ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ
Σε μία όμορφη και λαμπερή, γεμάτη γνώση και τοπική ιστορία τελετή, εξελίχθηκε η βραδιά των εγκαινίων της σχολικής βιβλιοθήκης “Γεωργία και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος” στο δημοτικό σχολείο Ροδοδάφνης, την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου. Η όμορφη γιορτή, έγινε προς τιμή δύο εκπαιδευτικών της Αιγιάλειας που έζησαν και δίδαξαν σε σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, πριν περίπου 40 – 50 χρόνια. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με γνώμονα το βιβλίο, που λειτουργεί διαχρονικά ως το κυρίαρχο “κίνητρο” για την αγάπη της εκμάθησης στην σύγχρονη αντίληψη. Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης αποδοχής και από την εκπαιδευτική, αλλά και από την πολιτιστική – κοινωνική ζωή του τόπου.
Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η δράση, έγινε στο πλαίσιο του συλλογικού προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για τα έτη 2022 και 2023 με τίτλο της δράσης “Ίδρυση και αξιοποίηση σχολικής βιβλιοθήκης”. Η προσέλευση ξεκίνησε περίπου στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ και η εκδήλωση κατά γενική ομολογία, όχι μόνο χαρακτηρίστηκε από επιτυχία, αλλά και για την άψογη οργάνωση – συντονισμό της. Το σχολείο γέμισε από πολύ κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι ότι το “κοινό της γνώσης” ήταν, είναι και θα είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε γενιά.
Π. Ανδριόπουλος: “Το βιβλίο είναι η καλύτερη πηγή γνώσης”
Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος και σχολιάζοντας την ιδιαίτερη εκδήλωση που ξεχώρισε την περασμένη εβδομάδα, τόνισε χαρακτηριστικά: “Ήταν μία δράση του δημοτικού σχολείου της Ροδοδάφνης που στηρίξαμε απόλυτα. Χαιρόμαστε πάντα, ως Νομικό Πρόσωπο, να συμμετέχουμε σε τέτοιες ανάλογες προσπάθειες. Το βιβλίο ήταν και είναι, πηγή γνώσης για ανθρώπους κάθε ηλικίας και μόνο μέσα από τη μόρφωση και το διάβασμα μπορούν τα παιδιά να πλάθουν και να δημιουργήσουν ήρωες της καθημερινότητας. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, μέσα από την τεχνολογία και ηλεκτρονικά μέσα, προβάλλονται ήρωες και προφίλ που δεν έχουν αξία, αλλά δυστυχώς ακολουθεί η σημερινή νεολαία ως πρότυπο. Ήταν μία απολύτως όμορφη και ιδιαίτερη εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούνται τέτοιες βιβλιοθήκες σε σχολικές μονάδες, γιατί έτσι δεν αποξενώνονται οι μαθητές από την έννοια της κλασικής βιβλιοθήκης, όπως εδώ και γενιές όλοι την ξέρουμε”. Ο κ. Ανδριόπουλος δεν λησμόνησε να αναφέρει ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί πάντα ως αρωγός σε οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια γίνεται και έκλεισε τις δηλώσεις του στην “Π” λέγοντας “μακάρι στο εξής, να υπάρχει σε κάθε σχολικό συγκρότημα και από μία βιβλιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί όπως η συγκεκριμένη, δηλαδή ως υποθήκη της μόρφωσης των μελλοντικών γενεών. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και σε όσους κόπιασαν για αυτή την εκδήλωση”.
Δ. Ελευθεριώτης: “Η βιβλιοθήκη προάγει τον πολιτισμό και την φιλαναγνωσία”
Ερωτώμενος ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, για το ποιο ήταν το βαθύτερο νόημα των εγκαινίων της βιβλιοθήκης ανέφερε στo protionline.gr χαρακτηριστικά: “Ήταν ένα γεγονός το οποίο σε κάθε περίπτωση, προάγει και παράγει πολιτισμό. Εκτιμώ ότι τέτοιες ανάλογες δράσεις έχουν σκοπούς και στόχους που σχετίζονται με την πολιτιστική, επιστημονική, μορφωτική και ψυχαγωγική υφή της κοινωνίας. Μέσα στο ευτελές και το εφήμερο της εποχής που ζούμε, τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία και τη δια βίου μάθηση, γίνονται το ζητούμενο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την υπέροχη γιορτή. Ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός, είναι ότι το όνομα της βιβλιοθήκης που εγκαινιάστηκε, δόθηκε σε δύο εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην μόρφωση των παιδιών και στην τοπική κοινωνία γενικά”.
Εκείνη την εποχή που οι δύο εκπαιδευτικοί δίδαξαν, οι Γεωργία και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος που ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα, το σχολείο ήταν ο μοναδικός παροχέας μόρφωσης. Αυτό διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό την “βαρύτητα” της μόρφωσης που δεχόταν τα παιδιά του τότε, σε σχέση με τα σημερινά παιδιά που μπορούν να έχουν δεκάδες παροχές μόρφωσης από πολλές και ποικίλες πήγες. Το ότι βιβλιοθήκη φέρει τα ονόματα δύο δασκάλων που προσέφεραν στον κόσμο της εκπαίδευσης, σημαίνει ότι η πολιτεία μπορεί να τιμά και εκτιμά το έργο των δασκάλων και να στηρίζει την κοινότητα.
Μια ανθοδέσμη για την εγγονή της δασκάλας που τιμήθηκε
Να διευκρινιστεί ότι, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος που ήταν επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης, είναι παντρεμένος με την εγγονή της δασκάλας της οποίας η βιβλιοθήκη πήρε το όνομα και τιμήθηκε, την εκπαιδευτικό Γεωργία Παναγιωτοπούλου, η οποία παρέλαβε μια ανθοδέσμη από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς η επιθυμία της των τιμώμενων προσώπων – που δεν υπάρχουν πια στη ζωή – ήταν να δοθεί ένα χρηματικό ποσό τέτοιο, ώστε να μπορέσει να στηθεί και να φτιαχτεί μία βιβλιοθήκη η οποία να ανήκει στο δημοτικό σχολείο. Να διευκρινιστεί ότι, η προσπάθεια ανέγερσης της βιβλιοθήκης είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διευθύντρια του σχολείου Μαρία Σιταρά, πριν περίπου δέκα χρόνια και τελειοποίηση επί των ημερών του Αλέξη Κατεργάρη, ο οποίος είναι αυτή την στιγμή ο διευθυντής του σχολείου.
Ποιοι παραβρέθηκαν στην γιορτή
Στην όμορφη εκδήλωση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, Νίκος Καραϊσκος και Στράτος Βαρδάκης, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Τάκης Ανδριόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ελευθεριώτης, η πρόεδρος των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Βασιλική Φελούκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας Μένιος Κουτρόπουλος, πολλοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί διαφόρων σχολείων και των διαφόρων βαθμίδων της ευρύτερης περιοχής και δεκάδες γονείς μαθητών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Γιαννόπουλος, η εγγονή της τιμώμενης δασκάλας Γεωργία Παναγιωτοπούλου και φυσικά ο λογοτέχνης κ. Ηλιόπουλος.
Τέλος να σημειωθεί ότι, οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα μικρά, ολιγόλεπτα θεατρικά δρώμενα, καθώς δραματοποίησαν διάφορα αποσπάσματα από τα βιβλία του συγγραφέα. Αμέσως μετά, έγινε η επίσημη “στιγμή” των εγκαινίων και το ευρύ κοινό βρέθηκε μέσα στην μεγάλη αίθουσα, προκειμένου να απολαύσει τα όποια βιβλία και εκθέματα, όπως τα είχαν εμπνευστεί και ταξινομήσει οι οργανωτές της εκδήλωσης. Η εκδήλωση, έκλεισε μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα για την επισφράγιση της “γνώσης” που θα απολαμβάνει το συγκεκριμένο σχολείο στο εξής, έχοντας μία οργανωμένη και πολύ σύγχρονη βιβλιοθήκη, όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει χιλιάδες πληροφορίες και πληροφορίες μαθησιακού, γνωσιακού και ενημερωτικού χαρακτήρα.