοικίου και στέγασης.
4. Αύξηση του επιδόματος παιδιών κατά 80%.
5. Μείωση Φ.Π.Α. στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα.
6. Μείωση ανεργίας κατά 9% συνολικά και 23% στους νέους.
7. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράςγια όλους τους ανέργους.
8. Πλήρη επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
9. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την πρόνοια από 780 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 3 δις το 2019.
10. Ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και άλλα αντίστοιχα έργα.
• Κορυφαίο έργο αποτελεί η επίλυση του Μακεδονικού μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.
• Το σπουδαιότερο έργο όλων είναι, η έξοδος από τα μνημόνια με όρους βιώσιμου χρέους και με εξασφαλισμένη την πληρωμή του για τα επόμενα χρόνια και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Αυτό που θα πρέπει όλοι να θυμούνται είναι ότι :
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία με μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ και παρέδωσε  παρακαταθήκη 37 δις ευρώ, γιατί κανένας Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΕ.
Γι’ αυτούς τους λόγους οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, γι’ αυτό κατεβαίνω ως υποψήφια βουλευτής με αυτό το κόμμα και γιατί «Δικαιούμαστε ένα καλύτερο μέλλον σε μία καλύτερη Πατρίδα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr