background img
banner
banner

«Μπαλάκι ευθυνών» και νέο αδιέξοδο

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η κοινή εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης που ωστόσο δεν θεωρείται σύννομη από την Οικονομική Υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση θα απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τον προϋπολογισμό του δήμου, οικονομικού έτους 2023. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος θα παραμείνει χωρίς προϋπολογισμό με… dead line την 31η Μαΐου, οπότε οδηγείται στο άρθρο 158…

Κατατέθηκαν: α) η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αποτελεί την εισήγηση της δημοτικής αρχής με βάση την εναλλακτική πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. που είχε κατατεθεί τον προηγούμενο μήνα και η οποία είχε χαρακτηριστεί νόμιμη, β) η κοινή εναλλακτική πρόταση των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» που στερείται νομιμότητας με βάση την εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. που διαφοροποιείται εν μέρει από την προηγούμενη και θεωρείται σύννομη από την Ο.Υ.

Πώς ψήφισαν

Στην ψηφοφορία εκλήθησαν οι σύμβουλοι να ψηφίσουν μία εκ των τριών. Από τους παρόντες, οι 16 ψήφισαν υπέρ της κοινής πρότασης των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι 13 της Οικονομικής Επιτροπής, οι 2 την πρόταση της Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. και υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Ειδικότερα, την κοινή πρόταση ψήφισαν οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη καθώς και οι τέσσερις ανεξάρτητοι σύμβουλοι που έχουν πλαισιώσει τη δημοτική παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου. Την πρόταση της Ο.Ε. οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και η ανεξάρτητη Γιώτα Γκρέμου, την πρόταση της Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. οι δύο σύμβουλοί της και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή ψήφισε λευκό.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν πανομοιότυπη προηγούμενων που επίσης είχαν την ίδια κατάληξη. Ο μεν δήμαρχος ζήτησε σύγκλιση, τόνισε πως όσοι δεν φροντίσουν με την ψήφο τους να υπάρξει νόμιμος προϋπολογισμός θα υποστούν τις συνέπειες, ανέφερε τις επιπτώσεις από την έλλειψη, στη λειτουργία του δήμου και τους δημότες και τέλος έτεινε χείρα συνεργασίας στο πλαίσιο διαλείμματος του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη διάθεση να αποδεσμεύσει κάποιους κωδικούς, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή». Η αντιπολίτευση εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αυτή τη φορά δεν θα υποχωρήσει στα… κελεύσματα του δημάρχου και ότι δεν ισχύει ότι ο δήμος θα «πνιγεί» στα σκουπίδια όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, διαχωρίζοντας τις δαπάνες από τις υποχρεωτικές δαπάνες που δεν εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό. Επίσης, δεν συμφώνησε στο ολιγόλεπτο διάλειμμα, προτείνοντας νέα συνεδρίαση με δημιουργία νέας εναλλακτικής πρότασης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκε αρκετές φορές ότι το ζήτημα της ψήφισης του προϋπολογισμού δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό, καθώς λίγοι στην ουσία σύμβουλοι γνώριζαν ποιοι κωδικοί έχουν δεσμευθεί και τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ενώ ήταν εμφανές ότι πλέον εν μέσω προεκλογικής περιόδου, υπάρχει κίνδυνος, ο σκοπός δημιουργίας εντυπώσεων να… παραμερίσει την ουσία.

Δημ. Καλογερόπουλος: “Μεγάλο πολιτικό και ίσως και νομικό ολίσθημα η μη ψήφιση νόμιμου προϋπολογισμού”

Ως μεγάλο πολιτικό και ίσως και νομικό ολίσθημα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην αρχή της συνεδρίασης, την ενδεχόμενη μη ψήφιση νόμιμου προϋπολογισμού, τονίζοντας: ΄΄Η μη ψήφιση συνεπάγεται με πολλά δεινά για τον δήμο και ο νομοθέτης προβλέπει ότι θα ψηφιστούν τα τέλη είτε από τον δήμαρχο είτε από την αντιπολίτευσης δυστυχώς όμως δεν έχει προβλέψει τι γίνεται όταν δεν ψηφίζεται τίποτα. Αυτοί που παίρνουν την ευθύνη αυτή, πρέπει να αναλογιστούν τι θα πράξουν στις ψηφοφορίες αφού ο χρόνος στενεύει επικίνδυνα.
Υπάρχουν ζητήματα που δεν παίρνουν αναβολή. Σκουπίδια, ναυαγοσώστες, παιδικοί σταθμοί, είναι θέματα που έχω αναφέρει πως δεν επιλύονται χωρίς προϋπολογισμό. Υπάρχει πρόταση η οποία δεν συνάδει με τον νόμο, αν ψηφιστεί στο τέλος οι συνέπειες θα βαραίνουν τον δήμο και η ευθύνη και οι συνέπειες αυτόν που δεν ψήφισαν νόμιμο προϋπολογισμό. Πιθανόν κάποιοι να θεωρούν ότι κάνουν κακό στον δήμο όμως οι συνέπειες θα είναι προς τους δημότες΄΄.

Χρ. Γούτος: “Δεν είναι σωστό να απειλείτε τους δημοτικούς συμβούλους για την ψήφο τους”

Ο Χρήστος Γούτος τόνισε πως δεν μπορεί να λειτουργεί ένας δήμος χωρίς προϋπολογισμό κάτι που εμείς στην Αιγιάλεια το συνηθίσαμε γιατί δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε από την αρχή της θητείας, όπως χαρακτηριστικά είπε, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν κατηγορώντας τον δήμαρχο για την τακτική του και επισημαίνοντας τη δική του πρόθεση να ανταποκρίνεται για το καλό του δήμου. ΄΄Το να κάνουμε έναν προϋπολογισμό και να ζητάτε να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση, όταν έχετε δεσμεύσει όλους τους κωδικούς και αφήνετε αδέσμευτο ένα πολύ μικρό ποσό, δημιουργείται πρόβλημα που το βρίσκουμε μπροστά μας. Αυτό που κάνετε να προσπαθήσετε να μας πιέσετε απειλώντας μας για την ψήφο μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι σωστό. Κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι ελεύθερος με την ψήφο του να εκφράσει την άποψή του. Δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη λύση για να φτάσουμε σε συναίνεση. Κάνετε ένα ακόμη λάθος καθώς ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάποιες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις ημερομηνίες, έχετε χωρίσει τις δαπάνες από τις υποχρεωτικές δαπάνες ώστε να προχωρά ο δήμος, άρα μην μας απειλείτε για τα σκουπίδια γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κάτω΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων.

Β. Ψυχράμη: “Ο κ. δήμαρχος να ολοκληρώσει τη θητεία του και να αποχωρήσει”

΄΄Ο δήμαρχος είχε κάθε ευκαιρία να συνδιοικήσει εμείς σαν παράταξη του δώσαμε την ευκαιρία αυτός την πήρε και νόμισε πως θα γίνει αυτοκράτωρ και θα κυβερνά δεν εκτίμησε την απλή αναλογική και τη δική μας προσπάθεια να λαμβάνουμε τις συμφερότερες αποφάσεις για τον δήμο. Το ποτήρι ξεχείλισε με τον ηλεκτροφωτισμό είναι τρία χρόνια τώρα αυτό το θέμα.
Ενώ δεν είναι πρώτη φορά που είναι δήμαρχος διαπιστώνω ότι δεν μπόρεσε ούτε μία στιγμή να προσαρμοστεί στις μεγάλες ανάγκες του δήμου Αιγιαλείας αλλά και στη διαφορετικότητα του Δ.Σ. Αιγιαλείας σε σχέση με το Δ.Σ. Συμπολιτείας. Δεν εξηγείται η εμμονή του να μην έχουμε ποτέ σύγκλιση και η επιμονή του να επιβάλει σε όλους μας τη δική του θεώρηση των πραγμάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής συμπεριφοράς οδήγησε στην απώλεια της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου προς τον δήμαρχο ως θεσμού και όχι ως ανθρώπου. Από αυτά τα νέα ήθη που φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο με την τακτική του έχει κάνει κακό και στους νέους συναδέλφους της παράταξής του΄΄, είπε μεταξύ άλλων η Βάσω Ψυχράμη, καλώντας τον δήμαρχο μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του, να αποχωρήσει από τον πολιτικό στίβο. ΄΄Αρκετά προσέφερε, νομίζω και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, έγινε και δήμαρχος Αιγιαλείας όμως έκανε πολύ κακό στα ήθη του Δημοτικού Συμβουλίου΄΄, είπε για τον κ. Καλογερόπουλο.

Π. Παπακωνσταντινόπουλος: “Οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί δεν αφήνουν τους δήμους να λειτουργήσουν”

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος παρουσίασε εκ νέου την κατάσταση με τους προϋπολογισμούς που λειτουργούν με περικοπές της κρατικής επιχορήγησης κατά 65% με μη κατάρτιση αναπτυξιακού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. και τις δημοτικές αρχές που δεν αντιδρούν. Όπως είπε, ΄΄ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, προϊόν δημιουργικής λογιστικής. Εμείς πιστεύουμε σε άλλον προϋπολογισμό με πλήρη χρηματοδότηση, αντισεισμική πρόβλεψη, με ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό κ.ά. Αυτόν τον προϋπολογισμό πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος. Είναι θέμα κεντρικής εξουσίας όμως είναι ευθύνη και των δημάρχων που τον υλοποιούν΄΄. Ως προς τους δεσμευμένους κωδικούς παρατήρησε πως υπάρχει δέσμευση από τα δικαστικά έξοδα σε κωδικό έναντι 500.000 ευρώ, ρωτώντας αν υπάρχουν περιπτώσεις που ο δήμος καλείται να πληρώσει τονίζοντας πως αυτά δεν γίνεται να προϋπολογιστούν και ότι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό λόγο δέσμευσης κωδικού. ΄΄Επειδή είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε με αυτούς τους όρους, εμείς καταθέτουμε εναλλακτική πρόταση με μεταφορά χρημάτων 300.000 ευρώ που θα μεταφερθούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη΄΄, πρόσθεσε.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος προς αντιπολίτευση: “Σε ποιους κωδικούς αναφέρεστε;”

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος εξέφρασε προβληματισμό για το εάν αξίζει να εξηγούνται τα αυτονόητα πλέον, λέγοντας πως τα όσα αναφέρονταν ήταν μη συναφή με το θέμα του προϋπολογισμού. ΄΄Μας είπαν ότι ο λόγος που δεν ψηφίζουν και δεν καταθέτουν εναλλακτική νόμιμη είναι οι δεσμευμένοι κωδικοί. Να μας πείτε σε ποιους κωδικούς αναφέρεστε΄΄ είπε, τονίζοντας πως η εναλλακτική μεταφέρει χρήματα από κωδικούς τα οποία προέρχονται από προγράμματα, άρα είναι επόμενο να μην είναι σύννομη η πρόταση. ΄΄Θα φύγουμε σήμερα ή με προϋπολογισμό ή σοφότεροι. Με ψευδεπίγραφα διλήμματα δεν θα ασχοληθούμε. Την αντιπάθειά σας στον Καλογερόπουλο ξεχάστε τη, λειτουργήστε μία φορά για το καλό του δήμου΄΄, σημείωσε.

Απέρριψε τις προτάσεις η Αγγελική Κουρή

΄΄Τις θέσεις μας για τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού τις έχουμε καταθέσει. Επιγραμματικά καταψηφίζουμε όχι με όρους διαχείρισης αλλά για τι απεικονίζει την υποχρηματοδότηση των δήμων, την ανταποδοτικότητα που είναι να γίνει το κύριο εργαλείο των δήμων και τη μη μονιμότητα των υπαλλήλων΄΄, τόνισε η κ. Κουρή.

“Μην ρίχνετε το καράβι στα βράχια”, είπαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι

Οι τέσσερις ανεξάρτητοι που προσχώρησαν στην παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, κ. Μαρινόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Γκίκας και Καλαμίδας κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι κάνει προϋπολογισμό με δεσμευμένο το 99% των χρημάτων καλώντας τον δήμαρχο να κάνει πράξη τις απειλές. ΄΄Αλλάξτε πολιτική μην ρίχνετε το καράβι στα βράχια δεν φταίνε οι πολίτες για τον δικό σας εγωισμό΄΄, είπε στον δήμαρχο ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ενώ ο κ. Γκίκας ρώτησε τον κ. Μανέτα προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας αν η δέσμευση των κωδικών είναι σωστή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr