background img
banner
banner

Δημιουργία ναυπηγείου στον χώρο της πρώην Χαρτοποιίας;

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΕΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου Αιγιαλείας, έχει απασχολήσει πολλάκις τις δημοτικές αρχές κι έχουν γίνει «βήματα» που εκ των συνθηκών δεν υλοποιήθηκαν. Ο χώρος του πρώην ΤΕΙ δείχνει… αφημένος και μόνο το Πολύκεντρο και ο κήπος του θυμίζουν κάτι από την παλιά αίγλη της άλλοτε κραταιής χαρτοβιομηχανίας. Μία πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έρχεται να… ταράξει λίγο τα νερά, δημιουργώντας μία προοπτική για διάθεση μέρους του χώρου σε ιδιώτη, για την δημιουργία ναυπηγείου!

Βεβαίως, το όλο εγχείρημα και οι όποιες αποφάσεις βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς αφενός μεν η σύνδεση της ναυτικής παράδοσης με το ενεργειακό μέλλον, με σημείο αναφοράς του λιμάνι του Αιγίου, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές, αφετέρου δε η μελέτη της επένδυσης θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις.

Η απόφαση

Έτσι λοιπόν, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αποφασίστηκε η διενέργεια φανερής, πλειοδοτικής και προφορικής δημοπρασίας για την παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων, εντός του χώρου των εγκαταστάσεων της παλαιάς Χαρτοποιίας Αιγίου, με σκοπό την εκμετάλλευση του χώρου προς όφελος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου. Επίσης, αποφασίστηκε η παραχώρηση τουλάχιστον ενός στρέμματος έμπροσθεν του χώρου της παλαιάς Χαρτοποιίας Αιγίου εντός Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης, για απλή χρήση με σκοπό τη διευκόλυνση ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών του πλειοδότη της παραπάνω διαδικασίας, η οποία θα προσδιορισθεί με σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα για τον πλειοδότη. Επίσης, κρίθηκε πως σε νεότερη απόφαση Δ.Σ. θα διατυπωθούν και θα εγκριθούν οι όροι της δημοπρασίας, η διάρκεια της παραχώρησης, η χρήση, το μίσθωμα και τα λοιπά θέματα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Το ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι με ποια αρμοδιότητα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο λαμβάνει αποφάσεις για τη Χαρτοποιία.

Η αρμοδιότητα απορρέει από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου που είχε ληφθεί το έτος 2004 να παραχωρήσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τη χρήση του χώρου έκτασης δέκα στρεμμάτων από το οικόπεδο της Χαρτοποιίας για την ανάπτυξη των λιμενικών δραστηριοτήτων.

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία και το πλάνο της

Η εταιρεία που κατέθεσε την αίτηση – τεχνική έκθεση είναι η «Ηλιοφώς» που εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Αποστολόπουλο και δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα ασχολείται με τη μετατροπή σκαφών και καραβιών σε ηλεκτρικά η υβριδικά.

Πρόσφατα στις δραστηριότητές της προστέθηκε και μία νέα, αυτή της κατασκευής ξύλινων σκαφών αναψυχής αλλά και παραδοσιακών σκαφών, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας (ηλεκτρική πρόωση). Στο πλαίσιο άσκησης της ανωτέρω δραστηριότητάς της αιτήθηκε να εγκαταστήσει το ναυπηγείο αυτών των σκαφών στην περιοχή της Αιγιάλειας. Στην τεχνική έκθεση, η εταιρεία κάνει λόγο για φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, γνωστοποιώντας την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού εξοπλισμού για την παραγωγή και αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, σημειώνει πως έχει στόχο την ανάδειξη της περιοχής της Αιγιάλειας ως κέντρου κατασκευής πολυτελών ξύλινων σκαφών, κάτι που δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ενώ μιλάει και για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δρομολόγηση υβριδικού σκάφους για το δρομολόγιο Αίγιο – Τριζόνια ή Αίγιο- Άγ. Νικόλαος

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, «από τη λειτουργία της επιχείρησης θα προκύψουν για την πόλη του Αιγίου και την ευρύτερη περιοχή οι εξής ωφέλειες: 1) Σε συνεννόηση με επιχειρήσεις του ναυτιλιακού τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να εγκατασταθούν στο λιμάνι του Αιγίου νέες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν στη δημιουργία εξειδικευμένων συνεργείων επισκευών για την αποκατάσταση ζημιών αλλά και συντήρησης μεγάλων καραβιών, πλέον βεβαίως των εργασιών κατασκευής σκαφών που θα πραγματοποιεί η εταιρία μας. 2) Πρόθεσή μας είναι τους προσεχείς μήνες να δρομολογήσουμε, προς όφελος και δικό μας, και του Δήμου καθώς και του Λιμενικού Ταμείου, ένα νεότευκτο υβριδικής τεχνολογίας, ξύλινο σκάφος μήκους 12 m το οποίο θα εκτελεί δρομολόγια σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες από το Αίγιο προς τα Τριζόνια ή στον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος, προκειμένου οι πολίτες και οι τουρίστες, τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν έναν τρόπο μετάβασης που συνδυάζει την παραδοσιακή ναυπηγική με τη σύγχρονη τεχνολογία των ηλεκτροπροωθούμενων σκαφών μέσω μπαταριών ή υδρογόνου , στην απέναντι όχθη του Κορινθιακού. 3) Επιδίωξή μας αποτελεί ο χώρος του ναυπηγείου να είναι επισκέψιμος για το κοινό σε ορισμένες ημέρες και ώρες».

Η εταιρεία αιτείται υδροδοτούμενους στεγασμένους χώρους 3000τ.μ. αλλά και από ανοιχτούς χώρους τουλάχιστον 7000τ.μ. και τονίζει πως η κατασκευή ή η επισκευή μεγάλων σκαφών επιβάλλει την ύπαρξη θαλάσσιου χώρου με αρκετό βάθος προκειμένου τα σκάφη να πλησιάζουν στη στεριά και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν και κάποιες εργασίες στη χερσαία λιμενική ζώνη που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με την αιτούμενη έκταση στον χώρο της Χαρτοποιίας. Ζητά έτσι επιπλέον ένα στρέμμα στη λιμενική ζώνη για την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών.

Επιφύλαξη από τη Λιμενάρχη

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια εξέτασης του θέματος από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τα παριστάμενα μέλη ψήφισαν θετικά, πλην της διοικήτριας του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένης Κλάγκου, η οποία επισήμανε πως πριν τη γνωμοδότησή της, θα πρέπει να διενεργηθεί μελέτη του νομικού πλαισίου στο οποίο ερείδεται η κατασκευή και λειτουργία ναυπηγείου, τους όρους και τις προϋποθέσεις των οποίων δεν τα γνώριζε. Μάλιστα, ανέφερε πως θα πρέπει να ενημερωθεί η Κεντρική Υπηρεσία του Λιμενικού καθώς πρόκειται όχι για αίτημα παραχώρησης απλής χρήσης χώρου, αλλά για παραχώρηση που περιλαμβάνει την κατασκευή έργων από τον ενδιαφερόμενο για το οποίο απαιτούνται σίγουρα σύμφωνες γνώμες και αδειοδοτήσεις από διάφορες Διευθύνσεις του Υ.ΝΑ.Ν.Π. αλλά και από άλλα υπουργεία. Έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr