background img
banner
banner

Προσέφερε ευλογία και… ύδωρ ζωής σε εκατοντάδες πιστούς!

ΜΕ ΠΑΣΑ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Κρατώντας στην καρδιά τους τη μορφή της προστάτιδάς τους Παναγίας Τρυπητής, οι Αιγιώτες εόρτασαν και τίμησαν την «Κυρά του Αιγίου», με την πάσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα που Της αρμόζουν, την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου, αναθέτοντας σε αυτή την πάσα ελπίδα τους… Τόσο την παραμονή της εορτής τής πολιούχου του Αιγίου, όσο και ανήμερα, η πόλη γέμισε πιστούς από όλη τη χώρα, με το ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες και την Ιερά Εικόνα να προσφέρει ευλογία και ύδωρ από μία ανεξάντλητη πηγή πίστης και ελπίδας που δεν θα στερέψει ποτέ…

Τεράστια επισκεψιμότητα

Φορώντας τα γιορτινά του και πιο λαμπερό από ποτέ, το Ιερό Προσκύνημα έγινε σημείο αναφοράς για εκδρομείς, επισκέπτες και ντόπιους πιστούς που με πολλή υπομονή βρέθηκαν εκεί για να ανάψουν ένα κερί, να εκπληρώσουν ένα τάμα στη θαυματουργή εικόνα, η οποία δέσποζε επιβλητική μα και προσφιλής σαν μάνα για όλους, στο μέσον του ναού. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να βρεθούν στο εντυπωσιακά ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Το απόγευμα της παραμονής της μεγάλης εορτής εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ενώ στους πιστούς μίλησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Το πρωί της Παρασκευής ανήμερα της εορτής, εψάλησαν όρθρος και Θεία Λειτουργία. Εκτός του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και ο Γέροντας Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Η λάμψη του Ιερού Προσκυνήματος

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ Ιερώνυμος, έκανε αναφορά στο Ιερό Προσκύνημα και απευθυνόμενος προς τον Γέροντα κ. Αμβρόσιο, επισήμανε: ΄΄Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια προς το σεπτό πρόσωπό σας, για αυτό το ωραίο αποτέλεσμα που μπορούμε πλέον όλοι να απολαμβάνουμε. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης μπορούν να καυχώνται ότι πλέον έχουν ένα κόσμημα θρησκευτικής αξίας που όμοιό του δεν υπάρχει. Σας ευχαριστούμε πολύ για την θέληση και την επιμονή που δείξατε για να έχουμε σήμερα αυτό το υπέροχο, ιστορικό Προσκύνημα΄΄. Αμέσως μετά, θέλοντας να τιμήσει και τους υπόλοιπους μικρούς… “ήρωες” αυτής της προσπάθειας της ανακοίνωσης, αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα: ΄΄Ευχαριστούμε πολύ τον Απόστολο Κατσιφάρα που με την επιμονή του και τους πολιτικούς χειρισμούς του, κατάφερε μαζί με τον Χρήστο Μπούνια, να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενταχθεί το έργο αυτό στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ευχαριστούμε τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος υπέγραψε, προχώρησε και ενδιαφέρθηκε για την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστούμε την Αναστασία Κουμούση για την οργάνωση και εκτέλεση των εργασιών και της επίβλεψης του έργου. Δίχως αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε σήμερα να απολαύσουμε όλοι αυτή την ιδιαίτερη συγκίνηση και τη χαρά της γιορτής της Παναγίας μας΄΄.

΄΄Αυτό το έργο είναι μία συλλογική προσπάθεια, που όμως “γεννήθηκε” από μία ιδέα του Γέροντα Αμβρόσιου πριν πολλά χρόνια. Για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο όμως, πρέπει απαραίτητα να υπάρξουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι απαιτούμενοι πόροι. Η ίδια η Παναγία Τρυπητή μας, βοήθησε να καταφέρουμε εμείς, να πετύχουμε τον στόχο μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε πολύ τους εθελοντές, τους αφανείς ήρωες που εργάστηκαν και κουράστηκαν για να έχουμε σήμερα, αυτό το αποτέλεσμα που μας ευχαριστεί. Μεθαύριο, ημέρα Κυριακή, εδώ στο Ιερό Προσκύνημα θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα αποδοθούν τιμές στην Παναγία μας, όπως ακριβώς της αξίζουν, τιμώντας ταυτόχρονα τον Σεβασμιώτατο Γέροντα για την συνολική του προσφορά και όσους δούλεψαν όλο αυτό το διάστημα. Χριστός Ανέστη, η Παναγία να είναι η βοήθεια και η “σκεπή” όλων μας. Χρόνια πολλά στην πόλη μας, με υγεία και αγάπη!΄΄, κατέληξε ο Σεπτός τοπικός Ποιμενάρχης.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος επισήμανε: ΄΄Αυτό το έργο που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι μας, η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής μας, είναι ένα έργο του Θεού και όχι των ανθρώπων. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να καρπώνεται ως δικό του επίτευγμα ένα τέτοιο μεγάλο και διαχρονικό έργο. Οι άνθρωποι είναι απλά συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του Θεού. Το καλό προέρχεται από την παντοδυναμία του Θεού και το κακό από τις μαύρες ψυχές του σκότους. Η ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής γίνεται μαύρη και καταστροφική μόνο με το σκοτεινό φως. Εύχομαι οι ψυχές όλων των ανθρώπων να είναι καθαρές και οι φωτεινές. Το Αίγιο ήταν και είναι μια πόλη ευλογημένη, γεμάτη Αληθινό Φως. Εύχομαι οι καρδιές σας να είναι πάντοτε λουσμένες από αγάπη και την ευλογία, να αποζητά την προστασία της Παναγίας και να την πιστεύει. Χριστός Ανέστη σε όλο τον κόσμο!΄΄.

΄΄Η πόλη του Αιγίου εορτάζει με όλες τις τιμές σήμερα. Μαζί Της εδώ, εορτάζουμε και εμείς στο Πανάγιο Προσκύνημά Της. Η ανακαίνιση αυτή έχει φέρει μία αγαλλίαση στις ψυχές όλων μας γιατί πρόκειται για ένα απαράμιλλο κάλλος. Είναι ένα έργο που ο γέροντας Αμβρόσιος οραματίστηκε, ένα έργο που σε συντροφεύει και με τα δάκρυα και την προσευχή, με αγώνες και αρκετή αναμονή. Όλοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια ο καθένας από τη μεριά του για να έχουμε σήμερα αυτή την μεγάλη ευλογία. Ευχαριστούμε που μας προκαλέσατε όλους εμάς, τους ανώτατους ιερατικούς εκπροσώπους να βρεθούμε σήμερα εδώ και να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά αυτή. Εορτάζουμε την Παναγία μας, τη Μητέρα μας, η οποία ήταν η πρώτη που είδε τον Ιησού Χριστό όταν γεννήθηκε και η τελευταία που Τον είδε να πεθαίνει στον μαρτυρικό Σταύρο΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

΄΄Η χαρά της Αναστάσεως είναι ένα γεγονός μέγα το οποίο βιώνεται προσωπικά από τον καθένα, εμπειρικά και βιωματικά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τον βίωσε και η Παναγία με τις μυροφόρες γυναίκες στον άδειο τάφο Του. Η πίστη γίνεται ευλογία αιώνων και δίνει τη χάρη στις ψυχές των ανθρώπων. Ευλογημένοι όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις αναστάσιμες εκδηλώσεις χαράς, που πηγάζουν από τη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας. Ο Απόστολος Ανδρέας για να διδάξει τη χριστιανοσύνη έφτασε μέχρι την Αχαΐα. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε μέχρι την Κόρινθο. Ο ευαγγελιστής Λουκάς βρέθηκε μέχρι και στο Μέγα Σπήλαιο προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει την γνώση των ευαγγελίων΄΄, σημείωσε ακόμη ο Μητροπολίτης Πατρών. Αμέσως μετά, ανέφερε την προσπάθεια των πιστών και των ιερέων ανά τους αιώνες για μεταλαμπαδεύσουν την χριστιανοσύνη και την ορθόδοξη ελληνική πίστη, στις απώτερες γενεές. Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Πατρών, τόνισε: ΄΄Την χαρμολύπη της ίδιας της σημασίας των εορτών του Πάσχα μπορεί να νιώσει μόνο ο Έλληνας. Αυτός που λατρεύει την Παναγία και πορεύεται στο δρόμο της, ανά τους αιώνες. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά στο Αίγιο, με υγεία, Χριστός Ανέστη εκ νεκρών΄΄.

Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από τον Ιερό Ναό με τιμές, που αποδόθηκαν από: Ιερό Κλήρο, Δημοτική Αρχή, επίσημους προσκεκλημένους, Σώματα Ασφαλείας, σχολεία, Πυροσβεστική και Φιλαρμονική Αιγίου, Φιλαρμονική Ακράτας και Φιλαρμονική Αιγείρας. Από τη Ζωοδόχου Πηγής, η ιερά πομπή ανέβηκε την οδό Μιχαλακοπούλου εκεί όπου οι πιστοί από τα μπαλκόνια έρεαν με άνθη την ιερά εικόνα. Η οδός Μητροπόλεως, κατάμεστη από κόσμο, υποδέχθηκε την πομπή, με τα αγήματα και την θαυματουργή εικόνα να καταλήγουν στην πλατεία Φανερωμένης. Άπαντες παρατάχθηκαν, οι Αρχιερείς ανέβηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα και η εικόνα τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι.

Το Αίγιο κατέχει τα πρεσβεία της τιμής του Θεού και της Μητέρας Του

Ακολούθως εψάλη δέηση, με τους πιστούς να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά και κάθε σημείο γύρω από την πλατεία, λαμβάνοντας την ευλογία. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου που είναι ένα ιστορικό και πραγματικό γεγονός. Όπως είπε, ΄΄ο Ιησούς ήρθε να πιάσει τον άνθρωπο από το χέρι και να αναστήσει το ανθρώπινο γένος και να κάνει τον τάφο του ζωοφόρο, να εκπηγάζει την ζωή και άρα και την μητέρα Του, πηγή της ζωής, Ζωοδόχο Πηγή. Κι εμείς να απολαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη προσφορά του Θεού προς τον κόσμο. Γιατί, ενώ υπήρξαν διαχρονικά πολλά γεγονότα που χαρακτήρισαν την ιστορία της ανθρωπότητα, ένα και μοναδικό είναι το γεγονός της Αναστάσεως του Θεού εξαιτίας του οποίου διεκδικούμε κι εμείς με την πίστη μας τη δική μας Ανάσταση΄΄. Ως Επίσκοπος Αποστολικής Μητροπόλεως, όπως και κατά τον Εσπερινό ανέφερε, ο κ. Διονύσιος είπε πως το Ιερό Προσκύνημα τιμά όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανακαίνισή του ώστε να δώσουν παράταση ζωής και να παραμείνει Ζωοδόχος Πηγή. Έτσι, όπως είπε και ο λαός θα απολαμβάνει εκ του Προσκυνήματος την προοπτική της αιωνίου ζωής. Θεού το δώρο, απερίγραπτο και ευλογία και έτσι το Αίγιο κατέχει τα πρεσβεία της τιμής του Θεού και της Μητέρας Του. Κι εμείς οι Επίσκοποι χαιρόμαστε και σας ευλογούμε από καρδιάς. Καθώς γειτνιάζουν οι Μητροπόλεις μας, αποτελούμε ένα σύνολο των εις Χριστόν πιστευόντων, των ανθρώπων που τιμούμε την Ανάσταση, που ομολογούμε δημόσια τις πτώσεις και τις αμαρτίες μας αλλά έχουμε εκείνον Εκείνον από τον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε το έλεος, τη συγγνώμη και την αγάπη και να λάβουμε χάρη αντί χάρητος, την Ανάστατος.

Καταλήγοντας, σημείωσε: ΄΄Κρατήστε στις καρδιές σας τη μορφή της Παναγίας μας της Ζωοδόχου Πηγής, κρατήστε στις καρδιές σας το μοναδικό γεγονός της Αναστάσεως και μέχρι την Πεντηκοστή να επαναλαμβάνετε την ευχή του Κυρίου. Κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει τη χαρά της Ανάστασης΄΄.

Τιμές και λατρεία στην Πολιούχο

Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα που έχει η Ζωοδόχος Πηγή, ενώ ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και ειδικά τον Σεβάσμιο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, για την παρουσία του και τη συμβολή του στο έργο της ανακαινίσεως του Ιερού Προσκυνήματος. ΄΄Όλα τα έργα που έχουν τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη αλλά και το Προσκύνημα, το οποίο έχει ανακαινισθεί με τον ιδρώτα με τον κόπο πολλών ανθρώπων, και με την προσευχή όλων. Η Παναγία μας είναι το πρόσωπο που πρέπει να δοξάζουμε όλοι οι Αιγιαλείς και για αυτό Την τιμούν σήμερα με την παρουσία τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι, οι άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι της πολιτείας μας και οι τοπικοί φορείς. Ήρθαμε για να προσευχηθούμε στην Παναγία μας να προσέχει αυτόν τον τόπο. Η περιοχή έχει ανάγκη από το από τη βοήθειά Της και την προστασία Της. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο΄΄, πρόσθεσε καλώντας τους πιστούς, εάν τον… αγαπούν και τον αποδέχονται, όπως είπε, να χειροκροτήσουν τον κ. Αμβρόσιο για την προσφορά του.

Αμέσως μετά, η θαυματουργή εικόνα τοποθετήθηκε πάνω σε στολισμένο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και περνώντας από κεντρικές οδούς της πόλης για την ευλογία των πιστών, επέστρεψε στο Ιερό Προσκύνημα.

Τις εκδηλώσεις για το εορτασμό της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Αχαιός υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος και Τάκης Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr