background img
banner
banner

«Στο κόκκινο» ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σε κατάσταση «πολιτικού αμόκ» βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα στελέχη στη Νομαρχιακή Επιτροπή και οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αχαΐα, αναμένοντας να… δράσουν, αφού ακούσουν τα αποτελέσματα από την χθεσινή Κεντρική Επιτροπή.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την νέα προσφυγή στις κάλπες, το κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς καλείται να αποκωδικοποιήσει το… βροντερό μήνυμα της κάλπης της Κυριακής που μας πέρασε και να αποκτήσει άμεσα νέο «πολιτικό αφήγημα» το οποίο θα βάλει πάλι σε τάξη τον «κομματικό στρατό» ενόψει μιας δύσκολης 4ετίας που φαίνεται ότι ακολουθεί.
Το κόμμα έχασε 20.274 ψηφοφόρους στην Αχαΐα, 13,26 μονάδες και 30% σχεδόν της δύναμής του σε σχέση με το 2019, ψήφοι οι οποίοι -σε μεγάλο ποσοστό- φαίνεται ότι πήγαν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο αύξησε τους ψηφοφόρους του κατά 7.000 άτομα στην Αχαΐα, σε αυτές τις εκλογές.

Αξιοπρόσεκτο σε σχέση με την φυγή του ενός στους τρεις σχεδόν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, είναι η αύξηση της δυναμικής της ΝΔ στο νομό κατά 5.000 ψήφους, οι 5.240 ψήφοι που πήρε στο νομό το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» και, τέλος, το γεγονός ότι το ΚΚΕ την Κυριακή που μας πέρασε αύξησε τη δύναμή του κατά 2.500 ψηφοφόρους στην Αχαΐα, σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας μάλιστα και πάλι μετά από χρόνια, διψήφιο ποσοστό στην Πάτρα. Σύμφωνα με στελέχη της Νομαρχιακής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στις επαναληπτικές εκλογές της 25 Ιουνίου αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές προς την πλευρά της ΝΔ. Όμως υπάρχει ο φόβος της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η πιθανότητα, το κόμμα που αποτελεί σήμερα το αντίπαλο δέος, να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεπιθύμητο γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να διατηρήσει μεν τη δεύτερη θέση στην Αχαΐα και την Πάτρα αλλά να αρχίσει να καταμετρά μέσα σ ένα μήνα, δήμους και δημοτικές ενότητες στην Αχαΐα όπου θα είναι πλέον τρίτο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ!

Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοτικές ενότητες σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα -όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις με στόχο να «κλέψει» τη δεύτερη θέση- είναι κάτω από 25%.

Συνεδριάζει η Νομαρχιακή

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει έντονη απογοήτευση και πικρία για τα στάση βουλευτώ και πολιτευτών που στάθηκαν προεκλογικά αποκλειστικά στην δική τους επιβίωση, εγκαταλείποντας τον συλλογικό αγώνα της οργάνωσης. Από την κριτική δεν εξαιρείται κανένας από τους υποψηφίους βουλευτές και τα πυρά αναμένονται να εξαπολύσουν κυρίως στελέχη που τέθηκαν εκτός ψηφοδελτίου, μετά το 2019.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας έχοντας στα χέρια της το κείμενο – αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την χθεσινή Κ.Ε. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι θυελλώδης καθώς από το 2019 και μετά έγινε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης της βάσης και των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γράφτηκαν 3.000 νέα μέλη στην Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών κρατήθηκαν ανενεργοί ενώ πολλοί εγκαταλείφθηκαν υπό το φόβο να χαθεί ο έλεγχος, είτε από τους «προεδρικούς» είτε από άλλες ομάδες που επιθυμούν να ασκούν μεγάλη επιρροή στην τοπική οργάνωση.

Γυρίζοντας την πλάτη σε 3.000 νέα μέλη που γράφτηκαν αμέσως μετά την ήττα του 2019, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στην Πάτρα για να τους υποδεχθεί (15/10/2019), το κόμμα θα έπρεπε να υπολογίσει και μαθηματικά τις απώλειες του 2023!

Η σταυροδοσία των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία της Σίας Αναγνωστοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Ένα από τα στελέχη με επιρροή στην Κ.Ε. στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος της συλλογικής ήττας τοπικά είναι η Σία Αναγνωστοπούλου. Η Aχαιή βουλευτής και πρώην υφυπουργός εκλέγεται κατά τις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (2023, 2019, Σεπτέμβριος 2015), διαδοχικά, πρώτη σε ψήφους βουλευτής του κόμματος στην Αχαΐα.

Η πορεία της ξεκινά στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση και η ίδια ήταν 3η σε σταυρούς στην Αχαΐα (16.539) πίσω από τη Μαρία Κανελλοπούλου (23.530) και τον Βασίλη Χατζηλάμπρου (23.350).

Ακολούθησε το… ξεκαθάρισμα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το «όχι» στο Δημοψήφισμα το οποίο έγινε «ναι» στην πορεία, ο κ. Χατζηλάμπρου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η κ. Κανελλοπούλου από την πρώην Ριζοσπαστική Αριστερά, αν και νέοι στη Βουλή, βρέθηκαν εκτός για λόγους αρχής. Τον Σεπτέμβριο του 2015 χάθηκαν 15.576 «αντισυστημικοί – αντιμημονιακοί» ψήφοι στην Αχαΐα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγιναν πάλι κυβέρνηση, ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο και η κ. Αναγνωστοπουλου ορίσθηκε και υφυπουργός.

Το 2019, στις εκλογές κατά τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, η κ. Αναγνωστοπούλου κρατήθηκε όρθια και πρώτη, αυξάνοντας τους σταυρούς της στους 17.248. Η ήττα η οποία έφερε και το βάρος του 3ου Μνημονίου έθεσε εκτός τότε τους δύο άλλους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε βέβαια στην Αχαΐα το 2019, έχοντας απώλεια 2.274 ψήφων και μόλις 1,5% από το ποσοστό του 2015. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από την Αχαΐα τη νέα λίστα με τις εγγραφές νέων μελών η οποία βέβαιά έμελλε να σβήσει και να διαγράφει στην πορεία…

Στις εκλογές της Κυριακής η κ. Αναγνωστοπούλου, πρώτη για 3η συνεχή φορά σε σταυρούς, έχασε από δίπλα της έναν ακόμη βουλευτή τον Κώστα Μάρκου. Αυτή την Κυριακή η κ. Αναγνωστοπούλου θα είναι σε μια ακόμη ορκωμοσία μόνη της, ως πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποδεχθεί τους «νέους» Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Κυριακόπουλο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr