background img
banner
banner

Πως μπορεί να αυξηθεί ο πληθυσμός την επόμενη 10ετία

ΜΕΙΟΝ 3.000 ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΟ 2012 – 2021

Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ: «ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΑΞΕΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 10ΕΤΙΑ»

Κατά πόσο τα αποτελέσματα της απογραφής ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πώς επηρεάζουν τα νέα δεδομένα τον δήμο Αιγιαλείας; Απαντήσεις έδωσε στα ερωτήματα του protionline.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Ρούσσος.

Τα νούμερα της απογραφής αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα ή υπάρχει απόκλιση από το δημοτολόγιο;
Σίγουρα υπάρχει απόκλιση από τα στοιχεία του ΦΕΚ Β 6951/30-12-2022 το οποίο αφορούσε τις Δημοτικές Ενότητες και στο οποίο αναφέρεται πληθυσμός Δήμου Αιγιαλείας 49.703, έναντι 46.990 που αναφέρεται στην Αριθ. Πρωτ.: 2846 / Β4 – 461/21-4-2023 πρόσφατη απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ και αφορά ολοκληρωμένα κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα και Δημοτική Κοινότητα. Επειδή η παραπάνω απόφαση δημοσιεύτηκε σε μέρα αργίας για την πόλη μας, περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τυχόν απόκλιση σε σχέση με το δημοτολόγιο, θα έχουμε την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε ποια συμπεράσματα καταλήγουμε εάν κάνουμε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης απογραφής;
Ασφαλώς υπάρχει μείωση του πληθυσμού του Δήμου συγκριτικά με την απογραφή του 2011 η οποία όμως δεν αποκλίνει ουσιαστικά από την ποσοστιαία μείωση του γενικού πληθυσμού της χώρας. Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού είναι πολυπαραγοντικό καθώς συναρτάται με θέματα υπογεννητικότητας, κινήτρων , οικονομικού περιβάλλοντος, ανάπτυξης, υποδομών. Προσωπικά θεωρώ την οικονομική κρίση ως τον πιο σημαντικό λόγο μεταβολής της ανθρωπογεωγραφίας μίας περιοχής, καθόσον μετακινήθηκαν δημότες σε ένα πιο ασφαλές οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον ενώ μειώθηκαν αναπόφευκτα οι εργάτες γης αλλά και οι δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της οικοδομής.

Ποια είναι πλέον τα δεδομένα για τις κοινότητες της Αιγιάλειας και πώς επηρεάζονται από τη μείωση του πληθυσμού;
Δεν θεωρώ ότι επηρεάζονται οι κοινότητες ουσιαστικά. Απλά η μείωση των κατοίκων για μια κοινότητα κάτω από τους 201 , συνεπάγεται με τον νέο νόμο διοίκηση μόνο από τον Πρόεδρο χωρίς τοπικό συμβούλιο. Το σημαντικότερο στοίχημα είναι η ανάδειξη των μικρών χωριών μέσα από τον πλούτο που τα ίδια διαθέτουν (ιστορικό, γεωγραφικό , πολιτιστικό κ.λπ). Ο Δήμος Αιγιαλείας κατά το 2022 έτρεχε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του έργου INTERREG GREECEITALY /FAMEROAD αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών χωριών της Αιγιάλειας που αποτελούν παρθένους ανεξερεύνητους προορισμούς, που όμως μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής τους.

Τι σημαίνει πρακτικά για τον δήμο Αιγιαλείας η μείωση του πληθυσμού;
Για την Δήμο Αιγιαλείας σε επίπεδο διοίκησης ήδη συνεπάγεται από την επόμενη δημοτική θητεία μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από 33 σε 29, αλλά και μείωση κατά έναν αντιδήμαρχο. Σε επίπεδο επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων ελπίζω ότι δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα θεωρώ ότι μέσω των έργων υποδομής , των κινήτρων, των στοχευμένων εντάξεων έργων σε προγράμματα και της ανάδειξης της γεωπολιτικής θέσης της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της Αιγιάλειας με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού την επόμενη 10ετία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr