background img
banner
banner

Δεν θα πιάσουμε το Μάη… τουριστικά στην Αχαΐα

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΣΑΡΤΕΡ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ, ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Για την περίοδο της Πρωτομαγιάς και το τριήμερο που ξεκινά από αύριο, οι προσδοκίες στον τουρισμό είναι περιορισμένες. Ειδικότερα για την Αιγιάλεια η οποία είναι πλησιέστερη στο «κλεινόν άστυ» των Αθηνών η ελπίδα είναι πως κάποιοι ταξιδιώτες θα αποφασίσουν να αποδράσουν, έστω και την τελευταία ώρα για το τριήμερο.

Εκτιμώντας ότι η επερχόμενη εκλογική περίοδο και οι εθνικές κάλπες της 21/5/2023, περιορίζουν τις δυνατότητες για κάποια άλλη απόδραση σε κάποιο άλλο διήμερο εντός του Μαΐου.
Προβληματισμό και ανησυχία σε σχέση με την πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή προκαλούν τα προβλήματα με την επαναλειτουργία του τρένου καθώς μόνη γραμμή σε λειτουργία παραμένει στην Αχαΐα ο Οδοντωτός Διακοπτό-Καλάβρυτα, με περιορισμένες όμως δυνατότητες κάλυψης για σύνολο της ζήτησης που υπάρχει για το τριήμερο αλλά και τα εκδρομικά Σαββατοκύριακα μέσα στην άνοιξη και για το καλοκαίρι.

Σε αντίθεση με την Αχαΐα, για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, άλλοι νομοί της Πελοποννήσου, Μεσσηνία και Λακωνία, έχουν πληρότητα 100% με όλα τα διαθέσιμα καταλύματα σε Μονεμβασιά, Αρεόπολη, Γύθειο, Μάνη, Πύλο, Καλαμάτα να έχουν κλείσει πριν το Πάσχα. Σε σχέση με το καλοκαίρι, τα μηνύματα που έρχονται πάντως μέσω του αεροδρομίου του Αράξου είναι θετικά και μιλούν για αύξηση από 30-50% των αφίξεων τουριστών φέτος. Η περιοχή της Αιγιαλείας αναμένει αυξημένη ροή Γερμανών, Ιταλών αλλά και Γάλλων τουριστών ενώ. Σε όλη την Αχαΐα, γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν αγορές σε χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Εσθονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, καθώς το πλήγμα από την διακοπή της σύνδεσης και αεροπορικά με τη Ρωσία παραμένει ακόμη «βαθύ» για τον τουρισμό.

Στην Αιγιάλεια

«Αυτή την περίοδο μετά το Πάσχα παρατηρείται μια κάμψη στον εσωτερικό τουρισμό σε όλη τη χώρα η οποία αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Σε όλη την Αχαΐα η εκκίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου αναμένεται από τα μέσα Μαΐου, αρχής γενομένης από τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα 4 και 5 αστέρων στα δυτικά. Σταδιακά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εποχικά καταλύματα για τα οποία δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για τις κρατήσεις της θερινής σεζόν.
Ειδικά για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 50% σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Αιγιάλειας, Πλάτανος, Αιγείρα και Διακοπτό ενώ επισκέπτες αναμένονται και σε Σελιανίτικα – Λόγγο για την Δυτική Αιγιάλεια. Υπάρχει η προσδοκία ότι επιπλέον κόσμος μπορεί να καταλύσει στην περιοχή για την Πρωτομαγιά, την τελευταία στιγμή, μέσα στο Σαββατοκύριακο» σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Kανελλή.

Στα Καλάβρυτα

Καλύτερη είναι η εικόνα, όπως φάνηκε και το Πάσχα, για την περιοχή των Καλαβρύτων με τον τουρισμό να ζωντανεύει για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και τα Σαββατοκύριακα μέσα στο Μάιο, με εξαίρεση το εκλογικό διήμερο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς, αρχής γενομένης από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (29-30/4/2023 και 1/5/2023), το Σαββατοκύριακο 13 -14/5/2023 αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (3-5/6/2023) που ολοκληρώνεται ουσιαστικά η τουριστική περίοδος για στα Καλάβρυτα θα είναι σχεδόν γεμάτα. Ο επίλογος μάλιστα της σεζόν για τα ορεινά, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα είναι ιδανικός για τα Καλάβρυτα καθώς, λόγω της διοργάνωσης του τριήμερου καλοκαιρινό φεστιβάλ Helmos Mountain που διοργανώνει το Χιονοδρομικό, αναμένεται πληρότητα 100%.

Συνταγή αποτυχίας η επαναλειτουργία του τρένου

Σε δρομολόγιο… ειδικών συνθηκών λόγω των αλλαγών που ισχύουν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει μετατραπεί η κίνηση του τρένου στην ανατολική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα η επαναλειτουργία της γραμμής Αίγιο – Κιάτο – Αθήνα.

Μετά από απόφασή της, η Hellenictrain αντικατέστησε από τις 15 Απριλίου το δρομολόγιο Αίγιο – Κιάτο με λεωφορεία, αντί του μηχανοκίνητου τρένου το οποίο κινείτο στη γραμμή έως τις 28/2/2023.

Η εταιρεία έχει μισθώσει τουριστικά λεωφορεία από ιδιώτη στην γραμμή Αίγιο – Κιάτο.

Πρόκειται για έξι δρομολόγια απλής μετάβασης με αναχώρηση από Αίγιο, ώρες 7.00 και 10.00 πμ. και 12.00, 15.00, 18.00 και 20.00 μμ. Η έκδοση των εισιτηρίων γίνεται στον Σ. Σταθμό του Αιγίου. Τα λεωφορεία κάνουν στάση σε Ελίκη, Διακοπτό, Πλάτανο, Ακράτα ενώ το δρομολόγιο διαρκεί 1 ώρα κ’ 45 λεπτά. Από τη Πέμπτη 20 Απριλίου επανήλθαν τα λεωφορειακά δρομολόγια στη διαδρομή Πάτρα – Κιάτο 8 ζεύγη ημερησίως (μετ επιστροφής) ενώ, καταργήθηκαν τα λεωφορειακά δρομολόγια στη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα-Πάτρα.

Τα λεωφορειακά δρομολόγια της διαδρομής Πάτρα – Κιάτο έχουν μετεπιβίβαση από τους συρμούς του Προαστιακού των Αθηνών, στον Σ. Σταθμό του Κιάτου και δεν πραγματοποιούν στάθμευση στο Διακοπτό.

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, με μικρό πρόγραμμα τρένων και λεωφορείων, από Αίγιο προς Αθήνα, με τουριστικά λεωφορεία και μετεπιβίβαση στον Προαστιακό στο Κιάτο, είναι πλέον όμως ένας Γολγοθάς! Τα δρομολόγια από Αίγιο προς Αθήνα διαρκούν το λιγότερο 4 ώρες και 19’ ενώ υπάρχει και δρομολόγιο που διαρκεί 5 ώρες και 19’ λόγω της καθυστέρησης κατά την μετεπιβίβαση στο Κιάτο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr