background img
banner
banner

Ο Ορειβατικός Όμιλος Αιγίου έπιασε τον… Μάη στα βουνά της Αρκαδίας

8ΜΕΛΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ

Άκρως δημιουργικό και με την καλύτερη δυνατή θέα μέσα από ψηλές βουνοκορφές και επιβλητικά τοπία, ήταν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για τον Ορειβατικό Σύλλογο Αιγίου. Η επίσκεψη στο όρος Μαίναλο περιλάμβανε αρκετές ορειβατικές επιχειρήσεις, διαμονή σε καταφύγιο και επισκέψεις σε πολύ ενδιαφέροντα περιπατητικά και πεζοπορικά σημεία της Αρκαδίας δίνοντας έτσι το απόλυτο στίγμα, ότι μετά και τις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Σύλλογο, οι δράσεις εμπλουτίζονται και οι διάφορες εκδηλώσεις θα εντατικοποιηθούν.

Το πρόγραμμα της πεζοπορικής εξόρμησης των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου, περιελάμβανε επίσκεψη στις κορυφές του όρους Οστρακίνα, επιχείρηση στο όρος Σφενδάμι αλλά και ορειβασία στην Πηγή Ξερακιάς στο μονοπάτι της Καρδαράς στο βουνό Μαίναλο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού. Η αποστολή, αποτελούνταν από οκτώ συνολικά άτομα και ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Απριλίου από τα γραφεία του Συλλόγου της οδού Μελετοπούλων, με αρκετό κέφι και χαρά για μία ακόμα πεζοπορική ανακάλυψη και τοπία.

Σε όμορφα τοπία με την πιο καλή διάθεση

Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας, οι ορειβάτες ξεκίνησαν για συγκεκριμένη διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων συνολικά, με βαθμό δυσκολίας 2,5 και πιο συγκεκριμένα για την κορυφή Οστρακίνα, στα 1981 μέτρα. Η δεύτερη διαδρομή αφορούσε το σημείο Σφενδάμι, μία περιοχή με μεγάλο φυσικό κάλλος και όμορφα γήινα χρώματα, με βαθμό δυσκολίας 2 και υψόμετρο στα 1870 μέτρα. Η δράση του Ο.Σ.Α. ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα, Δευτέρα 1η Μαΐου, αφού η οκταμελής αποστολή, ακολουθώντας μία μεγάλη νοητή κυκλική διαδρομή από το καταφύγιο της διαμονής τους, διέσχισαν τη περιοχή προς την Πηγή Ξερακιάς και το μονοπάτι της Καρδαράς, επιχείρηση η οποία είχε ανάβαση 8,5 χιλιομέτρων με τυπικό βαθμό δυσκολίας 4.

Τοπίο μέγιστου φυσικού κάλλους

“Πάντα μας γοήτευαν οι επιχειρήσεις όπως αυτή του νομού Αρκαδίας, στο ορειβατικό συγκρότημα του όρους Μαινάλου. Ήταν εκδρομή που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και σε ένα τοπίο μέγιστου φυσικού κάλλους. Σαν μέλη του Ο.ΣΑ. τέτοιες προσπάθειες, μας γεμίζουν χαρά και αυτοπεποίθηση” ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου Ανδρέα Αναγνωστόπουλου, ερωτώμενος από το protionline.gr για την πρόσφατη τριήμερη εξόρμηση του Συλλόγου στον γειτονικό νόμο.

Η αποστολή φιλοξενήθηκε και τα δύο βράδια στο καταφύγιο του όρους Μαινάλου, πλησίον του Χιονοδρομικού Κέντρου και η κύρια ημέρα της επιχείρησης ήταν η Κυριακή 30 Απριλίου που έγιναν και οι δύο κύριες ορειβατικές δράσεις.

Η πρωτομηνιάτικη βροχή που συνάντησαν ξημερώνοντας τη Δευτέρα, τα μέλη του Συλλόγου, τους απέτρεψαν να επιχειρήσουν άλλες περαιτέρω δραστηριότητες και για αυτό τον λόγο, επιχείρησαν μόνο την προγραμματισμένη κυκλική διαδρομή της πεζοπορίας και μία επίσκεψη σε περιοχές κοντά στη Δημητσάνα, συνδυάζοντας έτσι αρμονικά και το ορειβατικό ενδιαφέρον αλλά και την πολιτιστική κουλτούρα. Οι κλιματολογικές συνθήκες χαρακτηρίστηκαν άψογες σε γενικές γραμμές, καθώς δεν επικράτησαν σε κανένα σημείο των δράσεων ισχυροί άνεμοι, πού θα δυσκόλευαν την όποια επιχείρηση της αποστολής, με εξαίρεση την… μπόρα του πρωινού της Πρωτομαγιάς.

Οι επόμενες… εξερευνήσεις στη φύση

Αυτό το διάστημα ο Ορειβατικός Όμιλος Αιγίου προετοιμάζει τα επόμενα “βήματα” του, σε διάφορες πεζοπορικές ή ορειβατικές περιοχές, δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είτε κατά πάσα πιθανότητα στην Ορεινή Ναυπακτία, είτε σε διάφορα άλλα κοντινά σημεία μεγάλου ορειβατικού ενδιαφέροντος. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου για τις επόμενες δράσεις και γενικά για το τι ετοιμάζει ο Όμιλος, θέλησε να αναφερθεί στον πρόσφατο χαμό της ορειβάτισσας Τασίας Ηλιοπούλου, προσωπική φίλη του και μέλος διαφόρων κοινών ορειβατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα από τη χώρα που πάτησε σε κορυφή 8.108 μέτρων το 2009, σε ορειβατική αποστολή στο Θιβέτ της Ασίας.

Αλλαγή καταστατικού και δημιουργία αθλητικής ομάδας

Τέλος να σημειωθεί ότι, μετά τις πρόσφατες εκλογές και την αλλαγή της διοίκησης του ΟΣΑ, έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια να μπορέσει η διοίκηση να φέρει εις πέρας γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω της αλλαγής του καταστατικού των Ομίλων της χώρας, τροποποιήσεις που άλλαξαν εν μέρει τα δεδομένα της οργάνωσης και των δραστηριοτήτων του. Πιο συγκεκριμένα, με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, ο κάθε ενεργός Ορειβατικός Σύλλογος στο εξής για να συνεχίσει να υφίσταται και να υπάρχει, οφείλει να παρουσιάζει οργανωμένη αθλητική ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνεται στα διάφορα ετήσια πρωταθλήματα ορειβατικών σπορ, όπως παραδείγματος χάριν το σκι. Αυτή η τροποποίηση θα ισχύει για όλες τις Ορειβατικές Ενώσεις και Ομίλους της χώρας, που στο εξής βάσει νόμου, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με καταλυτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης της ομάδας του Ο Σ.Α. την 20η Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr