background img
banner
banner

Ποιους “σταύρωσαν” οι Αιγιαλείς από τα τρία πρώτα κόμματα

“ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ” ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΣ… ΕΦΕΡΕ Η ΚΑΛΠΗ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ

Στον απόηχο των εκλογών της περασμένης Κυριακής και “ακτινογραφώντας” τα μεγάλα κόμματα σε σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών στην περιοχή, το πιο ορατό σημάδι είναι ότι οι δημότες της Αιγιάλειας ψήφισαν με διαφορετικό… τρόπο από τους ψηφοφόρους της Πάτρας, αλλά και γενικά από τους υπολοίπους του νόμου Αχαΐας, με αποτέλεσμα κάποια από τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών που είχαν μία πολύ καλή δυναμική στον υπόλοιπο νομό να βρίσκονται αρκετά… αποδυναμωμένοι στην Αιγιάλεια.

Έτσι ψήφισε η Αιγιάλεια

Όμως ποια είναι η “χροιά” των φετινών εκλογών; Ποια ήταν τα αναμενόμενα πρόσωπα που τελικά “κυριάρχησαν” και ποια αιφνιδίασαν και αιφνιδιάστηκαν που έμειναν… “απ’ έξω” από το πολιτικό ¨σκηνικό¨ των εξελίξεων, δημιουργώντας αίσθηση; Το protionline.gr μελετώντας τα οριστικά αποτελέσματα, παραθέτει τα συν και τα πλην που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως “ανατροπές”. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει εν προκειμένω, ήταν μία ηχηρή… “σιωπή” με βαθιά πολιτικά μηνύματα. Τα βασικότερα σημεία αναφοράς, ήταν αρχικά η αποχή η οποία άγγιξε το 39%, οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι του νόμου που ¨μοιράστηκαν¨ σε πολλές μικρές ή μεσαίες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σταυρούς από κάθε ηλικιακό φάσμα. Ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό σημείο για την Αιγιάλεια, είναι ότι το 15% των νέων ψηφοφόρων (17 έως 24 ετών) αποφάσισε το τι θα ψηφίσει τελικά τις τελευταίες τρεις ημέρες ή και… μέσα στο παραβάν!

Ανατροπές που έκαναν… “μπαμ”!

Όσο για τα ονόματα και τους υποψηφίους βουλευτές που κυριάρχησαν στα τρία πρώτα κόμματα στον νομό, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αίσθηση έκαναν πολλές ανακατατάξεις σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, με τα πιο “ηχηρά” από αυτά να είναι η τέταρτη θέση του μέχρι πρότινος βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή, ο οποίος παρ’ όλο που ήρθε δεύτερος σε σταυροδοσία στην Αιγιάλεια, η υπόλοιπη Αχαΐα δεν τον προτίμησε ιδιαίτερα και κατά πάσα πιθανότητα μένει εκτός Βουλής. Ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκλογικής… ανατροπής όμως, είναι η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Παναγούλα Μαμμή, η οποία κατάγεται από την Αιγιάλεια και παρ’ όλο που στη σταυροδοσία της περιοχής βγήκε… πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η Πάτρα και η Δυτική Αχαΐα δεν τη στήριξαν καθόλου και την ¨έστειλαν¨ στην προτελευταία θέση του ψηφοδελτίου του κόμματός της.

Στα 131 συνολικά εκλογικά τμήματα του δήμου Αιγιάλειας, οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήταν 50.716 εκ των οποίων ψήφισαν οι 30.444, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αποχή των εκλογών σε επίπεδο δήμου ήταν ουσιαστικά ένας “καθρεφτισμός” στη συνολική εικόνα της χώρας και όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου. Στην Αιγιάλεια καταμετρήθηκαν 458 ψηφοδέλτια άκυρα και 153 λευκά, ενώ όπως και στις προηγούμενες εκλογές του 2019, ο κύριος όγκος των δημοτών ψηφοφόρων επισκέφθηκε τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι. Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς ψήφισαν την περασμένη Κυριακή οι Αιγιαλείς και ποιοι επικράτησαν στην μεγάλη μάχη της σταυροδοσίας στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Αλεξοπούλου στη Νέα Δημοκρατία

Για τη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη νικήτρια του νόμου αλλά και της Αιγιάλειας ήταν τελικά η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία ήρθε πρώτη σε με 4.321 “σταυρωμένα” ψηφοδέλτια. Στη δεύτερη θέση των σταυρών προτίμησης του κόμματος, είναι ο Άγγελος Τσιγκρής με 4.249 ψήφους, γεγονός που αποδεικνύει ότι το “ρεύμα” του, στην Αιγιάλεια ήταν πολύ πιο… αποδοτικό από ό,τι στη δυτική Αχαΐα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ανδρέας Κατσανιώτης με 3.434 ψήφους ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας με 3.237 ψήφους προτίμησης, πιστοποιώντας τη δυναμική του και στην ευρύτερη περιοχή. Ο καρδιολόγος Νίκος Σπηλιόπουλος καταλαμβάνει την πέμπτη θέση προτίμησης της συγκεκριμένης λίστας με 3.164 σταυρούς, ενώ αμέσως μετά, η Κατερίνα Καραφωτιά απέδειξε ότι έχει πολλούς… φίλους, λαμβάνοντας 2.913 ψήφους στα 131 εκλογικά τμήματα της Αιγιάλειας. Την λίστα συμπληρώνουν η Ευσταθία Γιαννιά με χίλιους 1.303 ψήφους, ο Ανδρέας Τσώκος με 1.048 ψήφους, η Παναγιώτα Παυλόπουλου με 949, ο Γιώργος Τσίρης με 691, ενώ την κατάταξη κλείνουν η Αθηνά Τραχήλη που καταλαμβάνει την 11η θέση με 374 ψήφους και ο τελευταίος της λίστας της Ν.Δ. Ιωάννης Κουκουβέλας, με μόλις 188 ψήφους προτίμησης στον δήμο.

Μαμμή στον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες δύο λίστες των τριών πρώτων κομμάτων της εκλογικής διαδικασίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει την ανατροπή σε τοπικό επίπεδο στην λίστα προτίμησης σταυρών, με την Παναγούλα Μαμμή να έρχεται πρώτη στην προτίμηση των ψήφων με 1.985, αφήνοντας δεύτερη την βουλευτή Σία Αναγνωστοπούλου με 1.958 συνολικά ψήφους. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Κώστας Μάρκου με 1.168 ψήφους, ενώ στην τέταρτη θέση προτίμησης βρέθηκε η Ελένη Αδαμόπουλου – Κωστακιώτη με 1.082. Από εκεί και πέρα, στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Άρης Ανδρικόπουλος με 969 ψήφους, στην έκτη θέση ο Γιώργος Κυριακόπουλος με 866, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος με 831 ψήφους, η Μαρία Στέφου με 622, ο Τάκης Γεωργακόπουλος με 591, η Αγγελική Τσονάκα με 571, ενώ τη συγκεκριμένη λίστα κλείνουν ο Θέμης Μπάκας με 397 ψήφους προτίμησης, ενώ η τελευταία της συγκεκριμένης λίστας, Γιώτα Παναγοπούλου – Σταυρούλια έλαβε μόλις 340 ψήφους προτίμησης.

Μπέσκος στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ

Τέλος η συνολική “ονοματολογία” όπως διαμορφώθηκε για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε σταυρούς προτίμησης κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, έφερε πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου με 4351 ψήφους και δεύτερον τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο με 1.613 ψήφους. Την τρίτη θέση κατέλαβε η γιατρός Κατερίνα Σολωμού με 1.550 ψήφους, στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Μαρίνος Σκανδάμης με 1.396, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος με 1.182 σταυρούς. Αμέσως μετά, η λίστα συμπληρώνεται με την Ολυμπία Λόη που έλαβε 428 ψήφους, τη Δήμητρα Αναργύρου με 343, τον Θοδωρή Νασιώτη με 285, την Παρασκευή Λουκοπούλου με 215, ενώ ο Γιάννης Ταπεινός έλαβε 187 ψήφους. Η λίστα σταυροδοσίας του ΠΑΣΟΚ έκλεισε με τον Γιώργο Καρβουνιάρη ο οποίος έλαβε 168 ψήφους, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Σταυρούλα Μιχαλοπούλου με μόλις 164 σταυρούς προτίμησης.

Οι σταυροί προτίμησης στην Αιγιάλεια

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Μιχαήλ 4.321
ΤΣΙΓΚΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Αντωνίου 4.249
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννη 3.334
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ του Ασημάκη 3.237
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Λυκούργου 3.164
ΚΑΡΑΦΩΤΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του Αποστόλου 2.913
ΓΙΑΝΝΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑ του Νικολάου 1.303
ΤΣΩΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Αθανασίου 1.048
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Ιωάννη 949
ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου 691
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ του Ευαγγέλου 374
ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου 188

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Πέτρου 1.958
ΜΑΜΜΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ του Θεοδώρου 1.985
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου 1.168
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη 1.082
ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Χαράλαμπου 969
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Άγγελου 866
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Αντωνίου 831
ΣΤΕΦΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ηλία 622
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Νικολάου 591
ΤΣΟΝΑΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Βασιλείου 571
ΜΠΑΚΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Δημητρίου 397
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Νικολάου 340

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέα 4.351
ΜΠΕΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη 1.613
ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του Γρηγορίου 1.550
ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ του Μιχαήλ 1.396
ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αθανάσιου 1.182
ΛΟΗ ΟΛΥΜΠΙΑ του Ευαγγέλου 428
ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Γεώργιου 343
ΝΑΣΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Κωνσταντίνου 285
ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Νικολάου 215
ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ηλία 187
ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέα 168
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Κωνσταντίνου 164


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr