background img
banner
banner

Η μεταμόρφωση των παλαιών σφαγείων στην Τεμπελόραχη | ΦΩΤΟ

ΕΝΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ…

Μία μετάβαση από την παλιά εικόνα στη σύγχρονη εποχή, από τη βιοτεχνική χρήση στην επικοινωνία και την τέχνη και ένα καλαίσθητο πέρασμα από το άνω Αίγιο στην παραλιακή ζώνη και αντίστροφα, αποτελεί ο χώρος FAME Road HUB Αιγιαλείας. Οι εγκαταστάσεις των πάλαι ποτέ σφαγείων έγιναν σημείο αναφοράς για το Αίγιο, ενώνουν λαούς, προϊόντα, δράσεις και επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της σεβαστής «προίκας» που αφήνει το πρόγραμμα στην περιοχή. Ουσιαστικά, οι νέες εγκαταστάσεις είναι αποτέλεσμα μίας προσπάθειας ανθρώπων και φορέων με διαφορετικό αντικείμενο που είχαν όμως κοινό στοιχείο την αγάπη και το μεράκι για να δημιουργηθεί κάτι μοναδικό για τον τόπο. Σε αυτό το συστατικό εστιάζει και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε να ξεναγήσει τo protionline.gr στον αναμορφωμένο χώρο. Παρούσα και η υπεύθυνη του προγράμματος εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, Χρυσούλα Χρηστιά.

Η νέα όψη

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι βρίσκεται κανείς σε μία παλιά αυλή του Αιγίου στην περιοχή της Τεμπελόραχης. Τα άνθη στους κήπους στέκουν πλάι στην πέτρα και η αισθητική κυριαρχεί παντού. Τα διαφορετικά επίπεδα δίνουν αμφιθεατρική όψη και το παλιό ξύλο «παντρεύεται» αρμονικά με το νέο. ΄΄Πρόκειται για ένα βιομηχανικού τύπου κτίριο που χρονολογείται στις αρχές του 1900 και η σπουδαιότητά του έχει να κάνει και με το γεγονός ότι συνδέει την άνω με την κάτω πόλη΄΄, εξηγούν στo protionline.gr οι υπεύθυνοι του χώρου. Ως προς τις εργασίες που εκτελέστηκαν από την ανάδοχο εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ», σημειώνουν: ΄΄Αποκαλύφθηκε η πέτρα ώστε να φανεί το παραδοσιακό ύφος του κτιρίου, παρέμειναν τα παράθυρα, τα δοκάρια, τα τσιγκέλια που χρησίμευαν στην αρχική χρήση του κτιρίου, δημιουργήθηκε νέα σκεπή που αντικατέστησε τους τσίγκους, παρέμειναν η σιδερένια πόρτα και το δάπεδο, καλύφθηκαν τα κανάλια που υπήρχαν επίσης για την αρχική χρήση του κτιρίου. Η σκάλα φτιάχτηκε εκ νέου, δημιουργήθηκαν νέες τουαλέτες, αναβατόριο ΑμεΑ, τουαλέτα ΑμεΑ, κουζινάκι, χώρος γραφείων και μίνι αίθουσα συνεδριάσεων και ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός, οθόνες που μπορούν να λειτουργήσουν για παρουσιάσεις – προβολές΄΄. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δημιούργησαν τέσσερα βίντεο ενώ έγινε και ένα διασυνοριακό από τους Ιταλούς εταίρους. Το κόστος του κτιρίου ανήλθε σε 223.800 ευρώ.

«Γωνιές» για τις επιχειρήσεις

΄΄Στον χώρο θα δημιουργηθεί και μία διασυνοριακή έκθεση όπου θα συνδέει τον τόπο με την Ιταλία και εμείς θα στείλουμε τα δικά μας προϊόντα όπου θα εκτεθούν στους αντίστοιχους χώρους. Το έργο έχει φυσικό αντικείμενο. Πρόκειται για ένα κτίριο όπου είναι η θερμοκοιτίδα που η ιδέα αυτή θα εξελίσσεται και θα μεγαλώνει και υπάρχει και προοπτική για τη συνέχεια. Το έργο μπορεί να αποτελέσει «μαγιά» για κάτι άλλο. Ήδη γίνεται συζήτηση για διασυνοριακές εκδηλώσεις με θέμα π.χ. το κρασί, την τέχνη κ.ά.΄΄, αποκαλύπτει η κ. Χρηστιά.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρουσία θα έχουν και οι επιχειρήσεις που στήριξαν το πρόγραμμα, ενώ όποιος επιθυμεί να προβάλει τα προϊόντα του μπορεί να τα εκθέσει στον χώρο (δεν θα πωλούνται). Γενικά ο χώρος είναι ανοιχτός για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και προς όλους όσοι ακολουθούν τους τέσσερις πυλώνες του έργου που είναι το Food, το Art, το Movement και το Energy.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού καλά – καλά εγκαινιαστούν οι εγκαταστάσεις, το Πάσχα πέρασαν τρία τουριστικά λεωφορεία με εκδρομείς και έχει γίνει ξενάγηση σε επισκέπτες. ΄΄Έχουμε φτιάξει οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο που είναι πρωτογενή στο πλαίσιο του έργου, όπου θα προβάλλεται το Art, το Food, το Movement και το Energy της περιοχής, έτσι ώστε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό. Σκοπός του έργου είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού 365 μέρες τον χρόνο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε φτιάξει μία ποδηλατική διαδρομή και έναν χάρτη όπου συνδέουμε την Ελλάδα με την Ιταλία μέσω ποδηλάτου. Το πρόγραμμα δημιουργεί μία σημαντική «προίκα» για την περιοχή΄΄, επισήμανε ο κ. Χριστόπουλος.

Στον αντιδήμαρχο άλλωστε αναγνωρίζεται το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που κάποιος οραματίστηκε την ανακαίνιση ενός χώρου, προχώρησε την ένταξή του σε πρόγραμμα, δρομολόγησε την υλοποίηση και θα είναι αυτός που θα… κόψει την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, αύριο Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα, όπου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια.

Το ιστορικό του FAME ROAD

Όπως θυμάται ο κ. Χριστόπουλος, την 27η Σεπτεμβρίου 2018, εγκρίθηκε σε αρχική φάση το έργο FAME ROAD. Ακολουθήθηκε η διαδικασία βελτιστοποίησης του προϋπολογισμού του έργου και μετά την ολοκλήρωσή της, υπογράφηκε η Εταιρική Συμφωνία από τα συμβαλλόμενα μέρη: -MunicipalityofGravinainPuglia (Ιταλία) – Επικεφαλής Εταίρος, -Municipality of Grottaglie (Ιταλία), -Universus CSEI per la Formazione e l’ Innovazione (Ιταλία), -Municipality of Aigialeia (Eλλάδα), -European Regional Framework for Cooperation (Eλλάδα). Τέλος, υπογράφηκε σύμβαση χρηματοδότησης (subsidycontract) μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής (Managing Authority) και του Επικεφαλής Eταίρου (Municipality of Gravinain Puglia), μέσα από την οποία προσδιορίζεται η διάρκεια υλοποίησης του έργου ως διετής (24 μήνες), αρχομένης από την 1η Απριλίου 2019.

O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.501.940,28€ και ο Δήμος Αιγιαλείας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 427.758 ευρώ. Το έργο πήρε 3 παρατάσεις και η συνολική διάρκειά του είναι 51 μήνες. Ο Δήμος Αιγιαλείας με μεθοδική και σκληρή δουλειά κατάφερε να πιάσει και να ξεπεράσει τους στόχους του έργου και σαν επιβράβευση, να διεκδικήσει και να πάρει την ενισχυμένη χρηματοδότηση ύψους 107.000 ευρώ για περαιτέρω δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας. Η συνολική δαπάνη του έργου για τον Δήμο Αιγιαλείας ανέρχεται σε 534.758 ευρώ.
΄΄Η σημασία του πιλοτικού αυτού έργου για την Αιγιάλεια είναι σπουδαία. Για πρώτη φορά έγινε στο πλαίσιο ενός έργου, πλήρης καταγραφή και αποτύπωση των σημείων ενδιαφέροντος, της πολιτιστικής κληρονομάς, του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται στην περιοχή μας με τους τέσσερις πυλώνες του έργου΄΄, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Θερμοκοιτίδα μετάδοσης ιδεών και αξιών

΄΄Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ανακαίνιση των παλιών σφαγείων Αιγίου που θα λειτουργήσει σαν τη θερμοκοιτίδα μετάδοσης των ιδεών και αξιών του έργου FAMEROAD που δεν είναι τίποτε άλλο από το να γίνει η Αιγάλεια τουριστικός προορισμός 365 μέρες τον χρόνο. Είναι καταπληκτικό το πόσοι νέοι άνθρωποι στην περιοχή δημιουργούν και εμπνέονται. Το FAME ROAD HUB είναι ο χώρος που μπορεί να τους φιλοξενήσει και να γίνει η θερμοκοιτίδα για τη δημιουργία νέων πραγμάτων΄΄, εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, ενώ ως προς το έργο του κτιρίου και των εγκαταστάσεων των παλαιών σφαγείων, σημειώνει πως ΄΄το άριστο αποτέλεσμα οφείλεται στο μεράκι που έδειξαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν: Από την Τεχνική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού ως την κατασκευάστρια εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ» που έκανε εξαιρετική δουλειά με αγάπη γι’ αυτό που δημιούργησε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr