background img
banner
banner

Σημαντική εκδήλωση στον Λόγγο για την Άλωση

ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ

Για ακόμα μία χρονιά διοργανώθηκε στον Λόγγο με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, την Κυριακή 29 του μήνα. Το Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, κατάφεραν να προσφέρουν με έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο τρόπο την βαθύτερη έννοια της 29ης Μαϊου 1453, σκορπίζοντας συγκίνηση και συναισθήματα μνήμης σε όσους παραβρέθηκαν στην όμορφη γιορτή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν για πρώτη φορά, μέλη του συλλόγου “Φάρος Ποντίων Πάτρας” δίνοντας έτσι τον δικό τους “τόνο” στην δράση με χορευτικό δρώμενο, ενώ την Ιερά Μητρόπολη εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς. Ο κόσμος κατέκλυσε από νωρίς το πρωί τον εσωτερικό χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λόγγου, παρακολουθώντας την Θεία Λειτουργία με ιδιαίτερη έμφαση, αλλά και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ακολούθησε επίκαιρη ομιλία και τοποθέτηση για το ιστορικό ζήτημα, από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας – Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη Μελετόπουλο, ενώ τελέσθηκε με μεγάλη κατάνυξη και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους μάρτυρες της Αλώσεως τιμώντας τον άγριο τρόπο που θανατώθηκαν.

Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός που επικρατούσε, ήταν ένα ακόμα “συν” για περισσότερη συμμετοχή κόσμου, κάτι που τελικά… έγινε, καθώς περί το μέσον της εκδήλωσης ο εσωτερικός αλλά και ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού, είχαν ήδη γεμίσει ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Αμέσως μετά το πέρας της Δοξολογίας, παρουσιάστηκαν χοροί από μέλη του συλλόγου “Φάρος Ποντίων” που είχαν καταφθάσει από την γειτονική Πάτρα για τις ανάγκες της δράσης, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκαν τραγούδια και θρήνοι για την Άλωση της Πόλης, μελωδίες που αποδόθηκαν από τον αρχιμουσικό Σάκη Παπαδημητρίου και την ερμηνεύτρια Μάρθα Κυριακοπούλου.

Ποιοι παρέστησαν

Στην όμορφη εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο παραλιακό χωριό του Λόγγου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γούτος, ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας Σταύρος Καραδημητρόπουλος, η Γραμματέας της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Ελισάβετ Μπομποτσιάρη – Πίκουλα, πλήθος εκπροσώπων της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού Λαογραφικού Μουσείου, εκπρόσωποι της κοινότητας και διαφόρων συλλόγων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ο Μελέτης Μελετόπουλος καθήλωσε το κοινό

Αίσθηση έκανε η συγκινητική ομιλία του ακαδημαϊκού Μελέτη Μελετόπουλου, ο οποίος… καθήλωσε κυριολεκτικά το πλήθος με τη ρητορική του δεινότητα, αλλά και την απλότητα του λόγου του. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, προσφέρθηκαν γλυκίσματα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας προσφορά του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού Λαογραφικού Μουσείου. Τέλος να σημειωθεί ότι, το Μουσείο παρέμεινε ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσει το πλήθος της εκδήλωσης και όχι μόνο, να δει και να απολαύσει τα ενδιαφέροντα εκθέματα που διαθέτει, ενώ αμέσως μετά, σε γνωστή παραλιακή επιχείρηση της περιοχής παρατέθηκε γεύμα με όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους να ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα της υπεύθυνης του Μουσείου Μέλπως Ρογκάλα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr