background img
banner
banner

Κώστας Σπηλιόπουλος: H συνταγή του ‘’Άρπα-κόλλα’’ και στο ζήτημα της χαρτοποιίας…

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Καμία προσπάθεια που έχει σκοπό επενδύσεις και ανάπτυξη στο Δήμο της Αιγιάλειας δεν πρέπει να απορρίπτεται εύκολα και χωρίς την απαραίτητη διερεύνηση και αξιολόγηση.

Στην περίπτωση όμως της απόφασης του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου φαίνεται ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι έξω από τις αρμοδιότητες που έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε σχέση με τη χαρτοποιία του Αιγίου.

Η πρόταση που δημοσιοποιήθηκε χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και άγνοια του μεγέθους και της αξίας της χαρτοποιίας ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Αιγιαλείας.

Επιπλέον, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έγιναν αιφνιδιαστικά εν κρυπτώ, ενώ απαιτείται ουσιαστικός διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με φορείς της πόλης και την κοινωνία του Αιγίου.
Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου δείχνει έλλειψη σχεδιασμού και γνώσης του αντικειμένου, των παρενεργειών και των επιπτώσεων σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη, ενώ τα οφέλη δεν είναι ορατά ούτε αυτού του μεγέθους που θα επέτρεπαν μία τέτοιου είδους παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο.

Ο τρόπος που ελήφθη αυτή η απόφαση και το σκεπτικό της δείχνουν έλλειψη τεκμηρίωσης και απουσία ικανότητας διαχείρισης σοβαρών υποθέσεων. Δείχνει ακόμη κατάχρηση μιας παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αιγιάλειας η οποία είχε άλλη σκοπιμότητα και διαφορετική προσέγγιση.

Η απόφαση αυτή είναι πρόχειρη και χωρίς επαρκή μελέτη κόστους-οφέλους για την πόλη και εν πάση περιπτώσει, η αξιοποίηση της χαρτποιίας δεν είναι θέμα του Λιμενικού Ταμείου, αλλά του ΔΣ Αιγιαλείας και ολόκληρης της πόλης. Θυμίζει τον τρόπο χειρισμού όλων των σημαντικών θεμάτων του Δήμου από τον κ. Καλογερόπουλο. Σκουπίδια, Μητροπόλεως, Πλατεία Αγίας Λαύρας, ΤΕΙ Αιγίου, ηλεκτροφωτισμός, προϋπολογισμός 2023, συμβασιούχοι COVID-19 και τόσα άλλα. ‘’Άρπα-κόλλα’’ δηλαδή.

Η χαρτοποιία μετά την αποχώρηση του ΤΕΙ παραμένει ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής και των πολιτών.

Απαιτείται όμως σχεδιασμός, προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως ιδιωτικών κεφαλαίων για δραστηριότητες και ανάπτυξη, στοιχεία συμβατά με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Αυτά όμως απαιτούν ικανότητα, σχέδιο, μελέτη και προσπάθεια που θα είναι ενταγμένα σε ένα Master Plan για ολόκληρη την πόλη και την περιοχή, που θα σηματοδοτούν την εξέλιξη της πόλης στο μέλλον. Με τις λειτουργίες της, την φυσιογνωμία της, την ιστορία της, το περιβάλλον, την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου πού είναι το προνομιακό της πεδίο και θα δείχνει την πορεία του τόπου στον 21ο αιώνα ως πόλη και περιοχή σύγχρονη και ισχυρή.

Οι αποφάσεις δε θα αργήσουν να ληφθούν και είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους πολίτες του Δήμου μας τον Οκτώβριο 2023.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr