background img
banner
banner

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ: Ο κορωνοϊός έφυγε… η πρόληψη έρχεται

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ – ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ

Αν υπάρχει ένα σαφές μήνυμα υγειονομικής… “αισιοδοξίας” που μπορεί να καταγραφεί στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό δεν είναι άλλο από το φετινό “μότο” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο”. Αφορμή του μηνύματος αυτού, είναι ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.
Η συνεχής οικονομική κρίση και η πανδημία, ίσως να δημιούργησαν κοινωνικές ανισότητες ή και… διχασμούς σε ορισμένες περιπτώσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια, όπως επίσης και υπερφόρτωση του υγειονομικού ενδιαφέροντος, όμως η ιατρική κοινότητα της Αιγιάλειας, απέδειξε ότι ξέρει να θωρακίζει τον ασθενή πολύ καλά και πως έχει την εμπειρία να διαφυλάξει το υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας των δημοτών.

Χαρ. Μπονάνος: “Οι δημότες πρέπει να ενισχύουν την δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται ανελλιπώς από το 1950 μέχρι και σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, έστειλε το δικό του σημαντικό μήνυμα, που σκοπό έχει την κινητοποίηση των πολιτών και την… προτροπή τους, να θωρακίζουν τη δημόσια υγεία, λέγοντας: “Η πανδημία μονοπώλησε τα συστήματα υγείας και μας έκανε να αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία στο θέμα της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας των μεταδιδόμενων και μη ασθενειών. Καταγράφεται μείωση των ψυχικών ασθενειών και των νοσηρών κοινωνικών φαινομένων, από το τέλος της πανδημίας και έπειτα. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αποτελεί χρέος όλων μας, να επενδύσουμε και να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία στον τόπο που ζει ο καθένας μας. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους “ήρωες” εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι καθημερινά εξακολουθούν να δίνουν μάχη ζωής, υπερβαίνοντας ακόμα και τα ανθρώπινα όριά τους, κάποιες φορές”.

47 οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλη τη χώρα σε μία βδομάδα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΕΟΔΥ σε πανελλήνιο επίπεδο, τα κρούσματα covid-19, εποχικής γρίπης και rcv, ανήλθαν σε 47 θανάτους συνολικά, ενώ καταγράφεται επιδημιολογική μείωση από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε όλη την χώρα. Έτσι, για την εβδομάδα από την Δευτέρα 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 2 Απριλίου, παρουσιάστηκε θετικότητα των ελεγχθέντων δειγμάτων και μικρή αύξηση μεν, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού έχει παρουσιάσει μείωση 14% δε, συγκριτικά με τις τελευταίες δέκα ημέρες. Οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν με αιτία τον κορωνοϊό έχουν ενδιάμεση ηλικία τα 84 έτη, ενώ κατά πως φαίνεται, στις κοινότητες, επικρατεί η υποπαραλλαγή της Όμικρον και των όλων των υποκατηγοριών της.

Η εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη παρουσίασε μικρή αύξηση σύμφωνα με τα δείγματα που έχουν καταγραφεί, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο, επιβεβαιωμένος θάνατος με αιτία την εποχική γρίπη είναι μόνο ένας. Όσοι νοσηλεύονται την εβδομάδα από 27 Μαρτίου έως 2 Απριλίου είναι 66 άτομα σε ΜΕΘ, ενώ τα στελέχη τύπου Α’ και τύπου Β’ υπερισχύουν στα νοσοκομειακά δείγματα και τα κατά τόπους Ιατρικά Κέντρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την τελευταία βδομάδα παρατηρήθηκαν κάποιες αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη και το ιικό φορτίο που καταγράφηκε σε αστικά λύματα, αφορούσαν αυξήσεις κυρίως την πόλη της Πάτρας και τις περιοχές του Βόλου και της Ξάνθης. Στον αντίποδα, οι νόμοι Ιωαννίνων, Αττικής και Ηρακλείου το ιικό φορτίο σημείωσαν “γενναία” μείωση νοσήσεων της εποχικής γρίπης.

Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σκευασμάτων στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να λείπουν από τις αποθήκες και το στοκ τους, διάφορα φάρμακα. Πρόκειται για μεμονωμένους κωδικούς, σκευάσματα τα οποία είχαν και έχουν μικρή ζήτηση από διάφορες εταιρίες φαρμακευτικών υλικών. Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται για περιπτώσεις με αναπνευστικές παθήσεις, ορισμένα μεμονωμένα αντιβηχικά και κάποια αντιθρομβωτικά. Η επάρκεια των φαρμάκων, όσον αφορά την Αιγιάλεια αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική, αλλά αν οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να φέρνουν με το… σταγονόμετρο διάφορους κωδικούς, ίσως τον επόμενο μήνα να φανεί η έλλειψη και στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, δεν έχει αλλάξει την υγειονομική εικόνα της Αιγιάλειας, και ίσως αυτό αποτελεί θετικό γεγονός, για την επικύρωση του τέλους της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο καιρός δεν είναι πια χειμερινός, οπότε οι ανοιχτοί χώροι πολλαπλασιάζονται, που σημαίνει αυτόματα όλο και μικρότερη πιθανότητα οποιασδήποτε έξαρσης. Να σημειωθεί ότι, αρκετοί ασθενείς που καταλήγουν σε θάνατο αυτή την περίοδο, γίνονται μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε κάποια ΜΕΘ και δεν είναι πλέον αποκλειστικά και μόνο η αιτία ο covid, αλλά συνδυασμός λοιμώξεων και ιώσεων.

Γ. Αγγελόπουλος: “Η πρόληψη και η  ποιότητα ζωής είναι  τα κλειδιά για την παγκόσμια υγεία”

“Η σημερινή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας βρίσκει την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας αλλά και όλη τη χώρα, σε μία στιγμή όπου τα διδάγματα της πανδημίας σε συνδυασμό με τα διδάγματα του παρελθόντος, δημιουργούν μία αναγκαιότητα για συνολική αναμόρφωση του χώρου της υγείας.
Ο τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και η πρόληψη, γίνονται εξίσου σημαντικές με ένα σύστημα υγείας τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο τρόπος ζωής που μπορεί να επιλέξει κάποιος, σε όποια ηλικία και αν είναι αυτός, και η ενεργοποίησή του προς την ποιότητα της καθημερινής υγείας του, σε συνδυασμό με την απόλυτη φροντίδα και την πρόληψη που οφείλει να έχει το κράτος απέναντι στον πολίτη, είναι το “κλειδί” της καλύτερης ζωής” ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγιάλειας Γιώργος Αγγελόπουλος, μιλώντας στo protionline.gr για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

Δράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου

Εν τω μεταξύ, οι επόμενες δράσεις που ετοιμάζει ο Ι.Σ.Α. και πρόκειται να πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα, είναι αφενός το σεμινάριο που αφορά την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, το οποίο θα απευθύνεται στους ιατρούς και το προσωπικό των ιατρείων, ενώ αυτές τις μέρες θα ανακοινωθεί ποια θα είναι η ημερομηνία που θα γίνει η Ημερίδα Προαθλητικού Ελέγχου, μια δράση που πρόκειται να προσελκύσει μεγάλο μέρος από την ιατρική κοινότητα, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου. Τέλος να σημειωθεί ότι, ο Ι.Σ.Α. ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας της μεγάλης γιορτής του, που θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου έτους, καθώς κλείνει τα 100 χρόνια της ύπαρξής του, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Σπ. Μάρκου: Έρχεται η ψηφιοποίηση του γιατρού

“Μετά την πανδημία και την παγκόσμια “ταλαιπωρία” που πέρασε ο κόσμος παγκόσμια, πρόκειται να “ενισχυθεί” και να αλλάξει, με την ενεργοποίηση της τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της ιατρικής επιστήμης. Έρχεται δηλαδή η ψηφιοποίηση του γιατρού και αυτό, θα αλλάξει πάρα πολύ και την ιατρική εικόνα που επικρατεί και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα οι οποιεσδήποτε καταστάσεις” τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, μιλώντας για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Ο κ. Μάρκου επισήμανε δε, την αναγκαιότητα δύο επιπλέον επικουρικών νοσηλευτριών στο Κ.Υ. Ακράτας, στο αίτημα που μέχρι τώρα η 6η ΥΠΕ δεν έχει ανταποκριθεί θετικά. Τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μάρκου, η πανδημία και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας έχει “τελειώσει” και τυπικά, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση πλέον για εμβολιασμούς, tests ή pcr μοριακές εξετάσεις στο Κ.Υ. Ακράτας.

Τέλος να επισημανθεί ότι, την Τετάρτη 5 Απριλίου, το Τμήμα Πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας πραγματοποίησε δράση της Κινητή Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ¨Άγιος Ανδρέας¨ κατά την οποία Αιγιαλείς, κατόπιν ραντεβού, βρέθηκαν στον χώρο προκειμένου να γίνουν εξετάσεις και να πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια για τον θέμα της Ψυχικής Υγείας.

Ι. Φωτήλας: Ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο βουλευτής Αχαϊας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συνιστά μια σημαντική υπενθύμιση για το μεγαλύτερο αγαθό, ταυτόχρονα και ζητούμενο, για τον άνθρωπο. Και αυτό έρχεται να επισημάνει η καμπάνια του Π.Ο.Υ. για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία έχει ως βασικό μήνυμα της το σλόγκαν: “Υγεία για Όλους” (Health for All). Συμπληρώνοντας 75 χρόνια στη προσπάθεια για την βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει και ενθαρρύνει ενέργειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των τωρινών, αλλά και μελλοντικών προκλήσεων στην Υγεία, ώστε όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. Υποχρέωση όλων μας είναι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή, ακόμη και στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης, με μικρές συμβολικές πράξεις μεγάλης αξίας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr