background img
banner
banner

Με συγκίνηση κι ελπίδα επανατοποθετήθηκε στον θρόνο Της! | ΦΩΤΟ

Η ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Μεγαλοπρεπώς και αξιοχρέως αλλά και με βαθιά συγκίνηση κι ελπίδα, πραγματοποιήθηκε η επανατοποθέτηση της χαριτόβρυτης Αγίας Εικόνας της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, στον θρόνο Της, μέσα στο λαμπερό ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημά Της. Το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου, ήταν μία ημέρα που θα θυμούνται για χρόνια οι πολυάριθμοι πιστοί που ακολούθησαν την Έφορο του Αιγίου, εκεί μέσα στον βράχο, εκεί που άναψε το πρώτο φως…

Η πομπή, σε κλίμα μυσταγωγίας, κατέβηκε την οδό Μιχαλακοπούλου. Αντιπροσωπείες σχολείων του Αιγίου, επίσημοι και αρχές του τόπου, η Φιλαρμονική Αιγίου, οι ιερείς της Μητροπόλεως και τέλος η θαυματουργή Εικόνα, να κατεβαίνει βασταζόμενη. Κι η ημέρα να γλυκαίνει και να ωθεί όλο και περισσότερο κόσμο να τη δει, να προσευχηθεί, να τη ράνει με άνθη, να την προσκυνήσει… Η άνοιξη έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και η χριστιανική πίστη φούντωσε στις ψυχές των πιστών, που αντάλλασσαν μία και μόνο ευχή: «Η Παναγία, βοήθειά μας». Καθώς η πομπή έφτασε στην Ζωοδόχου Πηγής, όλοι έσπευσαν στο Ιερό Προσκύνημα για να είναι εκεί τη μεγάλη στιγμή.

Εντυπωσιασμένοι άπαντες από το αποτέλεσμα των εργασιών

Η θαυματουργή Εικόνα ανέβηκε με μεγαλοπρέπεια από την αριστερή σκάλα, εκεί όπου την περίμεναν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, με περίσσια συγκίνηση. Και πώς να μην γίνει αυτό… «Όνειρό μου», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει πριν τέσσερα χρόνια ο Γέροντας Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, «είναι προτού κλείσω τα μάτια μου, να με αξιώσει η Παναγία μας να αναπλάσω αυτό το παλατάκι». Μία ευχή που όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά το αποτέλεσμα της ανακαινίσεως του ναού, δικαίωσε και τους δύο ιεράρχες. Και τον κ. Αμβρόσιο που εργάστηκε σκληρά ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου, που το οραματίστηκε και το σχεδίασε από την αρχή και τον κ. Ιερώνυμο που παρακολουθούσε στενά τις εργασίες και ενημερωνόταν από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, υπό το άγρυπνο βλέμμα της οποίας εκτελέστηκαν οι εργασίες, αναδεικνύοντας υπέρ το δέον, το μεγαλείο του ναού.

Άπαντες εντυπωσιασμένοι εισήλθαν στον ναό. Το αγίασμα να… ξεπλένει κάθε αρνητική σκέψη και οι αγιογραφίες, σαν ζωντανές παραστάσεις, να κλέβουν τα βλέμματα. Οι επίσημοι στάθηκαν παραπλεύρως, ακριβώς απέναντι από το Ιερό. Με συγκίνηση και την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι δύο Ιεράρχες οδήγησαν την Εικόνα στον ξυλόγλυπτο θρόνο Της, λαμβάνοντας την επιβλητική και μεγαλοπρεπή θέση που της αρμόζει. Να σημειωθεί ότι λύση για πολλούς πιστούς που αδυνατούσαν να ανέβουν τα σκαλοπάτια, αποτέλεσε το ολοκαίνουριο ασανσέρ που βγάζει ακριβώς στο «μπαλκόνι» Της.

Η στιγμή της τοποθέτησης στον θρόνο από τον Σεπτό Ποιμενάρχη κ. Ιερώνυμο, ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική και ο ίδιος μόλις και μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του. Ακολούθησε ικετήρια δέηση, όταν και άπαντες εξέφρασαν τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους προς την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης.

Η ευγνωμοσύνη των Ιεραρχών

΄΄Η Παναγία να μας σκεπάζει, να είναι δίπλα μας σε όλες τις ώρες της ζωής μας. Αυτό να την παρακαλέσαμε. Μας αξίωσε ο Θεός μετά από τέσσερα χρόνια όλοι σήμερα, κλήρος και λαός ήρθαν και την επιστρέψαμε στον θρόνο Της΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον πνευματικό του πατέρα κ. Αμβρόσιο: ΄΄Για άλλη μία φορά σας ευχαριστούμε για το μεγάλο δώρο προς τους Αιγιαλείς και το Αίγιο. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν έτσι ώστε, αυτό το «σπίτι» της Παναγίας μας να γίνει πλέον «παλάτι» της Παναγίας μας. Υπήρξαν άνθρωποι που αγωνίστηκαν ώστε το έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να ανακαινιστεί και τους ευγνωμονούμε. Από εσάς ξεκίνησε το έργο και με εσάς τελειώνει η επιστροφή της Παναγίας μας της Τρυπητής στον θρόνο Της΄΄.

Ο Γέροντας κ. Αμβρόσιος έδειξε πολύ έμπρακτα την ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη του γι’ αυτό το έργο ζωής. Και θα έλεγε κανείς πως συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά που άφησε στην πολυετή ποιμαντορική πορεία του. Κι αυτά δεν ήταν λίγα… ΄΄Θα πω δύο «ευχαριστώ»: Ένα στην Υπεραγία Θεοτόκο που μας αξίωσε να ανακαινίσουμε το σπίτι της. Αυτά που βλέπεται στους τοίχους και το ταβάνι ήταν μία επιφάνεια μαύρη. Εδούλεψαν περίπου πενήντα άτομα εδώ υπό τη μέριμνα και την ευθύνη της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αννίτας Κουμούση. Με το άγρυπνο βλέμμα της και την ανύσταχτη φροντίδα της, έξυσαν πόντο με πόντο τις επιφάνειες για να εμφανιστούν όλες οι αγιογραφίες. Ευχαριστούμε την Παναγίας μας που μας αξίωσε να ανακαινίσουμε και να ανακαλύψουμε το κάλλος του σπιτιού της, του ανακτόρου της. Το δεύτερο «ευχαριστώ» είναι προς την κ. Κουμούση. Κι επειδή δεν έχω άλλο τρόπο να της δείξω την ευγνωμοσύνη μου, θα της φιλήσω τα χέρια για τη μεγάλη ευεργεσία που έκανε, να αναδείξει το στολίδι του Αιγίου. Έρχονται δύσκολοι καιροί, εύχομαι η Παναγία να μας σκεπάζει και να μας λυτρώνει. Ήταν πάντα η προστάτις του Αιγίου, να παραμένει η σκέπη και η προστασία μας΄΄, είπε συγκινημένος κι αφού όντως φίλησε τα χέρια της κ. Κουμούση, με την ίδια να ανταποδίδει με ταπεινότητα.

Τέλος, με την προτροπή του Μητροπολίτη, όλοι χειροκρότησαν θερμά τις προσπάθειες όλων όσοι εργάστηκαν για το θεάρεστο έργο.

Ποιοι παρέστησαν

Τις εκδηλώσεις για την επιστροφή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στο Ιερό Προσκύνημα, τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας, Τάκης Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος, Κώστας Σπηλιόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ντίνος, Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Στράτος Βαρδάκης (που είχε και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη), οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Σπηλιόπουλος, Γιώτα Παυλοπούλου, Γιώργος Κυριακόπουλος, Γιώργος Μπέσκος, Κατερίνα Σολωμού, Δημήτρης Κατσικόπουλος και Μαρίνος Σκανδάμης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας Ιορδάνης Μαγειράκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, η διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr