background img
banner
banner

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας «θωρακίζει» τους πολίτες

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ «ΜΑΓΙΚΩΝ» ΚΟΥΤΙΩΝ «ΚΙΤ»

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Υγείας των δημοτών, με δράσεις πρόληψης και προστασίας για τη θωράκιση του πληθυσμού και των επισκεπτών της περιοχής, θα δώσει το επόμενο διάστημα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας, έχοντας ήδη έρθει σε επικοινωνία με φορείς που θα στηρίξουν την προσπάθειά της. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, προχωρά σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας αλλά και στην προμήθεια των… μαγικών κουτιών «kit», θωρακίζοντας κομβικά σημεία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Δράσεις μέσα στον Ιούνιο

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας, της εταιρείας «Πεταλούδα», αλλά και με τη στήριξη και συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, θα πραγματοποιηθούν πέντε συνολικά δράσεις σε αντίστοιχες ημέρες, που από την αντιδήμαρχο Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Κατσωνάκη, τοποθετήθηκαν χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με πιθανότερες ημερομηνίες από 9 ως 11 και από 16 έως 18 Ιουνίου.

Η όλη επιχείρηση, θα αφορά την επιτόπου μέτρηση οστικής πυκνότητας του εξεταζόμενου, μετρήσεις που θα γίνονται εντελώς δωρεάν και θα τελείται σε πέντε Ενότητες του δήμου, μία ανά ημέρα.

Η δράση για την Ανατολική Αιγιάλεια θα πραγματοποιηθεί στην Ακράτα και για τον υπόλοιπο δήμο σε Διακοπτό, Αίγιο, Συμπολιτεία και Ερινεό.
Η συνολική διάρκεια κάθε επιχείρησης θα είναι τέσσερις ώρες και οι εξετάσεις οστικής πυκνότητας θα γίνονται μόνο πρωινές ώρες, κατά πάσα πιθανότητα 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι, σε σημεία που ακόμα δεν έχουν οριστεί.

΄΄Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της δραστηριότητας δεν είναι άλλος από το να κινητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ώστε να θωρακίζει την υγεία του. Κάθε δημότης της Αιγιάλειας οφείλει να κάνει μία τέτοια εξέταση, με πρώτους από όλους τους δημότες των μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς η οστεοπόρωση δεν είναι μία μακρινή αρρώστια στη σύγχρονη κοινωνία.
Αντιθέτως, είναι μία καθημερινότητα που υπάρχει ακόμα και στη… διπλανή πόρτα΄΄, ανέφερε στo protionline.gr η κ. Βασιλακοπούλου -Καρτσωνάκη.

Τι είναι η «Πεταλούδα»

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Σύλλογος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.
Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής μας υγείας.

Τα «σακίδια» θα φέρουν τις ορεινές κοινότητες «πιο κοντά» στο Αίγιο

Ταυτόχρονα, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας του Πολίτη και της Πρόνοιας, στοχεύει και στην οχύρωση της περιοχής με ιατρικά μηχανήματα, η χρήση των οποίων σώζει ζωές. Συγκεκριμένα, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Αττική, προκειμένου να προμηθευτεί μέσω αυτής, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, έναν γενναίο αριθμό ειδικών κουτιών «kit», τα οποία προορίζονται να υπάρχουν πλέον στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του δήμου.

Το σκεπτικό της δράσης είναι, ότι πολλές φορές σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις, έχουν χρειαστεί παρεμβάσεις ιατρικής φύσης για ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές.
Με την προμήθεια των «μαγικών» κουτιών, δίνεται η δυνατότητα σε μικρές, ολιγάριθμες κοινότητες που απέχουν αρκετά χιλιομετρικά από το κέντρο του Αιγίου, να έχουν τη δική τους «ιατρική θωράκιση».

Το κάθε πακέτο (kit), είναι ένα αρκετά ακριβό, φορητό βαλιτσάκι, το οποίο σκοπό έχει αφενός λόγω του ερχομού του καλοκαιριού και της αυξημένης επισκεψιμότητας που θα έχουν τα μικρότερα χωριά της περιοχής να «προλάβουν» πιθανές έκτακτες καταστάσεις, αλλά βεβαίως και να χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει ανάγκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, ενεργό ρόλο θα έχει η Πολιτική Προστασία του δήμου, ενώ μεγάλη συμβολή για τις οργανωτικές λεπτομέρειες της δράσης θα έχει και ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος.

Πώς χρησιμοποιούνται

Τα «κιτ» χρησιμοποιούνται από διάφορες επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες, συλλόγους ή σωματεία, από Σώματα Ασφαλείας στα οχήματα ή από Κοινότητες και Ιατρικά Περιφερειακά Κέντρα, για να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα ειδικά σακίδια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να αποθηκεύεται μέσα τους ένας πληρέστατος ιατρικός εξοπλισμός, αλλά και εργαλεία που θα χρειαστούν σε κάθε ανάγκη, ακόμα και όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Τέτοια ειδικά κουτιά, τα επονομαζόμενα kit δηλαδή που την τελευταία δεκαετία είναι πολύ διαδεδομένα παγκοσμίως, περιλαμβάνουν μέσα τους ισοθερμικές κουβέρτες, πληρέστατο φαρμακείο πρώτων βοηθειών, χειροκίνητες συσκευές αναρρόφησης, ιατρικά εργαλεία ανάνηψης και πιεσόμετρο, νάρθηκες και εξαρτήματα για ισχαιμικές καταστάσεις, πολλά μικρά εργαλεία ιατρικής φύσης που δίδουν αποτελεσματικές στιγμιαίες λύσεις σε διάφορα θέματα τραυματισμών, όπως για παράδειγμα φορείο ακινητοποίησης ασθενούς, ενέσεις ινσουλίνης ή σάκους νεκρών, αντιβιοτικά και φάρμακα καταστολής πόνου και δεκάδες άλλες χρήσιμες «λύσεις» κάνοντας το σακίδιο αυτό, στα χέρια ενός γιατρού ή ενός ανθρώπου που ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει κατάλληλα, ένα πληρέστατο “εργαλείο” άμεσης σωτηρίας δεκάδων ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr