background img
banner
banner

Ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στη Ζαρούχλα

ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ή ΚΟΥΝΙΝΑ ΚΑΙ ΖΗΡΙΑ

Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας που θα εδρεύουν ολοχρονίς στα απομακρυσμένα χωριά, και σε αυτά θα δρουν εθελοντές προσφέροντας είτε πρώτες βοήθειες σε συμβάντα που έχουν σχέση με την υγεία κατοίκων και επισκεπτών, είτε με δράση σε περίπτωση πυρκαγιάς, δρομολογεί η δημοτική αρχή.

Η αρχή έγινε με την έγκριση από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κοινότητα Ζαρούχλας το οποίο θα λειτουργεί ως «πυρήνας» και για τα γύρω χωριά που θα δρουν ως «δορυφόροι».

Δυνατότητα παρέμβασης και ασφάλειας σε έκτακτα περιστατικά

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄στο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ενδυνάμωσης των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, στον στρατηγικό σχεδιασμό έχουμε εντάξει σε πρώτη φάση, τρεις περιοχές, στις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε πυροσβεστικούς σταθμούς.
Θα έχουν την κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο από πυροσβεστικές δυνάμεις, μόνιμους που θα καλύπτουν τις βάρδιες, καθώς και διασώστη για να μπορέσουμε να έχουμε πιο άμεση και πιο λειτουργική δυνατότητα παρέμβασης αλλά και ασφάλειας των περιοχών αυτών΄΄.

Αναφορικά με το πρώτο σημείο που θα «στηθεί» ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Ξεκινώντας από τη Νωνάκριδα, κινήσαμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο που θα πληροί τις προδιαγραφές που δίνει το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και θα μπορεί να καλύψει με εθελοντές τη λειτουργία του. Είναι στο πλαίσιο των διατάξεων της Ε.Ε. σε σχέση με τα δορυφορικά χωριά. Δηλαδή, για οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά χιλιομετρικά, λειτουργεί ένα χωριό σαν πυρήνας και τα υπόλοιπα ως δορυφόροι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όπως π.χ. σε μία διάσωση στα βουνά, είτε σε θέμα υγείας να υπάρχει παρέμβαση από τον διασώστη και βέβαια να υπάρχει δράση σε κατάσταση πυρκαγιάς΄΄.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια και πιστοποιήσεις

Αναφορικά με τη δράση στον τομέα των πρώτων βοηθειών και της υγείας, ο κ. Καραΐσκος είπε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη πήγε ένας απινιδωτής στη Ζαρούχλα. ΄
΄Το χωριό αυτό έχει προκριθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες των υπόλοιπων χωριών. Με χαρά είδα ότι η Περιφέρεια πήγε και στην Αγ. Βαρβάρα έναν απινιδωτή συνθέτοντας το παζλ και θα προχωρήσουμε και στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως με γιατρούς, ώστε να δημιουργηθεί μία ασφάλεια στην περιοχή. Κάπως έτσι θα δημιουργηθεί αίσθημα ασφαλείας και δυνατότητα ανάπτυξης αφού η περιοχή θα μπορεί να προσελκύσει κόσμο και για μόνιμη διαμονή. Άλλωστε τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σε συνεννόηση με τους προέδρους ξεκινήσαμε μία διαδικασία. Εκτός από τον πυροσβεστικό σταθμό που θα είναι μόνιμος όλο τον χρόνο, ζητήσαμε από τους προέδρους Ζαρούχλας, Περιστέρας, Μεσορουγίου να προσελκύσουν εθελοντές

Ήδη οι εθελοντές έχουν αρχίσει και καταγράφονται στο Μητρώο του υπουργείου Υγείας ώστε να πάρουν τις πιστοποιήσεις. Ξεκινούν σε 15 μέρες τα σεμινάρια πιστοποίησης των κατοίκων και θα υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα σε διάφορα σημεία για χρήση όταν παραστεί ανάγκη.

Επίσης, σεμινάρια θα γίνουν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε οι κάτοικοι να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς΄΄.

Προοπτική ένταξης σε προγράμματα

Ως προς τις υπόλοιπες περιοχές για τις οποίες υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Η δημιουργία του πρώτου σταθμού είναι ζωτικής σημασίας.
Ο δεύτερος σταθμός σκεφτόμαστε να γίνει ή στην Κουνινά ή στην Παρασκευή και ο τρίτος στη Ζήρια, καθώς είναι οι πιο απομακρυσμένες περιοχές και έχουν το μεγαλύτερο δασικό κεφάλαιο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια να εμπλουτίσουμε τις δράσεις και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως είναι το leader. Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πυροσβεστική έχουν ήδη εγκρίνει τη δημιουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου στη Ζαρούχλα΄

Οι απορίες της αντιπολίτευσης για τον πυροσβεστικό σταθμό Αγ. Βαρβάρας

Ακολούθησαν ερωτήσεις από την αντιπολίτευση κυρίως για τους λόγους που δεν προχώρησε η δημιουργία του πυροσβεστικού σταθμού στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρας μολονότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει σχετικές αποφάσεις, με τον κ. Καραΐσκο να διαχωρίζει τις περιπτώσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή ρώτησε «γιατί να καλούνται οι κάτοικοι μόνοι τους να προστατεύουν τον τόπο τους», με τον κ. Καραΐσκο να απαντά: ΄΄Εμείς συμμετέχουμε υποστηρικτικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, εμάς μας ενδιαφέρει να προστατεύονται οι κάτοικοι και οι δασικές περιοχές΄΄.

Το κλιμάκιο θα έχει ένα πυροσβεστικό όχημα, τα ιατρικά μηχανήματα και 32 εθελοντές, ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr