background img
banner
banner

Νέα ειδική συνεδρίαση για προϋπολογισμό

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 158 ΑΝ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ

Το «μπαλάκι» των ευθυνών, η… μάχη των εντυπώσεων, η ευθύνη της υπαιτιότητας, η χιλιοειπωμένη αλλά σπανίως εφαρμοσμένη συναίνεση, μονοπώλησαν το τελευταίο διάστημα το δημοτικό σκηνικό.

Ο Μάιος «μέσιασε», που θα έλεγαν οι παλαιοί, όμως ο δήμος Αιγιαλείας ακόμη δεν έχει προϋπολογισμό. Μία ακόμη προσπάθεια θα γίνει την Τρίτη 16 Μαΐου (2.30μ.μ.) με νέα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο εάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος δεν ψηφιστεί, τότε το… καράβι θα πλεύσει στη ρότα του άρθρου 158…

Η απόφαση της ειδικής συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας που ενέκρινε την εναλλακτική των παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, χωρίς τη σύμφωνη κρίση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ήταν καταδικασμένη να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αυτών κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι δέσμευσε εσκεμμένα τους κωδικούς για να μην μπορέσουν να κάνουν εναλλακτική με προοπτική έγκρισης και ο κ. Καλογερόπουλος τους κατηγόρησε για μη διάθεση συναίνεσης ακόμη και στην ύστατη προσπάθειά του να «ξεκλειδώσει» κωδικούς ώστε «να τα βρουν». Έργο που μάλλον οι πολίτες έχουν ξαναδεί. Ένα deja vu που μόνο προβληματισμό γεννά για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο δήμαρχος υπενθύμισε τις κυρώσεις που μπορεί να υποστούν όσοι με τη στάση τους δεν προωθούν την ψήφιση νόμιμου προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, η παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, μετά και την επίσκεψη του ίδιου και του κ. Καλαμίδα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπενθυμίζει πως στο τέλος του μήνα Μαΐου τελειώνει και η παράταση δυνατότητας πληρωμών με βάση τον προϋπολογισμό του 2022. Μετά από αυτό, ο δήμος ουσιαστικά θα κάνει στάση πληρωμών. Κατηγορεί δε τον δήμαρχο ως τον μόνο υπαίτιο.

Σκληρή στάση από την αντιπολίτευση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση… έριξε πολλές φορές το γάντι στον δήμαρχο, τονίζοντάς του ότι γνωρίζει τι πρέπει να πράξει και προειδοποιώντας τον ότι θα αναγκαστεί να διοικήσει μέσω των προβλεπόμενων του άρθρου 158. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Παπαγιαννακόπουλος χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως «πολιτική κίνηση», σαν να λέει στον δήμαρχο «ιδού η Ρόδος». ΄΄Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι το πρώτο τρίμηνο ο δήμος που δεν έχει προϋπολογισμό καλύπτει τις υποχρεωτικές ανάγκες, ενώ στη συνέχεια δίνει παράταση δύο μήνες. Μετά την 31η Μαΐου ο δήμος λειτουργεί με το άρθρο 158. Όπως και άλλα με-γάλα θέματα του δήμου θα λυθούν σε μεγαλύτερες αίθουσες, όταν και όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, εδώ που φτάσαμε με υπαιτιότητα δική σας. Από εσάς εξαρτάται εμείς είμαστε εδώ, το αποδείξαμε με το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη, το ΝΠΔΔ΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Έτσι θα λειτουργήσει ο δήμος αν δεν έχει προϋπολογισμό ως τέλος Μαΐου

Τι σημαίνει όμως λειτουργία με βάση το άρθρο 158; Και τι ακριβώς αυτό προ-βλέπει;
Ο νόμος προβλέπει πως ο δήμος θα μπορεί να καλύψει οικονομικά μόνο τις κάτωθι υποχρεώσεις:
* Τις αποδοχές του προσωπικού και την καταβολή των αθροιστικών ασφαλι-στικών εισφορών.
* Την καταβολή επιδόματος στους δικαιούχους.
* Την κάλυψη γραφικής ύλης, βιβλίων και εντύπων των υπηρεσιών.
* Την κάλυψη στα καύσιμα, τα ανταλλακτικά και τη συντήρηση των μηχανημά-των και των οχημάτων. Την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης καθώς και τα τέλη ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνικακών υπη-ρεσιών.
* Τα έξοδα της υποχρεωτικής από τον νόμο ασφάλισης των οχημάτων, των τελών κυκλοφορίας και των διοδίων.
* Τα ποσά για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και την προμήθεια υλικών και τροφίμων, για την άσκηση της αρμοδιότητας της κοινωνικής προ-στασίας και αλληλεγγύης.
* Τα υλικά και το κόστος επισκευής βλαβών, στο οδικό δίκτυο αλλά και στο δί-κτυο της ύδρευσης, αποχέτευσης άρδευσης και ηλεκτροφωτισμού.
* Την επισκευή του εξοπλισμού των σχολείων και των παιδικών σταθμών, την επισκευή των παιδικών χαρών και τη συντήρηση αυτών, καθώς και τις δαπά-νες για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας.

Άγνωστο εάν θα παραστεί η αντιπολίτευση

Όσο για τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση στην αυριανή συνεδρίαση, είναι άγνωστη. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη και δεν έχουν μεσολαβήσει συναντήσεις και συζητήσεις επί του θέματος, γεννά υποψίες ότι ενδεχομένως θα προτιμήσει να μην παραστεί καν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr