background img
banner
banner

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος αποκαθιστά την αλήθεια

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σε αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή την λασπολογία των τελευταίων ημερών εις βάρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, προχωρά ο πρόεδρος της Ένωσης Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τη φημολογία των τελευταίων ημερών, η οποία, προέρχεται από τους ανταγωνιστές της.

Ο πρόεδρος περιγράφει την πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η Π.Ε.Σ. δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να συνεχίσει να τη συκοφαντεί και πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών.

Κύριε Πρόεδρε, συζητείται έντονα στην τοπική κοινωνία ότι έχει ανοίξει μια υπόθεση για την Παναιγιάλειο Ένωση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό έγινε μετά από κάποια καταγγελία ή αναφορά κάποιου προσώπου ή εμπόρων σταφίδας;

Όπως ενημερωθήκαμε από την ίδια την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η καταγγελία κατά της Οργάνωσής μας είχε υποβληθεί από τις 4 Οκτωβρίου του 2021, από τη συγκεκριμένη συντεχνία των ιδιωτών εμπόρων που συντεταγμένα πολέμησαν εξαρχής και με κάθε τρόπο το δίκαιο και νόμιμο αίτημά μας να απορροφηθούν τα αδιάθετα λόγω της Πανδημίας αποθέματα σταφίδας της εσοδείας του έτους 2020 και, μάλιστα όχι μόνο από την Π.Ε.Σ. αλλά και από κάθε άλλη μεταποιητική επιχείρηση κατείχε διαπιστωμένα αποθέματα. Οι καταγγέλλουσες είναι οι ίδιες εμπορικές επιχειρήσεις που ουδέποτε θέλησαν να δεσμευτούν, αν και είχαν αρχικά προφορικά συμφωνήσει, για την ελάχιστη τιμή σταφίδας εσοδείας 2022 στο € 1,50 ή στο € 1,25 ανά κιλό προϊόντος που τους πρότεινε η Π.Ε.Σ., ώστε ο παραγωγός να έχει μια ελάχιστη διασφάλιση στην τιμή της παραγωγής του.
Η καταγγελία αυτή έχει ως σκοπό να μην ορίζεται κάθε χρόνο ελάχιστη τιμή της σταφίδας από την Π.Ε.Σ., αλλά και να προκληθεί ζημία στην Οργάνωσή μας ώστε να πάψει να προστατεύει τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών.

Θα θέλατε να μας πείτε με σύντομα λόγια, για ποιο πράγμα κατηγορούν την Π.Ε.Σ. οι καταγγέλλοντες έμποροι;

Οι καταγγέλλοντες έμποροι κατηγορούν την Π.Ε.Σ. κυρίως για το γεγονός ότι προσφέρει κάθε χρόνο υψηλές τιμές στους σταφιδοπαραγωγούς για να αγοράσει τη σταφίδα τους, τις οποίες τιμές οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν κι έτσι δεν μπορούν να αγοράσουν σταφίδα.
Επί λέξει, μάλιστα, αναφέρουν ότι η Π.Ε.Σ. προβαίνει « … στην άμεση (είτε σε κάθε περίπτωση έμμεση) επιβολή μη δίκαιων τιμών αγοράς του προϊόντος …», δηλαδή επεξηγούν ότι « … αγοράζει από τον παραγωγό – αγρότη τεράστιες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας σε τιμή που δεν ανταποκρίνεται στη διαμορφωθείσα την εκάστοτε χρονική περίοδο τιμή του προϊόντος κατ’ εφαρμογή των κανόνων προσφοράς και ζήτησης, αλλά σε πολύ υψηλότερη …».
Επικαλούνται, μάλιστα, δικές μου δηλώσεις στις εφημερίδες τον Σεπτέμβρη του έτους 2015 ότι « …για να είναι ικανοποιημένος ο παραγωγός, η σταφίδα δεν πρέπει να έχει τιμή κάτω από ένα ευρώ …», την οποία βέβαια οι ίδιοι την θεωρούν υπερβολικά υψηλή τιμή για τον παραγωγό.
Επίσης, αναφέρουν επί λέξει ότι « … ακόμη, η Π.Ε.Σ. προβαίνει, πέραν από τις αυξημένες τιμές και μάλιστα με μελλοντική εκκαθάριση, και σε χορήγηση πρόσθετων πλεονεκτημάτων στους παραγωγούς που θα πουλήσουν σε αυτήν σταφίδα, όπως π.χ. ειδικών πιστώσεων όταν οι τελευταίοι το έχουν ανάγκη …».
Μετά από αυτά τι να πω παραπάνω εγώ… οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί αντιλαμβάνονται πλήρως ποιος στηρίζει και ποιος όχι την τιμή της σταφίδας και γιατί πολεμούν τόσο λυσσαλέα την συνεταιριστική μας οργάνωση….

Όλοι γνωρίζουν ότι οι σταφιδοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση ένεκα της μεγάλης πτώσης της τιμής της σταφίδας εξαιτίας των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Πιστεύετε ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο ρόλος της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι να προστατεύει τα συμφέροντα του παραγωγού ;

Δυστυχώς, όπως αντιλαμβάνεστε η Παναιγιάλειος Ένωση πλέον καταγγέλλεται από τους ανταγωνιστές της για το λόγο ότι προσπαθεί πάντοτε και με κάθε μέσο να προστατεύσει τον παραγωγό, να του διασφαλίσει την καλύτερη τιμή για τη σταφίδα του, να ενισχύσει τη ρευστότητά του όταν το έχει ανάγκη για να καλλιεργήσει τα κτήματά του, αλλά και να του παρέχει αγροεφόδια (όπως εργαλεία, μηχανήματα, αναλώσιμα και λοιπά εφόδια) μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα της Ομάδας Παραγωγών και στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Επίσης, καταφέρονται εναντίον της Π.Ε.Σ. για το ότι ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απορροφηθούν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, τα οποία ισχυρίζονται ψευδώς ότι ήταν παλαιότερων ετών και ακατάλληλα για μεταποίηση. Ωστόσο, έχει ήδη αποδειχθεί, μετά από επισταμένους ελέγχους του Υπουργείου, ότι τα αποθέματα αυτά ήταν πράγματι της εσοδείας του έτους 2020 και όχι παλαιοτέρων ετών όπως ψευδώς ισχυρίζονταν, καθώς και ότι ήταν απολύτως κατάλληλα για μεταποίηση και κατανάλωση και μας δόθηκε το αναλυτικό πόρισμα του Υπουργείου για τα θέματα αυτά. Επίσης, το αίτημα της απορρόφησης των αποθεμάτων το παραδέχθηκε ως δίκαιο και αναγκαίο να ικανοποιηθεί το ίδιο το Υπουργείο, όταν με το από 21.12.2021 Δελτίο Τύπου του αποφάσισε την απορρόφηση των αποθεμάτων από επιχειρήσεις οξοποιΐας του ιδιωτικού τομέα, πλην όμως δεν τήρησε την υπόσχεσή του έναντι της Π.Ε.Σ. για την καταβολή αποζημίωσης ανά κιλό αποσυρόμενου προϊόντος. Γεγονός που ζημίωσε την Π.Ε.Σ με εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί και παραδεχθεί, όπως και το ίδιο το Υπουργείο, ότι τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας μετακυλίονται από έτος σε έτος και αυτά είναι που πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές του προϊόντος. Τα συμφέροντα, όμως, των εμπόρων είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα των παραγωγών, γι’ αυτό άλλωστε μας κατηγορούν ότι δίνουμε υψηλές τιμές στον παραγωγό και τον ενισχύουμε για να καλλιεργεί με κάθε τρόπο.

Λέγονται, επίσης, διάφορα στην τοπική κοινωνία, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε ακραίες ενέργειες στους χώρους της Π.Ε.Σ., όπως σε κατασχέσεις στοιχείων, σφράγιση γραφείων, κίνηση αυτόφωρης διαδικασίας κατά στελεχών και Διοίκησης για αδικήματα και άλλα. Εσείς τα επιβεβαιώνετε όλα αυτά;

Άλλη μια δυσφημιστική προσπάθεια σε βάρος της Π.Ε.Σ. Όχι μόνο δεν τα επιβεβαιώνω αλλά τα διαψεύδω κατηγορηματικά και απόλυτα. Τίποτα από όλα αυτά που μου αναφέρατε δεν έγινε στους χώρους της Οργάνωσής μας. Την ημέρα του ελέγχου ο διευθυντής, μέλη της διοίκησης και εγώ ήμασταν στην Αθήνα στην γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενεργώντας στα πλαίσια του νόμου, ήταν σε πλήρη συνεργασία με το προσωπικό της Οργάνωσης από το οποίο ζήτησαν και έλαβαν πρόθυμα τα στοιχεία που από πρώτη άποψη θεώρησαν ότι θα είναι χρήσιμα για την αξιολόγηση της καταγγελίας.
Καμία κατάσχεση κανενός εγγράφου, βιβλίου και οποιουδήποτε αντικειμένου δεν έγινε και βεβαίως καμία άλλη διαδικασία δεν κινήθηκε. Για την ώρα απλώς και μόνο ζητήθηκαν και δόθηκαν τα στοιχεία αυτά. Δεν έχει γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καμία απολύτως κατηγορία εναντίον της Π.Ε.Σ. για οποιοδήποτε θέμα, δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη η καταγγελία και, όπως ενημερώθηκα από τους αρμόδιους συνεργάτες, η αξιολόγηση θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνει. Η Ένωση, όπως πάντα, συνεργάζεται άψογα και μέσα στα πλαίσια του νόμου, με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές, διατυπώνει και θα διατυπώσει με τον τρόπο που προβλέπεται από το νόμο τις απόψεις της και θα χορηγήσει ακόμη περισσότερα στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποδεικνύουν απόλυτα τις θέσεις της και είναι πάντοτε στη διάθεση οποιουδήποτε Φορέα του Κράτους για τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου. Άλλωστε, όπως σας προανέφερα, το ίδιο το Υπουργείο προέβη σε ιδιαίτερα εξονυχιστικό και εκτεταμένο οικονομικό έλεγχο καθώς και διαχειριστικό – ποιοτικό έλεγχο για όλα τα θέματα που αφορούσαν τα αποθέματα της σταφίδας και δικαίωσε την Π.Ε.Σ. πλήρως.

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, με απλά λόγια οι ανταγωνιστές μας έμποροι καταγγέλλουν ότι σας δίνουμε υψηλές τιμές στη σταφίδα που αυτοί δεν μπορούν να δώσουν… επιπρόσθετα δε λένε ότι σας στηρίζουμε με χορήγηση πρόσθετων πλεονεκτημάτων!!

Μας κατηγορούν δηλαδή για ό,τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ως συνεταιριστική οργάνωση!!
Υπάρχει πλέον κανείς σταφιδοπαραγωγός που δεν αντιλαμβάνεται τι επιθυμούν;

Οι μάσκες της διγλωσσίας τους έπεσαν….

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί,
είναι προφανές ότι επιχειρείται, για άλλη μια φορά, από τις γνωστές συντεχνίες συμφερόντων άλλη μια προσπάθεια παραπληροφόρησης με την διασπορά ψευδών – δυσφημιστικών φημών κατά της Π.Ε.Σ. με απώτερο σκοπό το ίδιο όφελος… σε βάρος του σταφιδοπαραγωγού.
Δεν θα τους το επιτρέψουμε!! Οι συκοφάντες, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφτούν και τότε θα ακολουθήσουν την νόμιμη διαδικασία που τους αξίζει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr