background img
banner
banner

Ένα… ταξίδι στους πλανήτες συνεπήρε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού

ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΔΡΑΣΗ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ένα όμορφο «ταξίδι» στο διάστημα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού, την Τρίτη 23 Μαΐου. Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο εξομοίωσης έκανε στάση στο σχολείο τους, παρουσιάζοντάς τους, μέσα από μία ειδική όσο και ενδιαφέρουσα προσέγγιση, το σύμπαν και τους πλανήτες.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και, όπως ήταν αναμενόμενο, υποστηρίχθηκε από τον διευθυντή Αντώνη Αριστάρχου και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ανοίχτηκε μπροστά τους ένας μαγικός κόσμος!

Το protionline.gr δέχθηκε με χαρά να… συνταξιδέψει με τους μικρούς εξερευνητές του διαστήματος, παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι του πλανητάριου έδωσαν σε κάθε παιδί να καταλάβει, ανάλογα με την ηλικία και την τάξη του, τι ακριβώς συμβαίνει στο ηλιακό σύστημα. Οι μικρότεροι μαθητές, εισερχόμενοι στο πλανητάριο, είδαν με χαριτωμένο τρόπο το πώς μπορεί να γίνει αυτό το «ταξίδι» στους πλανήτες, ενώ οι μεγαλύτεροι συνέλεξαν χρήσιμες πληροφορίες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις για το αντικείμενο.

΄΄Μας αρέσει να προσφέρουμε στα παιδιά μας, δράσεις και ερεθίσματα που δεν είναι εύκολο να τα βρουν στην περιοχή μας. Ο Σύλλογός μας είναι πάντα υπέρ των σύγχρονων δραστηριοτήτων και της τεχνολογίας και πιστεύουμε ότι το φορητό πλανητάριο εξομοίωσης που μπόρεσαν να απολαύσουν μέσα στον δικό τους χώρο, στον χώρο του σχολείου, θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο να μάθουν, να εξερευνούν και να παρατηρούν το σύμπαν, τα άστρα, τους γαλαξίες και τους πλανήτες΄΄, είπε στo protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού, Αλεξάνδρα Απόκη.

Να σημειωθεί ότι, το κόστος της μεταφοράς του πλανητάριου, του στησίματός του και της προβολής και της επεξήγησής στους μαθητές, ήταν αρκετά υψηλό και ήταν δαπάνη εξ ολοκλήρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ενώ η δράση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

Διεύρυνση γνώσεων και ενδιαφερόντων

Η πρόεδρος, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του Συλλόγου για διάφορες δραστηριότητες που υλοποιεί κατά καιρούς, λέγοντας: ΄΄Είμαστε ένας απόλυτα ενεργός σύλλογος γεμάτος μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε και βέβαια, με πολύ μεγάλη αγάπη προς τα παιδιά μας. Με αυτήν την επίσκεψη θελήσαμε να συνεισφέρουμε στη διεύρυνση της γνώσης τους πάνω σε θέματα που αφορούν το διάστημα και τον ήλιο, το πλανητικό μας σύστημα. Οι μαθητές παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία τους, γι’ αυτό και στην προκειμένη περίπτωση, η Α΄ και η Β΄ τάξη μπήκαν μαζί, η Γ΄ και η Δ΄ παρακολούθησαν άλλο πρόγραμμα και τέλος, οι δύο μεγαλύτερες τάξεις, το πιο “εξειδικευμένο” πρόγραμμα εκμάθησης, με πολλές πληροφορίες για το σύμπαν και με περισσότερους επιστημονικούς όρους. Στα παιδιά ανοίχτηκε ένας ιδιαίτερος κόσμος, εξέφρασαν πολλές απορίες, θαύμασαν το σύμπαν και το χάρηκαν ιδιαίτερα!΄΄.

Η διαπίστωση αυτή της προέδρου ήταν εμφανής στα παιδικά πρόσωπα που έλαμπαν κατά την έξοδό τους από τον συγκλονιστικό κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά τους, μέσα στο πλανητάριο. Εξερχόμενα, είχαν την ευκαιρία, μέσα από τηλεσκόπιο, να δουν τον ήλιο και να λάβουν επιπλέον πληροφορίες.

Ένας τρόπος επικοινωνίας και εκμάθησης του σύμπαντος

Τον ενθουσιασμό των μαθητών μετέφερε στo protionline.gr και ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Αριστάρχου, σημειώνοντας: ΄΄Ένα τέτοιο θέαμα όπως το πλανητάριο που μπόρεσαν και απόλαυσαν μαζί με τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, δεν το βλέπεις κάθε μέρα. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και εκμάθησης του σύμπαντος. Μία τέτοια προβολή, βάζει τους μαθητές να σκεφτούν τι είναι έξω από τη γη μας και τους συνεπαίρνει σε έναν κόσμο άλλο. Θα μπορούσε κάλλιστα να διοργανωθεί δράση ώστε να μεταβούν τα παιδιά σε ένα στατικό πλανητάριο στην πρωτεύουσα, σε μία εκπαιδευτική εκδρομή μαθησιακού τύπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκδρομή ήρθε… εδώ. Το σημαντικό είναι επίσης ότι μπόρεσαν και τα παιδιά που ίσως δεν είχαν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν σε μία τέτοια εκδρομή, να δουν τους πλανήτες από… τόσο κοντά. Οπότε θεωρούμε, ότι είναι μία ιδιαίτερη κίνηση και θα την συνιστούσα σε κάθε σχολείο της περιοχής. Μία τέτοια εκπαιδευτική δράση ενεργοποιεί τα παιδιά να συζητούν μέσα στην τάξη μεταξύ τους, γι’ αυτά που είδαν και αντιλαμβάνονται και έτσι μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να μαθαίνουν καινούρια πράγματα για τον ήλιο και τους πλανήτες, να διψούν να μάθουν για το σύμπαν και τον μαγικό κόσμο τους΄΄.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού έχει συνολικά 11 τμήματα και 174 μαθητές, τόσο από το Διακοπτό όσο και από τα γύρω χωριά. Τα περισσότερα παιδιά μεταφέρονται είτε με μισθωμένα ταξί είτε με αστικά λεωφορεία. Στον χώρο της σχολικής μονάδας υπάρχουν τρία κτίρια, το παλαιό, το οποίο στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα υπολογιστών, τα γραφεία των καθηγητών και του διευθυντή της μονάδας, τα κοντέινερς που στεγάζουν κάποιες από τις μικρότερες τάξεις του σχολείου, αλλά και το νεότερο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr