background img
banner
banner

Με λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος το Βερίνο

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Η μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε το προηγούμενο διήμερο η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Βερίνο, έδειξε ξεκάθαρα ότι δημότες της Αιγιάλειας αλλά και μακρινοί επισκέπτες, εκτιμούν βαθύτατα την ιστορική και θρησκευτική σημαντικότητα του μοναστηριού και των μοναχών της. Η προσέλευση του κόσμου λόγω της γιορτής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάτι που φάνηκε από προχθές το βράδυ στον Μέγα Εσπερινό της 7ης Μαΐου, παραμονή της εορτής του Αγίου, όπου παραβρέθηκε αρκετός κόσμος. Η προσέλευση των πιστών κορυφώθηκε με την δοξολογία της χθεσινής ημέρας, σε μία λαμπρή αλλά και κατανυκτική ατμόσφαιρα, συνοδεία ενός καιρού που θύμιζε έντονα… καλοκαίρι.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 8 Μαΐου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης μιλώντας στους πιστούς, αναφέρθηκε εν συντομία σε διάφορα ιστορικά στοιχεία, καθώς και στον πνευματικό – θρησκευτικό ρόλο της Μονής, υπό την προστασία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Αμέσως μετά το πέρας της Δοξολογίας, παρατέθηκε δεξίωση στο Αρχονταρίκι. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Μονή, να θαυμάσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα ιστορικά θέματα και να θαυμάσουν εικόνες. Στην δεξίωση προσφέρθηκαν από τις μοναχές γλυκίσματα σε έναν πλούσιο μπουφέ, ενώ η Γερόντισσα – Ηγουμένη Επιστήμη, μαζί με τις υπόλοιπες μοναχές και δόκιμες της Μονής, αποτελούσαν ξεχωριστές και ευγενικές παρουσίες προσπαθώντας συνεχώς να εξυπηρετήσουν και να ευχαριστήσουν τον κόσμο που βρέθηκε στη χθεσινή μεγάλη γιορτή.

Ποιοι παρέστησαν

Χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, ενώ στο πανέμορφο χωριό για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της διήμερης τιμητικής εορτής, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης και Νίκος Καραΐσκος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μπέσκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο κοινοτικός σύμβουλος Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος και φυσικά, ο πρόεδρος της κοινότητας Βερίνου Ιωάννης Βλάχος. Στη γιορτή παραβρέθηκαν πολλοί Αιγιαλείς, αλλά και κάποιοι μακρινοί επισκέπτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, καθώς το Μοναστήρι θεωρείται από τα πλέον ξακουστά σε θρησκευτικούς (και όχι μόνο) κύκλους.

Δύο λόγια για το Μοναστήρι

Η γυναικεία Μονή στο Βερίνο, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε κατά τα μέσα του 14ου αιώνα. Το καλοκαίρι του 1827 και στην επανάσταση, πολιορκήθηκε από τον Αιγύπτιο Ιμπραήμ, ο οποίος μετά από ολοήμερη μάχη και με τρομερές απώλειες στρατιωτών, κατέλαβε εξ ολοκλήρου τον χώρο, χωρίς όμως να τον καταστρέψει ή να τον λεηλατήσει. Στο Καθολικό της Μονής σώζεται μια εξαιρετική τοιχογραφία βυζαντινής τεχνοτροπίας και μια ασημένια θήκη. Ο Ιερός Χώρος, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων και υπάρχουν φυλασσόμενα Τίμια Λείψανα πολλών Αγίων, καθώς και τα “Άχραντα Πάθη” του Ιησού Χριστού, δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού, κομμάτια από το Ακάνθινο Στέφανο και το Λίθο του Τάφου, τα οποία είχαν δωριθεί στη Μονή Ταξιαρχών από διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες και δεσπότες, κατά τους προηγούμενους αιώνες. Πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου και 8 Μαΐου κάθε έτους και αποτελεί ένα σημαντικό “κόσμημα” για το χωριό, όχι μόνο για την θρησκευτική του αξία, αλλά πολύ περισσότερο για την κοινωνική του προσφορά.

Ι. Βλάχος: “Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εικόνες και κειμήλια ιστορικών χρόνων”

«Κάθε χρονιά γιορτάζουμε και τιμούμε τον Άγιο με μεγάλη ευλάβεια, λαμπρότητα και κατάνυξη. Το δέος που μπορεί να νιώσει κάποιος πλησιάζοντας να ασπαστεί την εικόνα του Αγίου, είναι πραγματικά μεγάλο. Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα. Ο επισκέπτης, μπορεί να νιώσει εις το έπακρον όχι μόνο τη θρησκευτική προσήλωση, αλλά επιπλέον να θαυμάσει εικόνες και κειμήλια ιστορικών χρόνων, λαμπρής και ιδιαίτερης αξίας. Είναι ένα Μοναστήρι που αξίζει να το δουν όχι μόνο όλοι οι δημότες της Αιγιάλειας ανεξαιρέτως, αλλά και εκατοντάδες άλλοι εκδρομείς» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Βερίνου Ιωάννης Βλάχος, μιλώντας στo protionline.gr για τη  μεγάλη γιορτή του χωριού. Να σημειωθεί ότι, οι μοναχές είναι πολύ κοντά στους ντόπιους κατοίκους και συνεργάζονται άψογα μαζί τους σε θέματα της καθημερινότητας, ενώ και οι κάτοικοι απ’ τη μεριά τους, βοηθούν ακόμα και εθελοντικά αν χρειαστεί, πολύ τις μοναχές σε διάφορα ζητήματα.

Από το 1987 και μετά, ξεκίνα ουσιαστικά η παρουσία της σημερινής εικόνας του Μοναστηριού στην περιοχή, ενώ ο εορτασμός γινόταν πάντα – ανελλιπώς – με κάποιες μόνο παύσεις για διάφορους λόγους, (όπως για παράδειγμα την εποχή του κορωνοϊού). Τα πολύ παλιά χρόνια δε, η γιορτή ήταν πολύ ιδιαίτερη και σημαντική για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς κάτω από κάθε δέντρο του εξωτερικού χώρου της Μονής, την ημέρα της γιορτής του Αγίου, μαζεύονταν από ένα διαφορετικό χωριό ή οικισμός, ώστε να κάνουν μουσικές και διάφορες εκδηλώσεις, σαν ένα μικρό πανηγύρι. Με τα χρόνια, το Μοναστήρι πήρε άλλη μορφή, τέτοια που ενσωματώθηκε εύκολα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αυτή τη στιγμή μονάζουν εκεί 25 γυναίκες και ο χώρος διατηρείται σε άψογη κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr