background img
banner
banner

Οι επιχειρήσεις αντιστέκονται σθεναρά

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2017 – ΘΕΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ (ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2023

Θετικό πρόσημο σε σχέση με την πορεία της επιχειρηματικότητας, παρά τα όσα αρνητικά δεδομένα έχουν συσσωρευτεί με το ενεργειακό κόστος, την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού, καταγράφουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε σχέση με τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων από το μητρώο για το α’ τετράμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών σε όλους τους κλάδους, Μεταποίησης, Εμπορίου και Υπηρεσιών, είναι θετικό καθώς κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 δήλωσαν έναρξη δραστηριότητας 603 νέες επιχειρήσεις και διαγραφήκαν 108, αυξήθηκε δηλαδή το μητρώο κατά 495 επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους,
* στη Μεταποίηση δήλωσαν έναρξη δραστηριότητας 43 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 16, το ισοζύγιο δηλαδή για την επιχειρηματικότητα στον κλάδο ήταν θετικό κατά 27 νέες επιχειρήσεις.
* στο Εμπόριο δήλωσαν έναρξη δραστηριότητας 168 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 33, το ισοζύγιο δηλαδή για την επιχειρηματικότητα στον κλάδο ήταν θετικό κατά 135 νέες επιχειρήσεις.
* στις Υπηρεσίες δήλωσαν έναρξη δραστηριότητας 392 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 59, το ισοζύγιο δηλαδή για την επιχειρηματικότητα στον κλάδο ήταν θετικό κατά 333 νέες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα σε σχέση με το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα για το 2023 πρέπει να καταγραφεί ότι μέσα σ ένα τετράμηνο καλύφθηκε κατά 50% ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Αχαΐας για ολόκληρο το 2022 (αύξηση κατά 495 έναντι 995 το 2023). Αυτό σημαίνει ότι, προ απροόπτου, το ‘23 το πρόσημο στο ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας θα παραμείνει θετικό με προοπτική μάλιστα μιας αξιοσημείωτης βελτίωσης σε ποσοστό έως και 40% συγκριτικά με το 2022.

Είναι ενδεικτικό, στη βάση της πρόβλεψης για μια πορεία προς μια νέα σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου, ότι το 2022 (995 περισσότερες επιχειρήσεις στο μητρώο) σε σχέση με το 2021 (696 περισσότερες επιχειρήσεις στο μητρώο) καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 27,1%. Την θετική πορεία οδηγεί ο κλάδος των Υπηρεσιών καθώς το 2022 είχαμε αύξηση ρεκόρ 12ετός με έναρξη δραστηριότητας 845 νέων επιχειρήσεων ενώ και το α’ τετράμηνο του 2023 392 ενάρξεις στις Υπηρεσίες, με πιθανότητα δηλαδή μέσα στο 2023 (392 ενάρξεις ήδη) να σπάσουμε το… ψυχολογικό -και όχι μόνο φράγμα- των 1.000 νέων επιχειρήσεων μέσα σ ένα έτος, στην Αχαΐα, για τον συγκεκριμένο κλάδο. Εμπόριο και Μεταποίηση κινούνται πάντως σε οριακά θετικά επίπεδα, προσπαθώντας ακόμη και σήμερα να ξεπεράσουν προβλήματα τα οποία προκάλεσε η παρατεταμένη και πολύ-επίπεδη κρίση της περιόδου 2010-2017.

Η ανάκαμψη μετά την κρίση

Το πρόβλημα εστιάζεται στη Μεταποίηση και σε πολλούς κλάδους της παραδοσιακής οικονομίας καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ισοζύγιο (εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων) κατά την περίοδο 2011-2022, με στοιχεία και για το πρώτο τετράμηνο του 2023, είναι αρνητικό κατά 715 επιχειρήσεις.

Αρνητικό το ισοζύγιο, για την ίδια περίοδο , και για το Εμπόριο με 137 λιγότερες επιχειρήσεις. Στις Υπηρεσίες εντελώς διαφορετική εικόνα με 1743 περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνει ο περασμένος Απρίλιος του 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.

Σε Μεταποίηση και Εμπόριο εκτός από τα προβλήματα που έχουν κοινό παρανομαστή με στις Υπηρεσίες -πτώση στους τζίρους και δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό και ρευστότητα- καταγράφονται ιδιαίτερα στην Πάτρα πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και αδυναμία των παραδοσιακών εμπόρων και επαγγελματιών να πείσουν τη νέα γενιά να ακολουθήσει τον ίδιο, δύσβατο και απαιτητικό, δρόμο του επιχειρείν.

Στις Υπηρεσίες η θετική εξέλιξη συμβαδίζει προφανώς και με την νέα τεχνολογία η οποία προσφέρει τόσο προοπτικές όσο και δυνατότητα εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ: «Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη για να διατηρηθεί υγιής»

Τα οικονομικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα κλήθηκε να σχολιάσει στο protionline.gr ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, η επιχειρηματικότητα είναι ένα δυναμικό στοιχείο, το πιο ισχυρό, και συνδράμει στην ανάκαμψη μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, με χιλιάδες λουκέτα, η οποία ξεκίνησε το 2011 και διήρκησε έως και το 2017. Η πανδημία και ο πόλεμος ανέκοψαν αλλά δεν φαίνεται να ανέστειλαν μια πορεία η οποία φαίνεται να οδηγεί την Αχαΐα και πάλι στο ξέφωτο. Υπάρχουν όμως στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίσουν, να τα διαγνώσουμε και να διεκδικήσουμε θεραπεία. Το πρώτο είναι ότι η Μεταποίηση φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να εμφανίζει αδυναμίες στο δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά το 2010. Ο κλάδος αυτός έχει βαρύνουσα σημασία και στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον τόπο μας.

Ένα ακόμη πρόβλημα μπροστά μας είναι το κόστος δανεισμού. Πολλές επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν επιτυχώς το ενεργειακό αλλά και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, δηλώνουν αδυναμία πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων κάνουν το βάρος των δανειακών συμβάσεων που έχουν ληφθεί με παροχή εγγυήσεων, δυσβάσταχτο. Μια γενιά νέων κόκκινων δανείων μπορεί να ανατρέψει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Αμέσως μετά τις εκλογές, θα πρέπει να δοθεί λύση με κίνητρα όπως ‘πάγωμα’ στις υπέρμετρες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και επιδότηση επιτοκίου στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ελπίζουμε ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και το κομμάτων το έχουν στο πρόγραμμα, αμέσως μετά τις κάλπες».


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr