background img
banner
banner

Στα Καλάβρυτα ο Πρέσβης του Μεξικού

ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΤΟΛΟΡΕΣ ΙΝΤΑΛΓΚΟ

Το Δημαρχείο Καλαβρύτων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο πλευρών μετά την ανάληψη του καθηκόντων του Γκαρσία Μορένο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Πρέσβης του Μεξικού επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο απόφαση του Δήμου Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού με την οποία γνωστοποιείται η πρόταση αδελφοποίησης του ιστορικού Δήμου του Μεξικού με τον Δήμο Καλαβρύτων. Ειδικότερα, στην απόφαση που ο Μεξικανός Πρέσβης παρέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο αναφέρεται ότι στις 28 Απριλίου ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Άντριαν Ερνάντες Αλεχάντρι στο εκεί Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζει: «Συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου της πόλης Ντολόρες Ιντάλγκο, λίκνου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με τον ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων στην Ελλάδα». Η δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ιστορικής Μεξικανικής πόλης ήταν ομόφωνη. Να σημειωθεί ότι η ιστορική σύνδεση Καλαβρύτων και Μεξικού έχει πολλές συμβολικές ταυτίσεις, όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και στις δυο προηγούμενες συναντήσεις του Πρέσβη του Μεξικού κ. Μορένο με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο.

Και αυτό γιατί, στο Μεξικό, στην πόλη Ντολόρες Ιντάλγκο, το 1810, ο ιερέας Μιγκέλ Ιντάλγκο χτυπώντας την καμπάνα στον Ιερό Ναό της πόλης έδωσε συμβολικά το έναυσμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της ισπανικής Κατοχής. Ο ιερέας υπήρξε μια ηρωική μορφή με δεσπόζουσα θέση στη Μεξικανική Ιστορία. Το Μεξικό τελικά κατάφερε το 1821 να πετύχει την Ανεξαρτησία του.

Την ίδια χρονιά ένας άλλος φλογερός ιερωμένος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωνε στην Αγία Λαύρα το Λάβαρο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Δίνοντας το σύνθημα της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης μετά από 400 χρόνια υποδούλωσης.

«Είναι αυτή η συμβολική σύνδεση που έρχεται να φέρει κοντά τα Καλάβρυτα κι όλη την Ελλάδα με το Μεξικό. Πριν από 202 χρόνια οι δυο χώρες μας, με κοινή αφετηρία τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Πίστης, της Αυτοδιάθεσης και της Προόδου, κατάφεραν να υπερισχύσουν πολύ ισχυρότερων δυνάμεων της εποχής. Πάνω σ’ αυτή τη κοινή ιστορική διαδρομή και με γνώμονα τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το Μεξικό, οικοδομούμε μια νέα σχέση», έχει πει τον Μάρτιο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο βρίσκεται στα βορειοκεντρικά της χώρας του Μεξικού και έχει πληθυσμό (στην απογραφή του 2010) 148.173 κατοίκους. Η δε έδρα του Δήμου έχει πληθυσμό 59.000 κατοίκων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr