background img
banner
banner

Σχεδιασμός στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για την Αιγιάλεια

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συνάντηση εργασίας στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του δήμου Αιγιαλείας, για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», έλαβε χώρα την Παρασκευή στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας στη Ροδοδάφνη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η λήψη οδηγιών από τη Διαχειριστική Αρχή για την επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού των Στρατηγικών ΟΧΕ, καθώς και προτάσεις για τον σχεδιασμό στρατηγικών στις οποίες θα συμμετέχει ο δήμος Αιγιαλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων & Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, τα στελέχη της Ειδικής Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργία Μπουγιούκου και Γλυκερία Κατηφόρη και οι Δημήτρης Νταβαντζής και Χρυσούλα Χρηστιά, αναπληρωτής προϊστάμενος και υπάλληλος αντίστοιχα, του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής, Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) & Στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Αιγιαλείας. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, βάσει του σχεδιασμού του Περιφερειακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», η χωρική ενότητα των δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου αξιολογείται ως κατάλληλη για την εφαρμογή του χωρικού εργαλείου ΟΧΕ.

Σε κοινό άξονα Αίγιο και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, ΄΄βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ), το Αίγιο και τα Καλάβρυτα εντάσσονται σε κοινό άξονα ανάπτυξης, και συγκεκριμένα στην κατηγορία ως δευτερεύοντα διαπεριφερειακό άξονα σύνδεσης Αιγίου – Διακοπτού – Καλαβρύτων – ΕΟ 111 – Τρίπολη, που ενισχύει την ενδοχώρα της ΠΔΕ και την διαπεριφερειακή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η χωρική ενότητα των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ορίζεται ως η μικρότερη ενδοπεριφερειακή χωρική ενότητα με ομοιογενή ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, η δε διεύρυνση με τον δήμο Ερυμάνθου ενισχύει τόσο την διασύνδεση των χώρων των μεγαλύτερων οικιστικών κέντρων με τις γειτνιάζουσες περιαστικές και αγροτικές περιοχές, όσο και την διασύνδεση των παράλιων περιοχών με την ενδοχώρα της ΠΔΕ΄΄.

Οι δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου θα πρέπει να καταρτίσουν τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ως αρμόδιες χωρικές αρχές. Η στρατηγική ΟΧΕ θα πρέπει να συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν διάστημα, ώστε οι δήμοι να είναι έτοιμοι για την υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ποιες παρεμβάσεις υποστηρίζονται

Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου 5.ii. του ΠεΠ Δυτικής Ελλάδας, θα υποστηριχθούν ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε μη αστικές περιοχές με ενδεικτικές κατηγορίες δράσεων, που μπορούν να εμπλουτίσουν τις στρατηγικές ΟΧΕ σε μη αστικές περιοχές να είναι: – Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και εικόνας οικισμών (όπως η δημιουργία / αναβάθμιση ανοικτών δημόσιων χώρων, βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων, δράσεις μείωσης περιβαλλοντικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, δράσεις ενίσχυσης προστασίας περιβαλλοντικού αποθέματος ή/και διαχείρισης και ανάδειξης περιβαλλοντικών πόρων).

–Ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων μέσω ενεργειών αναβάθμισης, αποκατάστασης και ενιαίας προβολής (όπως αναβάθμιση και αποκατάσταση χώρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, διάνοιξη/ανάδειξη μονοπατιών, ενίσχυση λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση δράσεων δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων).

– Τουριστική ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και εμπλουτισμό τουριστικού προϊόντος (όπως ενέργειες τουριστικής ανάδειξης φυσικών και πολιτιστικών πόρων σε συνδυασμό με διευρυμένες επιλογές διασκέδασης, αναψυχής, διαμονής, δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.λπ.).

-Ανέγερση / αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.

–Προώθηση της έξυπνης διαχείρισης οικισμών. – Διαχείριση, παρακολούθηση υδάτων.

– Προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει υποδομές μικρής κλίμακας (γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, πράσινες γωνιές) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δήμων.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr