background img
banner
banner

«Ή ταν ή επί τας» για προϋπολογισμό

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μία… αχτίδα φωτός, ότι μπορεί τελικά να ψηφιστεί νόμιμος προϋπολογισμός για τον δήμο Αιγιαλείας πριν την 31η Μαΐου που εκπνέει η… περίοδος χάριτος του υπουργείου, φάνηκε στην ειδική για το θέμα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Η συνεδρίαση διεκόπη με προτροπή του δημάρχου, για μία ύστατη προσπάθεια συναίνεσης και τη Δευτέρα (29/5) το πρωί, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα έχουν συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Τα… κομπιουτεράκια αναμένεται να… πάρουν φωτιά και οι υπολογισμοί μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι καθώς, όπως τονίστηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όσο περνούν οι μέρες δεσμεύονται και περισσότεροι κωδικοί, στενεύοντας τα περιθώρια για μεγάλες αλλαγές, πέραν της πρότασης της δημοτικής αρχής που έχει εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή. Κυρίως όμως, αυτή που θα κρίνει το εάν θα υπάρξει κοινή συνισταμένη, θα είναι η διάθεση των δύο πλευρών, δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης. Η ένδειξη της περασμένης Παρασκευής πάντως ήταν στη θετική κατεύθυνση καθώς, μετά από την ανταλλαγή «πυρών» μέσω ανακοινώσεων και από τις τρεις πλευρές, φάνηκε πως ουδείς επιθυμεί να… πέσει ο δήμος στα βράχια.

Έπεσαν οι τόνοι, διεφάνη διάθεση συνεργασίας

Αίσθηση μάλιστα δημιούργησε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Γούτου, ότι «έγιναν λάθη, πρέπει να καθίσουμε να δούμε πού συμφωνούμε και όχι πού διαφωνούμε», δείχνοντας σαφή πρόθεση να βρεθεί μία λύση μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Και ο δήμαρχος ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα, έριξε τους τόνους και λειτούργησε διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, επανερχόμενος στη διάθεση συναίνεσης που πάντως είχε δείξει όταν είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του προϋπολογισμού και είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία απόφαση έγκρισης της μη σύννομης εναλλακτικής πρότασης των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο τελευταίος δήμος στη Δυτική Ελλάδα χωρίς προϋπολογισμό…

Ο κ. Καλογερόπουλος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκαθάρισε πως ο δήμος έχει φτάσει σε οριακό σημείο, αποδεχόμενος η συνέχιση της συνεδρίασης να γίνει την Τρίτη 30 Μαΐου και όχι Δευτέρα όπως ο ίδιος πρότεινε, καθώς όπως του ανέφερε και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, είναι αδύνατον να προλάβουν να διερευνήσουν το θέμα μαζί με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του δήμου. ΄΄Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο προκειμένου ο δήμος να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Δυστυχώς σήμερα δεν τα έχουμε καταφέρει. Είμαστε ο τελευταίος δήμος στη Δυτική Ελλάδα που δεν έχουμε προϋπολογισμό και ενδεχομένως σε όλη τη χώρα. Προτείνω διακοπή προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια να καταλήξουμε κάπου, αλλά άμεση γιατί μετά τις 31/5 ο δήμος μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα΄΄, είπε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

΄΄Πράγματι δεν έχουμε προϋπολογισμό κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους και εσάς που έχετε την ευθύνη και εμάς και τους συμπολίτες μας΄΄, είπε ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Παρόλο που περάσαμε μία περίοδο μη συνεννόησης και σας έχω συστήσει δήμαρχο να μην προχωράτε σε δηλώσεις διχασμού και ημών και της κοινωνίας ολόκληρης, δεν με ακούσατε. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε, όμως θα πρέπει να υπάρξει διάθεση και από εσάς ώστε να βρούμε το σημείο επαφής να συμφωνήσουμε. Δεν μας φταίει κανείς, από τις διαφωνίες τις δικές μας, να μην έχουμε προϋπολογισμό. Έγιναν λάθη, ωστόσο έστω και τώρα που φτάσαμε στο «και πέντε», συμφωνώ στην πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε κοινό σημείο. Να καθίσουμε να δούμε όχι πού διαφωνούμε αλλά πού συμφωνούμε΄΄.

Η κ. Ψυχράμη ρώτησε τον δήμαρχο σε ποια βάση θέλει να γίνει η τελευταία αυτή προσπάθεια διότι, όπως είπε ΄΄το ζήτημα το δικό μας είναι η δέσμευση των κωδικών΄΄. Και ρώτησε: ΄΄Πρόκειται να καθίσουμε στο τραπέζι για να αποδεσμεύουμε κωδικούς; Αν όντως δεν προλαβαίνουμε έως τη Δευτέρα να συνεργαστεί το οικονομικό τμήμα με όλες τις υπηρεσίες του δήμου, να ενημερωθούν οι διευθυντές των υπηρεσιών να έχουν έτοιμα τα συμβασιοποιημένα έργα για να μπορέσουμε να το διαμορφώσουμε πρόταση. Ίσως να είναι καλύτερα να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση την Τρίτη΄΄.

Όσο περνάει ο χρόνος, στενεύουν τα περιθώρια και δεσμεύονται κι άλλοι κωδικοί

Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο Γιώργος Κουβαράς της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» είπε πως ΄΄ο διάλογος για τον προϋπολογισμό πρέπει να γίνεται σε αυτό το όργανο (Δημοτικό Συμβούλιο) που έχει ψηφίσει ο κόσμος΄΄. Ως προς την αποδέσμευση των κωδικών, εύστοχα παρατήρησε: ΄΄Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα σε σχέση με την πρόταση που φέραμε σήμερα και με τις προηγούμενες. Με βάση τα όσα μας είχε απαντήσει η Οικονομική Υπηρεσία, υπήρχαν μόνο 160.000 ευρώ αδέσμευτα από τα 64 εκατ. του προϋπολογισμού. Με μετακινήσεις 300.000 ευρώ καταφέραμε να φέρουμε νόμιμη πρόταση. Κάναμε αλλαγές σε 35 κωδικούς και βάλαμε σε 16 νέους. Όμως έρχεται η Οικονομική Υπηρεσία και μας λέει ότι αυτή η πρόταση είναι παράνομη για 17.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί όσο περνάει ο χρόνος, στενεύουν τα περιθώρια και δεσμεύονται κι άλλοι κωδικοί. Άρα υπό ποιο πλαίσιο θα καταρτίσουμε νέα πρόταση; Γι’ αυτό ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχει έρθει Νοέμβριο του ‘22 προς συζήτηση. Καλό είναι όμως ό,τι γίνεται να γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι παρακολουθείται και από τους πολίτες΄΄.

Η οριακή πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος έθεσε και μία άλλη παράμετρο, προτείνοντας μήπως να συζητείτο το θέμα τη στιγμή εκείνη, καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είναι οριακή και κρίνεται από μία ψήφο. Κάλεσε έτσι τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στην παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, να πουν εάν θα στηρίξουν τη σύννομη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να μην χρειαστεί διακοπή της συνεδρίασης και διεργασίες με την αντιπολίτευση. Παράλληλα, ως προς τους κωδικούς, είπε: ΄΄Δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα η ενωμένη αντιπολίτευση ένα παράδειγμα για έναν δεσμευμένο κωδικό που κακώς δεσμεύτηκε΄΄.

Να ενεργοποιηθούν άπαντες…

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για λήψη απόφασης διακοπής της συνεδρίασης και συνέχισής της την Τρίτη 30 Μαΐου στις 2.30 το μεσημέρι, με την πρόεδρο του Σώματος Μαρία Γιδά να τονίζει ότι δεν θα σταλεί νέα πρόσκληση, τον δε δήμαρχο να λέει πως ΄΄από τη Δευτέρα άπαντες θα ενεργοποιηθούμε για να πάμε την Τρίτη σε σύγκλιση και ψήφιση νόμιμου προϋπολογισμού΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr