background img
banner
banner

Ομιλία με διπλό όφελος

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ  – ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΤΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ» ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ

To 2019 τόσο η Ηλεία όσο και η Αιτωλοακαρνανία βάφτηκαν… μπλε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε τελικά να διατηρήσει το «κάστρο» της Δυτικής Ελλάδας, για 2.654 ψήφους διαφορά από τη ΝΔ, γεγονός το οποίο μάλλον θεωρεί ανατρέψιμο το επιτελείο του Πρωθυπουργού επιλέγοντας τη διπλή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε Πύργο και Πάτρα, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στη Δυτική Ελλάδα κινήθηκε αντίθετα από την επίσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από την Ηλεία στην οποία έκανε πολλές στάσεις για να φτάσει στην Πάτρα ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η αφετηρία ήταν το Αίγιο.

Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ, έχοντας αβαντάζ τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι θέλει να κάνει προσπάθεια να… πλευροκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αχαΐα. Σε δημοσκοπήσεις, του περασμένου μηνός Απριλίου, εμφάνισε μικρό προβάδισμα 2% στην πρόθεση ψήφου. Στην στάθμιση του αποτελέσματος εμφανίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στις 21 Μαΐου, είναι πιθανό να κόψει πρώτος το νήμα στην Αχαΐα με ένα προβάδισμα όμως που μπορεί να θεωρηθεί ισχνό, κάτω από το 8% διαφοράς που είχε το 2019 με τη ΝΔ.

Η μικρή διαφορά κάνει λοιπόν τα στελέχη της ΝΔ να ελπίζουν. Με όπλο τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού και τη διείσδυση του στα στρώματα των ψηφοφόρων του «κέντρου» θεωρούν ότι θα ανατρέψουν τη διαφορά ψήφων του 2019, εξασφαλίζοντας περί τις 10 έδρες στη Δυτική Ελλάδα, στόχος που κατά το παρελθόν θεωρείτο από δύσκολος έως ακατόρθωτος.
«Ελάτε να βάλουμε μαζί το στοίχημα ότι θα είναι γαλάζια και η Αχαΐα» τόνισε την περασμένη Παρασκευή από το κατάμεστο γήπεδο της ΕΑΠ ο Κ. Μητσοτάκης καλώντας την Πάτρα να πει «όχι στη δεύτερη φορά στη συμφορά» και να κάνει μια επιλογή που «θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή».

«Όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα, ναι, τα κάναμε» τόνισε η πρωθυπουργός από την Πάτρα σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί εγγυητής της σταθερότητας. Αυτό που μεταφράζεται προεκλογικά σε διείσδυση στο κέντρο, έχει προφανή διπλή στόχευση.

Η προτίμηση των ψηφοφόρων του «κέντρου

Μια κυριαρχία της ΝΔ στην προτίμηση των ψηφοφόρων του «κέντρου» θεωρούν ότι μπορεί να μετατραπεί μετεκλογικά σε… πολιορκητικό κριό προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Από την Κυριακή 21/5/2023 και μετά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένο από τους δύο μεγάλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΑ. Για λόγους πολιτικής επιβίωσης, θα πρέπει να αναγνωρίσει τον κυρίαρχο εκφραστή του αποκαλούμενου ως «κεντρώου» χώρου και στην ΝΔ δεν θέλουν με τίποτα, αυτό το κόμμα, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η περιοχή σας έχει βαθιά δημοκρατική παράδοση. Δεν ακολουθούσε πάντα τις δικές μας ιδέες, συμβάδιζε όμως πάντα με την πραγματικότητα. Και αυτή λέει ότι τα παλιά ιδεολογικά σύνορα ήδη ξεθωριάζουν υπό το φως της ανάγκης για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ελληνίδες και Έλληνες ενώνονται και πάλι, όπως ενώθηκαν και το 2019 σε ένα πλατύ ποτάμι. Είναι το κίνημα του πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού, που συσπειρώνει και πάλι όλους τους Έλληνες» ήταν τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα με το άνοιγμα διπλής -προεκλογικής στόχευσης και μετεκλογικής πολιτικής «επένδυσης»- σε αυτό που αποκαλείται ως «δημοκρατικό και πατριωτικό πολιτικό τόξο».

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα χρησιμοποίησε και πάλι την Πατρών Πύργου, το «αγκάθι» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο στοίχισε εκλογικά στο κόμμα τόσο στις εθνικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές του ’19. Περιείχε βέβαια το «καλάθι» του πρωθυπουργού και νέες δεσμεύσεις – υποσχέσεις για την μετατροπή του αεροδρομίου στην Ανδραβίδα σε βάση των αόρατων μαχητικών 5ης γενιάς (stealth), των F-35.

Συγκεκριμένα για την Πατρών – Πύργου ανέφερε πως «ο δρόμος θα είναι έτοιμος στις αρχές 2025 και με δική σας στήριξη θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα τον εγκαινιάσει», ενώ μίλησε τέλος και για την έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας με υπογειοποίηση.

Συμπληρώνοντας ότι «τα εξοπλιστικά μας προγράμματα θα ολοκληρωθούν. Το 2028 θα παραλάβουμε τα πρώτα F35 και θα έχουν ως βάση τους την Ανδραβίδα».

Δύο υποσχέσεις που «κουμπώνουν» πάνω στην βασική ρητορική της κυβέρνησης, κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον οποίο αποδομούν μέσα από την επικοινωνιακή καμπάνια ως αναξιόπιστου και αδύναμου εγγυητή της πορείας όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ασφάλειας της χώρα.

«Αδιόρθωτος, μίζερος και σκοτεινός, σαν τα διαφημιστικά του μηνύματα…. μέχρι και τις αγκινάρες μαύρες τις είχε. Μη σας πιάνει η καρδιά σας με την ψεύτικη μαυρίλα. Θα τους στείλετε εσείς το λογαριασμό στην κάλπη, γιατί δεν είναι αυτή η Ελλάδα του 2023» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η διπλή στόχευση -ψήφοι προεκλογικά, εγκλωβισμός ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς μετεκλογικά- σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην πιθανότητα να στηθούν κάλπες τον Ιούλιο και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο θα είναι υψηλό, δεν θα είναι εύκολο να τεθούν εύκολα τα διλλήματα. Μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα έχει ήδη πιάσει τις… παραλίες καθώς τα Τέμπη ανέτρεψαν τον προγραμματισμό πριν τις αρχές καλοκαιριού να έχουν «σφραγίσει» και οι δεύτερες κάλπες.

Την επόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου στην Πάτρα θα βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα προσδιορίζεται για την Πέμπτη 18 ή την Παρασκευή 19 του μηνός.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr