background img
banner
banner

«Κοντοζυγώνει ο χρόνος που θα επιστρέψει…»

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΕ ΑΦΥΠΝΙΣΗ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΗΔΗ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Επιμένει στις απόψεις του για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά τα 4,3 Ρίχτερ στα ανοικτά της Ναυπάκτου το περασμένο Σάββατο -μεταξύ άλλων- και στη Δημοτική αρχή της Αιγιαλείας.

«Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995» τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε» δήλωσε και διαπίστωσε «έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο» προβλήματα.
«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν – καλοπροαίρετα το λέω – κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο» πρόσθεσε με νόημα ο κ.Παπαδόπουλος, την Κυριακή.

«Κανένας λόγος ανησυχίας»

Σε αντίθεση βέβαια με την έκκληση να διακοπεί ο μακροχρόνιος εφησυχασμός η οποίος υφίσταται εδώ και 27 χρόνια, από τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου, ο Άκης Τσελέντης, στην πιο βραχυπρόθεσμη εκτίμησή του που αφορά τα επόμενα 24ωρα μετά τα 4,3 Ρίχτερ της 29/4/2023, τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας». «Ίσως μας ταρακούνησε λίγο τα μυαλά για την 21. του Μάη» σχολίασε μάλιστα δεικτικά ο κ. Τσελέντης.

Πρόσφατες δηλώσεις

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα τόνισε -για πρώτη φορά- ότι πρέπει να επεκταθούν οι δράσεις πρόληψης και προστασίας ώστε να περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι στον Κορινθιακό. «Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα… Άρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας» είχε δηλώσει ο κ.Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρεται σε πρόβλεψη για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. «Μιλάμε για 6άρηδες και πάνω, γιατί αυτοί κυρίως μας απασχολούν, αυτοί είναι οι πιο βλαβεροί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το τσουνάμι του ‘63

Υπενθυμίζεται ότι το 1963, στις 7 Φεβρουαρίου, ένα ισχυρό τσουνάμι προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, και σκόρπισε πανικό στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες! Δημοσιεύματα της εποχής και αναφορές της Χωροφυλακής, επεσήμαναν ότι «κάτοικοι της παραλιακής ζώνης άκουσαν μια υπόκωφη βοή και όσοι βγήκαν από τα σπίτια τους είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί προς το εσωτερικό της και μετά από δευτερόλεπτα μια τεράστια μάζα νερού -κάποιοι κάτοικοι είχαν μιλήσει ακόμα και για 20 μέτρα ύψος- όρμησε προς την ακτή, παρασύροντας τα πάντα». Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι το τσουνάμι του ’63 δεν προκλήθηκε από κάποιον σεισμό. Η επιστημονική εξήγηση, που δόθηκε τότε, ήταν, ότι οφειλόταν σε κατολίσθηση, που έγινε στον πυθμένα του Κορινθιακού, κάτω από τον οποίο περνάει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα, που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου του 1995.

Η δημοτική αρχή της Αιγιάλειας

Από την πλευρά της Δημοτικής αρχής της Αιγιαλείας επισημαίνεται ότι, επισήμως, το θέμα όσον αφορά τις προβλέψεις και τα σενάρια που καταθέτουν σεισμολόγοι δεν έχει απασχολήσει το δήμο. Άτυπα στις συζητήσεις που γίνονται έχει τεθεί το θέμα με τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί δήμοι της περιοχής, όπως και το Αίγιο, έχουν καταθέσει προτάσεις για πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων με έμφαση σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια, με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης». Οι προτάσεις δεν ωρίμασαν στο ΥΠ.ΕΣ., πρόσφατα όμως το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναθέσει στο ΤΕΕ, με επίβλεψη από τον ΟΑΣΠ, πρόγραμμα εξάμηνου προσεισμικού ελέγχου με έμφαση, σε πρώτη φάση, σε δημόσια κτίρια που έχουν κατασκευή με βάση παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς (πριν το 1985). Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξεκινήσει και να θεσμοθετηθεί ο προσεισμικός έλεγχος περνώντας και σε επόμενη φάση, σε έλεγχο όλων των κτιρίων με ημερομηνία κατασκευής πριν το 1985.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr