background img
banner
banner

Έλαμψε η Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΓΟΥ

Το υψηλό επίπεδο γνώσεων και κριτικής άποψης των μαθητών Γυμνασίου της Αχαΐας φάνηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων Ελληνικών Αγώνων Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία, που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 3 Μαΐου στο Αίγιο η Ομάδα Διοργάνωσης, σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαθητές των Γ΄ τάξεων από δέκα Γυμνάσια της Αχαΐας, μεταξύ των οποίων και το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου, το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου και το Γυμνάσιο Αιγείρας, παρέδωσαν… μαθήματα Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας μία πολύ ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Το πνεύμα της Δημοκρατίας να μεταφερθεί από τα παιδιά σε κάθε μικρή και μεγάλη δομή της ελληνικής κοινωνίας»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος που επισήμανε: ΄΄Όραμα αυτού του εγχειρήματος είναι να ταυτιστεί ο Δήμος Αιγιαλείας με την έννοια της Δημοκρατίας. Επιδίωξη αυτού του θεσμού είναι, μέσα από τους αγώνες, να σμιλευθεί το βαρύ ιστορικό φορτίο, το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό και πνευματικό επίτευγμα, και το πνεύμα της Δημοκρατίας, μέσα από τα ίδια τα παιδιά, να μεταφερθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε μικρή ή και μεγάλη δομή της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό΄΄.

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στη δυναμική του διαλόγου, σημειώνοντας: ΄΄Ο διάλογος είναι το πρώτο βήμα που μας οδηγεί στο επόμενο, το οποίο είναι η συνεννόηση και η συνεργασία που μπορούν να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εφόσον βασίζεται στο σεβασμό της διαφορετικής γνώμης του άλλου. Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε ως εργαλείο της σκέψης και της νοοτροπίας μας είναι πάντα να έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Μήπως ο συνομιλητής μας έχει δίκιο; Συνήθως ξεκινάμε με το δεδομένο ότι έχουμε δίκιο, δηλητηριάζοντας επί της ουσίας τον διάλογο πριν ακόμα αυτός ξεκινήσει. Γι’ αυτό και καλό είναι να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των συνανθρώπων μας, διότι αυτό ακριβώς επιτάσσει πολλές φορές η Δημοκρατία΄΄.

Τους Αγώνες χαιρέτισαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος – μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Χρυσανθόπουλος, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, υπό τον συντονισμό της Κατερίνας Σκορδά. Παρών εκ μέρους της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας ήταν ο Γιάννης Βλάχος.

Αναλύοντας τον στόχο της πρωτοβουλίας αυτής, τονίστηκε πως ήταν τόσο η πνευματική ανέλιξη των μαθητών και όλων των συμμετεχόντων αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού.

Θεματοφύλακες της Δημοκρατίας

Οι Αγώνες Λόγου περιέλαβαν τρεις ενότητες (ατομικές ομιλίες, διαξιφισμοί και διαγωνισμός περιεκτικού μηνύματος). Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία οι μαθητές έδειξαν έτοιμοι να την υπερασπιστούν και να γίνουν θεματοφύλακές της. Οι μαθητές έγιναν… ενεργοί πολίτες και έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό που κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικό χαρακτήρα είχε. Αντιθέτως στόχευσε στην αλληεπίδραση των ομάδων και πέρα από το γνωστικό κομμάτι δόθηκε έμφαση στο ψυχοσυναισθηματικό μέρος που εύστοχα παρατήρησε ο κ. Βλάχος ότι λείπει από τα σχολεία και ειδικά από τα Λύκεια που λειτουργούν υπό το βάρος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι Αγώνες ολοκληρώθηκαν με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr