background img
banner
banner

Σαράντα χρόνια προσφοράς στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που συστάθηκε ο επιστημονικός φορέας «Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης», η συμβολή του οποίου, στην ανάδυση της χαμένης πολιτείας της Αιγιάλειας, θεωρείται μέγιστη. Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική ίδρυση της ΕΦΑΕΛ, που συστάθηκε το 1983, η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης έχει ανακηρύξει το τρέχον έτος 2023, επετειακό και προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, με τη φιλική συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων.

Κύριος ιδρυτικός στόχος της Εταιρείας υπήρξε η προώθηση των ερευνών για την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης, πρωτεύουσας της αρχαίας Αχαΐας και από τις σημαντικότερες πόλεις της προϊστορικής και κλασικής Ελλάδας, η υλική και ηθική στήριξη και ενεργός συμμετοχή στις γεωαρχαιολογικές και ανασκαφικές έρευνες και μελέτες, καθώς και η αποτελεσματική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ελίκης και των ευρημάτων των ερευνών.

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr, τι σημαίνει για την ίδια η δράση της ΕΦΑΕΛ όλα αυτά τα χρόνια, η πρόεδρός της, Αρχαιολόγος και επικεφαλής των πολυετών ερευνών για την Αρχαία Ελίκη, Ντόρα Κατσωνοπούλου, επισήμανε: ΄΄Η ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης αποτελεί ορόσημο στην πολιτιστική ιστορία της Αιγιάλειας. Το κίνητρο για την ιστορική ίδρυσή της 40 χρόνια πριν από σήμερα, ήταν το όραμα για την ανακάλυψη και επαναφορά στο φως της χαμένης Αρχαίας Ελίκης, της πιο σημαντικής αρχαίας πόλης της Αιγιάλειας και ολόκληρης της Αχαΐας. Για μένα προσωπικά, η ανεύρεση της Ελίκης υπήρξε στόχος και όραμα ζωής, και μπορώ σήμερα να πω ότι είμαι υπερήφανη για την πρωτοβουλία ίδρυσης αυτού του επιστημονικού φορέα τότε, μαζί με μια ομάδα εμπνευσμένων πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας.

Η Εταιρεία, μέσα από μια ιστορική πορεία έργου δεκαετιών, ήταν πάντα δίπλα στην ερευνητική μας ομάδα, στηρίζοντας το έργο μας σε όλες τις πτυχές του. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε αυτό το έργο σε όλους τους συμπολίτες μας, αφήνοντας ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές΄΄.

Τον Ιούνιο η εναρκτήρια εκδήλωση

Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση προγραμματίζεται για τον μήνα Ιούνιο και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιάλειας. Κατά τη διάρκειά της, θα παρουσιαστεί από την κ. Κατσωνοπούλου το ιστορικό ίδρυσης της Εταιρείας, με αναφορά στους πρώτους Αιγιώτες-ιδρυτικά μέλη της, στα πρώτα βήματα και ενέργειες για την έναρξη των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη, το μεγάλο αρχαιολογικό έργο στην συνέχεια, τα αποτελέσματα και σημαντικά ευρήματα, την σημασία της ανακάλυψης για την Αιγιάλεια και τη χώρα γενικότερα και τις αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με ειδικό μουσικό αφιέρωμα η Χορωδία Αιγίου.

Τι θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις

Η σειρά εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί στο ευρύτερο κοινό του Νομού το πολυσχιδές και σημαντικό έργο της Εταιρείας για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια, περιλαμβάνει: α) κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού της ίδρυσης και του πολυδιάστατου έργου της Εταιρείας από την Πρόεδρο της ΕΦΑΕΛ και Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης, Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, β) περιοδική αρχειακή και φωτογραφική έκθεση της ιστορίας των ερευνών και μελετών στην Αρχαία Ελίκη και της παρουσίασής τους στον τοπικό και διεθνή Τύπο, γ) κονσέρτο κλασικής μουσικής – αφιέρωμα στην ΕΦΑΕΛ και το έργο της, δ) παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ντόρας Κατσωνοπούλου για την Αρχαία Αιγιάλεια, σε έκδοση της ΕΦΑΕΛ και ε) προβολή του νέου ντοκιμαντέρ για το ιστορικό των ερευνών και την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης από το γνωστό αμερικανικό κανάλι Discovery Channel.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr