background img
banner
banner

Πιο «αλμυρό» το πασχαλινό τραπέζι

ΙΔΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα Μ. Πέμπτη η αγορά του Αιγίου, περιμένοντας τους επισκέπτες που θα καταλύσουν στην περιοχή για Πάσχα, για να… αναθαρρήσει. Μέχρι χθες η κίνηση παρουσίαζε αύξηση τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στα σημεία πώλησης τροφίμων, όχι όμως στον βαθμό που θα επιθυμούσαν έμποροι και καταστηματάρχες. Οι τιμές, αν και αυξημένες, φαίνεται πως καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν σε λογικά πλαίσια ούτως ώστε να μην λείψει το παραμικρό από το πασχαλινό τραπέζι.

Τα εμπορικά άρχισαν δειλά – δειλά να κινούνται από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι μέχρι στιγμής υψηλότεροι τζίροι καταγράφονται σε καταστήματα πώλησης λαμπάδων, αφού το έθιμο των νονών προς τα βαφτιστήρια καλά κρατεί. Ακολουθούν πασχαλινά αυγά και διακοσμητικά, οι τιμές των οποίων παρουσιάζονται ελαφρώς πιο αυξημένες από πέρυσι.

Έως 10% πάνω αρτοποιήματα και γλυκίσματα

Κινητικότητα παρατηρείται σε φούρνους και αρτοποιεία είτε για τα νηστίσιμα είτε για τα αγαθά που καταναλώνονται το Πάσχα, όπως κουλούρια και τσουρέκια. Μία αύξηση έως 10% παρουσιάζουν οι τιμές σε αυτά τα είδη στην Αιγιάλεια.

Ειδικότερα, στα αρτοποιεία της Αιγιάλειας πωλούνται ουζοκούλουρα από 9,00 έως 11,00 ευρώ το κιλό, αυγοκούλουρα από 10,00 έως 12,00 ευρώ το κιλό, τσουρέκια απλά από 8,00 έως 11,00 ευρώ και τσουρέκια γεμιστά από 12,00 έως 14,00 ευρώ. Όσο για τα σοκολατένια αυτά, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία ανάλογα με το μέγεθος, το θέμα, τη συσκευασία, το αν είναι τυποποιημένα ή χειροποίητα με τις τιμές να ξεκινούν από 8,00 ευρώ και να φτάνουν ως και 16,00 ευρώ.

΄΄Οι τιμές φέτος είναι ελαφρώς αυξημένες εξαιτίας των ανατιμήσεων των υλικών΄΄, είπε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιιών Αιγιαλείας Αρίστος Τηλιγάδης. Ως προς τη ζήτηση που υπάρχει ως ώρας, τόνισε: ΄΄Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως η κίνηση έχει αυξηθεί στα επίπεδα άλλων παλιότερων χρόνων.Ωστόσο από σήμερα Μ. Πέμπτη, αλλά και τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι η περιοχή αναμένει ετεροδημότες και επισκέπτες και πιστεύουμε πως αυτοί θα κάνουν τη διαφορά. Η τοπική αγορά χρειάζεται αυτή τη στήριξη διότι τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι πολλά και σοβαρά΄΄.

 

Στα ίδια με πέρυσι ο οβελίας – Οι κρεοπώλες απορρόφησαν τις αυξήσεις

Υπολογίσιμο έξοδο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι και το κόστος του παραδοσιακού οβελία που παρότι τις προηγούμενες ημέρες ακουγόταν ότι θα πωληθεί ακριβότερος από πέρυσι, εντούτοις, όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιαλείας Παναγιώτης Βούλγαρης, ΄΄έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις ώστε ο κόσμος να μπορέσει να προμηθευτεί τα αμνοερίφια στις περσινές τιμές΄΄. Αυτό σημαίνει ότι τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας πωλούνται από 12,00 έως 13,00 με το κατσικάκι να είναι αυτό που συνήθως πωλείται κατά 0,50 ή 1,00 ευρώ ακριβότερο του αρνιού. Σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, οι τιμές είναι ικανοποιητικές για τα δεδομένα της αγοράς και κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Ως προς τα υπόλοιπα κρέατα που καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα, τα έντερα και οι πατσές κυμαίνονται από 6,50 έως 7,50 ευρώ το κιλό, το κοκορέτσι στα 11,50 με 12,50 ευρώ το κιλό και το κοντοσούβλι από 7,00 έως 8,00 ευρώ το κιλό.

Ερωτηθείς για την ως τώρα κίνηση, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών είπε πως ο κόσμος έχει αρχίσει την έρευνα αγοράς από την αρχή της εβδομάδας και πολλοί κάνουν και τα ψώνια τους για το τραπέζι της Ανάστασης ή για ανήμερα το Πάσχα. Μάλιστα, όπως φαίνεται και χωρίς το «βάρος» των περιορισμών του covid-19, σε πολλές αυλές θα έχουμε το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, εφόσον και ο καιρός το επιτρέψει.

Και με προσφορές τα οπωρολαχανικά στους πάγκους

Τι είναι όμως αυτό που θεωρείται απαραίτητο ως συνοδευτικό για το πασχαλινό τραπέζι; Τα οπωρολαχανικά θεωρούνται ιδανικά όπως άλλωστε και τα φρούτα. Σε έρευνα του protionline.gr στη λαϊκή αγορά του περασμένου Σαββάτου 8 Απριλίου στο Αίγιο, καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Μαρούλι 0,80 ευρώ το ένα, πατάτες 0,80 έως 1,00 το κιλό, ντομάτες 2 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,50 έως 1,00 ευρώ το ένα και αγκινάρες 5,00 ευρώ για 15 ή και 20 τεμάχια. Ακόμη, οι φράουλες πωλούνταν από 5 ευρώ τα τρία πακέτα, ενώ τα αυγά από 0,30 ευρώ έως 1,00 ευρώ τα «ημέρας», το ζευγάρι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr