background img
banner
banner

Σήμερα «κληρώνει» για προϋπολογισμό – ηλεκτροφωτισμό

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ» ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ… ΒΕΛΗ ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Καθοριστική για την περαιτέρω λειτουργία του δήμου Αιγιαλείας κρίνεται η σημερινή ημέρα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μία ειδική για την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου και μία τακτική, με πρώτο και κύριο θέμα τη λήψη απόφασης περί ματαίωσης ή μη της διαδικασίας σύναψης σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

Τα δύο αλληλοεξαρτώμενα, κατά την αντιπολίτευση, θέματα είναι αυτά που δημιουργούν πόλωση μεταξύ των παρατάξεων και δυναμιτίζουν το δημοτικό σκηνικό, πέντε μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές…

Η ειδική συνεδρίαση για το κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού είναι η τρίτη κατά σειρά μετά τις δύο που αναβλήθηκαν ελλείψει απαρτίας και θα πραγματοποιηθεί αρκεί να παρίσταται το 1/3 του Σώματος.

Αναμένεται κατάθεση εναλλακτικής από την αντιπολίτευση

Σε αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα δώσουν το «παρών» και οι δημοτικοί σύμβουλοι που απείχαν στις προηγούμενες, με μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση να καταθέτουν εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι άγνωστο εάν θα έχει το «πράσινο φως» της Οικονομικής Υπηρεσίας. Από την άλλη, η δημοτική αρχή θα φέρει προς ψήφιση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Το κατά πόσο θα υπάρξει «λευκός καπνός» από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και το «ζύγισμα» της κατάστασης από τις δύο πλευρές, με τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να αποτελούν και πάλι ρυθμιστικό παράγοντα. Βεβαίως και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης προϋπολογισμού στον δήμο, με τη δημοτική αρχή να υποδεικνύει ως «φταίχτρα» την αντιπολίτευση και τους αντιπολιτευόμενους να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις αλλά και για κινδυνολογία από τη στιγμή που ο δήμος λειτουργεί νόμιμα βάσει του περσινού προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Άλλη η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας κι άλλη της Επιτροπής Διαγωνισμού…

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι το… σήριαλ του ηλεκτροφωτισμού έχει πολλά επεισόδια ακόμη, επιβεβαιώνουν οι διαφορετικές εισηγήσεις που κατατίθενται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ το Σώμα έχει λάβει δύο φορές απόφαση για ματαίωση της σύμβασης, το θέμα επανέρχεται καθώς δεν είχε ληφθεί η απαραίτητη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου. Με την ειδοποιό διαφορά ότι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου παραμένει απορριπτική για την υπηρεσία του ηλεκτροφωτισμού, κρίνοντάς τη ασύμφορη, ενώ η Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου, την χαρακτηρίζει ως συμφέρουσα! Κι όλα αυτά, εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού, στην προσφυγή του προσωρινού ανάδοχου για ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση του διαγωνισμού.

Ως προς την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας διά του νομικού συμβούλου Γιώργου Μπέσκου, εξειδικεύει στην εισήγηση ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο διαγωνισμός και η όλη διαδικασία πρέπει να ματαιωθούν, τονίζοντας πως «οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την όλη διαδικασία δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, δεν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη και είναι οικονομικά ασύμφορη και θα έχει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τον δήμο Αιγιαλείας. Ως εκ τούτου, ο κ. Μπέσκος θα εισηγηθεί εκ νέου τη ματαίωση της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Διαγωνισμού αναφέρει πως μετά από τον έλεγχο ποσοστών έκπτωσης που αφορούν σε πρόσφατες συμβάσεις με παρόμοιο αντικείμενο και προϋπολογισμό, πραγματοποίησε συνδυαστική έρευνα στο διαδίκτυο και γνωμοδοτεί ότι η προσφορά της εταιρείας «Globiled» δεν είναι οικονομικά ασύμφορη καθώς δεν αποκλίνει ουσιωδώς από τις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Η αντιπολίτευση στη σημερινή συνεδρίαση θα υπεραμυνθεί της άποψης ότι η σύμβαση δεν πρέπει να υλοποιηθεί, την οποία άλλωστε εξ αρχής είχε χαρακτηρίσει απεχθή και δυσβάσταχτη για τον δήμο και τους δημότες. Άγνωστη ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσει σήμερα η δημοτική αρχή πάνω στο μείζον αυτό θέμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr